Vad kostar det med trädgårdshjälp?

Trädgårdsarbete kan vara både roligt och givande, men det krävs också en hel del regelbundet arbete för att hålla den fin och levande. Sysslor som man inte alltid har tid eller ork för. Därför kan det vara skönt med lite hjälp i trädgården. Men vad kan man förvänta sig gällande kostnaden?

Vanligtvis tar en trädgårdsmästare betalt per timme. Men det finns också dem som tar betalt per gång, speciellt när det handlar om enstaka projekt.

En trädgårdsmästare kostar mellan 200 – 600 kr per timme efter RUT-avdrag beroende på vilken typ av arbete som ska göras. Trädklippning och att klippa höga häckar är exempelvis dyrare jämfört med ogräsrensning eller klippning av gräsmatta.

Priset är med andra ord väldigt beroende av hur omfattande uppdraget är, samt projektets karaktär, något som vi i denna artikel kommer gå in djupare på.

Hitta hjälp via Dorunner

”En trädgårdsmästare kan hjälpa dig med både löpande skötsel och underhåll av din trädgård, samt med enstaka trädgårdsprojekt.”

Trädgårdshjälp - Pris baserat på typ av uppdrag

En trädgårdsmästare kan hjälpa dig med både löpande skötsel och underhåll av din trädgård, samt med engångsprojekt i trädgården. Detta kan omfatta gräsklippning, krattning, vattning, underhåll av rabatter och ogräsrensning.

Du kan också få hjälp med enstaka trädgårdstjänster såsom plantering, trädgårdsdesign, trädfällning, trädbeskärning, häckklippning eller rådgivning.

Beroende på vilken typ av trädgårdshjälp du behöver för att skapa just din drömträdgård, så kan alltså kostnaden variera stort. Vanligt är att trädgårdsmästaren tar betalt per timme, lite beroende på vilken typ av uppdrag du har efterfrågat, samt hur stor yta det handlar om.

Löpande trädgårdsskötsel

Om du vill ha hjälp med regelbunden vattning, gräsklippning, krattning, ogräsrensning så är en löpande trädgårdsskötsel en av de vanligaste tjänsterna som erbjuds av en trädgårdsmästare.

Vilken hjälp man behöver i trädgården varierar från person till person. Därför är det oftast väldigt tacksamt att ha en trädgårdsmästare löser dina trädgårdsbehov åt dig. I vissa fall erbjuds även tjänster såsom bortforsling, kompostering, trimning av buskar, gödsling eller bekämpning av mossa.

Vanligast är få hjälp veckovis eller varannan vecka, beroende på hur mycket underhåll dina växter behöver. Ett beslut som du oftast tar tillsammans med trädgårdsmästaren.

För löpande trädgårdsskötsel ligger priset på ca 200 – 400 kr per timme inklusive moms, efter RUT-avdrag.

Skötsel av gräsmattan

En av de vanligaste sysslorna när det kommer till att ta hand om din gräsmattan är att klippa gräset, rensa ogräs, kantklippning och ibland även gödsling. Beroende på vad just din gräsmatta kräver kan vissa uppgifter kräva mer kunskap än andra. Exempel på det är luftning, jordbearbetning och bekämpning av mossa för att få gräsmattan grön och fin.

Sen beror ju priset för gräsklippning också såklart på storleken av din trädgård – större trädgårdar kräver mer tid. Många trädgårdsarbetare har dock ett minimumkostnad räknat på två timmars arbete.

Kostnaden för skötsel av gräsmatta varierar från trädgård till trädgård, men vanligtvis ligger det på ca 250-300 kr per timme inklusive moms och efter RUT-avdraget.

Tips!

Anlita en yngre, mindre erfaren trädgårdsarbetare för enklare uppgifter! De är ofta billigare i pris, men kan däremot behöva lite mer tid på sig och eventuellt lite tydligare instruktioner.

Häckklippning

När du ber en trädgårdsmästare om hjälp med att klippa häcken bör du tänka på häckens storlek, täthet, längd och hur lättillgängligt det är. Något som kommer att påverka hur långt tid det kommer att ta men också startkostnaden för tjänsten.

Ju svårare det är att klippa häcken desto högre blir startkostnaden. Till exempel om marken är ojämn eller häcken så pass hög att trädgårdsmästaren kräver en extra ställning och/eller kraftigare verktyg.

Priset för häckklippning har ett timpris på ca 300 – 500, inklusive moms, efter avdrag för RUT.

Vår-/ höststädning

Vår- och höststädning är en mycket vanlig trädgårdstjänst, där trädgårdsmästaren tar hand om saker som att ta bort löv och grenar från rabatter och gångar, klippa buskar, kratta löv, rensa ogräs och klippa gräset.

Denna typ av trädgårdsskötsel kan kräva upp till två trädgårdsarbetare som jobbar under en halv alternativt en hel dag, så därför landar priset på det mellan 2 000 – 5 000 kr inklusive moms efter RUT-avdraget.

Tips!

Kom ihåg att du alltid kan ta in kostnadsförslag från flera trädgårdsskötare som erbjuder konkurrenskraftiga priser innan du anlitar. Du kan också spara på kostnaderna genom att göra några av de mindre uppgifterna själv. Genom att ta dig tiden att jämföra priser mellan olika trädgårdsmästare kan du hitta det bästa erbjudandet för just din plånbok.

Trädvård​

En annan typ av trädgårdstjänst är så kallad trädvård. Det kan till exempel innebära trädbesiktning, trädfällning eller beskärning av träd.

Besiktning av träd kan handla om att försäkra sig om att trädet inte är en fara utan kan klara en storm, starka vindar eller andra tuffa väderförhållanden. Är rötterna inte djupa nog riskerar trädet att falla in närliggande hus eller vägar.

Om trädet inte anses vara säkert, kan man behöva fälla det innan det skadar någon. Ett träd kan också stå ivägen för byggnationer, och kan behöva fällas på grund av det.

Att beskära ett träd görs oftast när grova grenar och kvistar blir en fara, blockerar gångbanor eller helt enkelt bara tar för mycket plats eller är svåra att kontrollera. I de fallen kan du anlita hjälp för att beskära ned önskade delar av trädet. 

För dessa typer av trädgårdshjälp kan du räkna med att få betala mellan 400 – 600 kr per timme.

Kostnader som tillkommer vid hjälp i trädgården

Utöver arbetskostnaden och timlönen för hjälp i trädgården, så kan det även tillkomma andra kostnadspålägg. Många är oftast valbara, så som bortforsling av växtmaterial, materialkostnad för inköp av till exempel växter, frön eller gödning. Även extra kostnad för verktyg och maskiner som trädgårdsarbetarna kan behöva köpa/hyra, kan tillkomma.

Kostnader för transport så som milersättning för servicebil, eventuella tullavgift eller parkeringsavgift är dock sällan valbara kostnader, utan kan komma att läggas till på slutpriset. Se därför till att föra en tydlig kommunikation med trädgårdsmästaren eller trädgårdsarkitekten kring vilka kostnader som eventuellt kan tillkomma.

Ej RUT-avdragsberättigande projekt

Som privatkund har du rätt till skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Skatteavdraget ligger då på 50% av arbetskostnaden upp till ett visst belopp per år. 

Dock har RUT-avdrag, som står för rengöring, underhåll och tvätt, en del begränsningar och gäller inte för följande tjänster och tillägg:

  • Plocka frukt, bär eller skörda odlingar
  • Plantering
  • Inköp av blommor
  • Trädgårdsplanering
  • Rådgivning
  • Bortforsling
  • Materialkostnad
  • Milersättning för servicebil

Hitta rätt företag – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver för din drömträdgård löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat trädgårdsmästare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag.

Fler artiklar inom Trädgård

Anlägg trädgården – vad kostar det?

Att skapa eller omforma en trädgård kan kännas både överväldigande och spännande på en och samma gång. Därför kan det vara värt att skapa en uppfattning om kostnader som kan vara inblandade innan du ger dig i kast med projektet. 

Läs mer »

Klippa häck på rätt sätt

Är du en stolt ägare av en trädgård med en vacker häck som du vill hålla lummig och hälsosam? Eller kanske letar du efter sätt att skydda ditt hem från nyfikna ögon? Oavsett vilket, är det viktigt att klippa häcken på rätt sätt.

Läs mer »