{[ message.text ]}

Behöver du hjälp i trädgården?

De vanligaste tjänsterna att köpa som relaterar till trädgården är återkommande gräsklippning, krattning av gångar, löv & rabatter, samt skötsel av blommor och andra växter. Uppdrag av mer engångskaraktär härrör mer till plantering och planering, och då typiskt av häckar, blomsterarrangemang, buskar eller träd. Vi har även företag som gör tyngre jobb och ofta med maskiner; anlägga damm, gångar eller större planteringar (stora växter & träd).

Läs mer

Vilka kostnader förknippat med trädgårdsskötsel?

Kostnaden för material och växter är väldigt svår att uppskatta. Generellt kan man äga att det kan kosta hur mycket eller lite som helst allt utifrån er önskemål och ambition. Tänk på att stora jobb sannolikt kräver gräv och maskinassistans för att bli kostnadseffektiva. Mindre jobb gör man som regel för hand. Vår erfarenhet är att jobb inom trädgårdsskötsel sker på löpande räkning, och är antingen återkommande eller engångsuppdrag. Om du önskar hjälp återkommande kan det vara en bra ide att kräva ett fast månadspris (fast antal timmar) och frekvens.

På Dorunner har vi hundratals firmor som jobbar med trädgårdsskötsel. Ta in offerter, jämför och välj det företag som har bäst och flest rekommendationer.

Skapa offertförfrågan

Så här fungerar Dorunner Offert

1. Beskriv vad du behöver hjälp med

Vi kontaktar lokala leverantörer

2. Jämför och välj bland flera leverantörer

Läs omdömen och referenser

3. Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

Exempelguide för utformning av din beskrivning

Beskriv ditt projekt så utförligt som möjligt. Då blir det lättare för företagen att ge dig en offert. I regel är det bra att uppge; yta, antal, avstånd, modell, underlag osv. men det varierar naturligtvis beroende på vad du vill ha hjälp med. Nedan ser du ett par exempel på andra som efterfrågat hjälp med Trädgårdsskötsel

Relevanta artiklar - Trädgårdsskötsel

Nu är våren här och sommaren närmar sig med stormsteg. Du kanske är en av dem som drömmer om ett uterum att mysa i när hösten kommer, men vad ska man egentligen tänka på innan man börjar? I den här artikeln hittar du det du behöver tänka på innan du börjar planera ditt uterum. Funktion & konstruktion Först behöver du bestämma dig för vad du ska använda uterummet till. Om du vill kunna vara i rummet året om behöver det exempelvis vara isolerat. Det är även bra att fundera på hur ventilationen ska se ut eftersom att det lätt blir kondens i uterum på sommaren. Placeringen av uterummet är också viktig eftersom att det avgör om du har sol under dagen eller kvällen i ditt uterum. Vill du ha rummet i söderläge måste du se till så att det fungerar med resten av husets planering och arkitektur i det läget.  Grunden & taket  Det finns flera varianter på tak, många väljer att ha ett glastak medan andra föredrar att ha ett plåttak eller kanalplasttak. Tänk på att ett genomskinligt glastak ofta gör att det blir väldigt varmt i uterummet under sommaren. Därför kan det vara bra att halva taket är i glas och att halva taket är i plåtmaterial för att minska värmen. Ett kanalplasttak är också ett bra alternativ då det har olika isoleringsvärden, vilket gör att det har en isolerande effekt. Kanalplasttak kan även var genomskinligt, perfekt för den som vill ha ett tak som ger ett bra ljusinsläpp.  Du kan välja mellan att göra ett trädäck eller en gjuten grund till ditt uterum. Fördelen med att trädäck är att det snabbt värms upp av solen men det har ingen isolerande funktion och tappar därför värmen snabbt. Vill du ha ett isolerat uterum ska du därför välja en gjuten grund, i en gjuten grund kan du även lägga golvvärme. Planera & budgetera  Tänk på att du kan behöva söka bygglov får sådana här typer av byggen och därför kan det vara bra att kontakta din kommun för vidare rådgivning innan du startar.  När du ska budgetera för ditt uterum är det bra att ta räkna på kostnader för ett eventuellt bygglov, arkitektritning, material och lösvirke, grunden samt kostnaden för arbetet. Kom ihåg att du har rätt att göra ROT-avdrag vid en tillbyggnad så som ett uterum. Läs mer om hur du använder ROT-avdraget på bästa sätt i vårt blogginlägg här.  Vill du få hjälp med ditt uterum? Anlita ett proffs

Läs mer

Den bästa planteringstiden är nu på hösten. Nu kan du plantera olika typer av lökar samt buskar långt in på höstkanten. Jorden är naturligt fuktig på hösten vilket gör den till den perfekta tiden att plantera eftersom att växterna lätt kan etablera sig. Vi har samlat några tips som hjälper dig att lyckas med din höstplantering. Det kan du plantera På hösten kan du plantera de flesta växter och buskar, så som perenner, träd och buskar men även lökar av olika slag. Nästan allt som är krukodlat går att plantera när som helst på hösten så länge det inte är tjäle i marken. Dock kan du inte räkna med att kunna plantera växter som inte är tillräckligt härdiga för kylan. Mindre härdiga växter behöver oftast en sommar på sig innan de klarar en vinter. Träd & Buskar Rododendron och barrväxter kan planteras på hösten men inte för sent. Jorden måste vara så pass varm att busken kan etablera ett rotsystem i jorden. Buskar och träd som är lövfällande kan planteras så länge som du kan gräva i jorden fram tills att tjälen kommer. Lökar Om du vill ha en riktig vårhälsning när den knackar på dörren i Mars är det dags att plantera vårlökar nu under hösten. Tänk på att välja lite olika lökar när du planterar så att du har en lång blomning under våren. Snödroppe och krokus är tidigast, sedan kommer blåstjärna, balkansippa och påskliljor. Därefter kommer pärlhyacint och tulpaner. Perenner Perennerna kan du plantera långt in i Oktober. Plantera dock inte senare än Oktober eftersom att det finns risk för att den inte rotar sig tillräckligt bra då. Har du redan en perenn? Under hösten är det perfekt att flytta samt dela på perenner. Du ska dock inte plantera växter som vill ha sandig jord då chansen att de klarar vintern inte är så stor. Behöver du hjälp med din höstplantering? Hitta ett trädgårdsproffs när dig här.  

Läs mer

Har du gått och längtat efter en pool dessa varma sommardagar? Det kanske är dags att förverkliga den drömmen nu. Att bygga en pool är en stor investering och det kan dessutom höja värdet på din fastighet. Så vad ska man egentligen tänka på man ska börja med ett så stort projekt? Vi har samlat några tips. Typ av pool Börja med att bestäm dig för vilken typ av pool du ska ha – ovanjordspool eller markpool? Markpool kan göras i många olika former och de kan dessutom passa sluttningstomter förutsatt att man kan fylla ut tomten. En markpool kräver ofta ett ordentligt markarbete och vanligtvis behöver du ta hjälp för att gräva eller fylla ut ytan där markpoolen ska vara. Ovanjordspool är en pool som är ovan mark. En ovanjordspool är enklare att installera eftersom att du inte behöver göra något större markarbete. Dock behöver den stå plant på en packad grusbädd samt ha en bra stomme och reningsverk för vattnet. Form, storlek och placering Tänk noga igenom storleken, formen och vart du kan placera poolen på din tomt. Placeringen påverkar storleken och formen, om du har en liten yta kanske det är bäst med en rund pool? Undvik att placera poolen nära eller i anslutning till mycket träd, då blir det svårt att hålla den ren. Tänk också på vad du ska ha poolen till – vilka funktioner ska den ha, hur många som ska kunna få plats i den och hur djupt vill du ha? Fundera även på om du behöver en altan som ramar in poolen. Budget Vilken typ av pool du ska ha påverkar såklart priset. En markpool blir vanligtvis mycket dyrare än en ovanjord eftersom att det krävs ett större markarbete. En budget bör innehålla kostnaden för markarbetet, materialet, montering och arbetskostnader för hantverkare, elektriker och rörmokare. Ofta kostar själva arbetet nästan lika mycket som själva poolen och materialet. Bygglov Kolla alltid med din kommun om du behöver ett bygglov eller inte, vanligtvis behövs det inte för en pool. Dock behöver du bygglov om du ska bygga en altan eller ett tak över poolen. Om marknivån påverkas kan du behöva ansöka om marklov. Det är även bra att ta reda på vilka bestämmelser som gäller i din kommun om du ansluter poolen till det kommunala vattnet. Behöver du hitta en pålitlig hantverkare som kan göra jobbet åt dig? Skapa en offertförfrågan hos oss och jämför olika företag och offert – välj sedan enkelt det företag som passar dig bäst!

Läs mer

Så här under sommaren vill man gärna ha en härlig uteplats att vara på under solens alla timmar. Men för att den ska bli så mysig som möjligt krävs det lite eftertanke. Det är ju nästan som ett rum i sig självt.   Här har vi samlat några bra tips om vad du ska tänka på för att få kvarterets mysigaste uteplats. 1. Omge alltid din uteplats med så mycket planteringar, växter och krukor som möjligt. Men tänk inte bara att dina växter ska vara i markhöjd. Låt klätterväxter växa längs  spaljéer och hänga ner från tak. Det gör att det blir en till dimension. 2. Använd textilier i form av kuddar, mattor och plädar. Idag finns det en hel del textilier som tål lite regn och smuts – anpassade för utomhusbruk. Textilierna kommer definitivt öka mysfaktorn på din uteplats. 3. Försök rama in din uteplats med spaljéer, skärmväggar eller gardiner. Även en matta gör att din uteplats genast blir mer inramad. Genom att rama in din uteplats blir det ett bättre helhetsintryck. 4. När mörkret lägger sig på kvällen men det fortfarande är tillräckligt varmt för att sitta ute är det härligt att ha mysig belysning. Ljuslyktor i olika storlekar samt ljusslingor längs spaljéer gör att du kan njuta av din uteplats även när solen har gått ner. 5. Dekorera och möblera med saker som du vanligtvis har inomhus. Att kombinera olika stilar och möbler kan ofta ge en mysig och avslappnad känsla. Ta dock inte ut dina finaste möbler – det är lätt att de glöms ute.   Vill du få hjälp att bygga din uteplats? Anlita ett av våra proffs

Läs mer

Är det dags att bygga ny brygga på landstället i sommar? Om du har hus eller landställe vid vattnet är det alltid extra mysigt att ha en fin brygga att bada från. Vi har samlat några tips om vad du behöver tänka på innan du börja bygga bryggan. Undersök tillstånd Innan du startar är det viktigt att du undersöker vilka typer av tillstånd du behöver för att bygga din brygga. Ett tillstånd som de flesta behöver när de bygger brygga är ett strandskyddsdispens, ett sådant utfärdas av kommunen eller länsstyrelsen. Strandskyddsdispens  krävs för att få bygga, gräva eller anlägga något i direkt anslutning till vatten. I vissa fall krävs det även bygglov för bryggan, till exempel om det är flera ägare som i en samfällighet. Välj brygga Det finns flera varianter på bryggor. Beroende på vilken havsbotten, vilket havsdjup samt vilka typer av väder/vinförhållanden ni har finns det bättre och sämre bryggalternativ. Om ni tillexempel har en lerig botten passar pålade bryggor bättre eftersom att det är en stabil lösning. Då pålar man fast bryggan i havsbotten, vilket ofta är skapar en hållbar brygga. En annan variant är flytbrygga, det är flytkonsoller som flyter på vattnet. Fördelarna med flytbrygga är att det är enkelt att montera samt ta upp den under vintern.  Ett tredje alternativ är en fast brygga med stenkista, också en stabil brygga som håller i många år. Då använder man kistor i trä eller glasfiber och fyller de med sten. Därefter byggs ett ramverk runtom kistorna, som vanligtvis är i trä. Välj rätt material Vilket material du väljer till din brygga beror såklart på vilken brygga du väljer och vilken typ av sjöbotten det är där din brygga ska ligga. Oavsett vilken brygga du väljer så är det bra att välja ett material som gör att bryggan håller i flera år framöver. Det är även viktigt att välja ett förankringsmaterial som tål vatten, om du till exempel väljer att bygga en flytbrygga. För att din brygga ska hålla lite extra länge är det även bra att behandla den med olja eller såpa.   Vill du få hjälp att bygga din drömbrygga? Anlita ett proffs

Läs mer

Det är många som drömmer om en liten porlande damm under sommarhalvåret som skapar harmoni i trädgården. Antingen så tar du hjälp eller så anlägger din damm alldeles själv. Här har vi gjort en enkel guide om vad du behöver tänka på innan du börjar med ditt dammprojekt. Placering & Storlek Tänk noggrant igenom placeringen av dammen. Den ska helst vara synlig från både huset och i trädgården, så att ni kan njuta av er damm så mycket som möjligt. Undvik att placera den under några träd i din trädgård, då slipper du rensa dammen på löv eller barr alltför regelbundet. Träd skuggar även dammen, vilket inte är bra då den behöver solljus minst 5 timmar om dagen för att växter och fiskar ska trivas.  Ska fisken kunna övervintra i dammen är det även viktigt att dammen har en djuphåla på minst 70 cm. Antalet fiskar bör dessutom anpassas efter hur stor dammen är. De viktiga vattenväxterna Vattenväxterna är viktiga för att din damm ska ha ett klart och friskt vatten. Du ska ha ungefär halva dammen täckt med växter, nästan alla sorters växter är bra för din damm. Eftersom att alla växter inte vill stå på samma djup är det bra att skapa grunda zoner på botten för växterna när du konstruerar din damm. Dags att gräva dammen Efter att du har planerat dammen utifrån funktion, vision och skiss på storlek är det dags att börja gräva den. Djupet i dammen ska motsvara storleken, om dammen är större är det alltså bra om den är något djupare. Tänk igenom hur pump samt annan utrustning ska placeras och monteras. Vid själva grävmomentet är enklast om du tar hjälp av en grävare som har en grävmaskin. Efter grävmomentet är det viktigt att välja en bra duk till dammen, det kan du få hjälp med i de flesta välsorterade bygghandlarna. Sist men inte minst är det upp till dig att dekorera dammen med växter och fiskar. Behöver du hjälp med din damm? Hitta ett proffs nära dig här. 

Läs mer

Sök bland våra 14501 anslutna medlemsföretag Läs referenser, beskrivningar och mycket mer