Renovera litet badrum – smarta tips, inspiration och kostnad

Hur ska man tänka när man ska renovera ett litet badrum? Vi listar några smarta tips och lösningar för att förvandla ett litet badrum till något som är både snyggt och funktionellt.

Att renovera badrummet står på mångas önskelista och det kan dessutom höja värdet på din bostad markant. Men hur gör man om badrummet i fråga är väldigt litet? Även om brist på utrymme skapar vissa begränsningar, går det faktiskt att genom smarta lösningar förvandla ett litet badrum till något som är både funktionellt och snyggt.

”Satsar du på en vägghängd toalett sparar du värdefull golvyta eftersom den inbyggda cisternen bara är drygt en decimeter djup”.

Inred smart – 8 tips för små badrum

Det finns många saker att tänka på inför en stundande badrumsrenovering. Inte minst när det kommer till små ytor. Här kommer våra bästa tips att inspireras av!

1. Material, färger och mönster

När det gäller små badrum kan det gynna dig att fundera lite extra på färger och materialval. Genom att inreda avskalat med ljusa väggar och tak kan du skapa en illusion av rymd, vilket kanske är speciellt viktigt om badrummet är ett sådant som används varje dag. Handlar det snarare om en gästtoalett eller ett extra badrum, har du utrymme att ta ut svängarna lite mer. Då kanske du vill fokusera på mysiga färger eller mönster som skapar oväntad effekt.

Renovera litet badrum
Vänster: Gästtoalett renoverad av Lindqvist & Engström | Höger: Litet badrum med ångbastu renoverad av Likana Bygg & Platt AB
2. Vägghängt för att frigöra utrymme

När det gäller små badrum är vägghängt din bästa vän. Satsar du på en vägghängd toalett sparar du värdefull golvyta eftersom den inbyggda cisternen bara är drygt en decimeter djup. Även vägghängda skåp och kommoder frigör golvyta som hjälper till att skapa rymd.

3. Smart och effektiv förvaring

Det gäller att tänka smart för att få ut så mycket förvaringsutrymme som möjligt på en liten yta. Kommoden under handfatet är ett perfekt utrymme för förvaring, där du med hjälp av utdragbara lådor och organiseringsfack kan skapa ordning och reda. Genom att montera upp ett spegelskåp istället för en badrumsspegel får du också ett extra och lite undangömt förvaringsutrymme.

Badrumsrenovering
Här har Likana Bygg & Platt AB monterat en vägghängd kommod
4. Speglar som lurar

Få saker är så bra på att skapa illusioner av rymd som speglar. Förutom att välja ett spegelskåp för förvaringens skull, har många spegelskåp dessutom inbyggd belysning som skapar en känsla av ljus och utrymme.

5. Optimera genom att placera

Saknar du fria ytor på en eller båda sidor om duschen, är vikbara duschväggar ett fantastiskt alternativ. Numera finns det dessutom välvda varianter, som gör att du till och med kan placera duschutrymmet delvis framför ett fönster. Toalettsitsen kan med fördel placeras i ett hörn om det ger mer benutrymme och kommod med handfat kan också vara anpassat för ett hörn.

6. Utnyttja takhöjden

När du har lite golvyta, gäller det att lyfta blicken. Utnyttja takhöjden till max genom att skapa förvaring som går hela vägen upp till taket, eller sätt upp en långsmal spegel snarare än en bred. Att använda hela utrymmet skapar en känsla av höjd som får rummet att kännas rymligare.

7. Platsbyggda lösningar för maximalt utrymme

Ibland funkar inte de färdiga inredningslösningarna för just ditt badrum. Genom platsbyggda lösningar som passar ditt utrymme kan du skapa maximalt utrymme precis som du vill ha det. Det finns många hantverkare som är duktiga på just detta.

8. Ljus och belysning

Att ha bra belysning i ditt lilla badrum är ett måste för att förstärka effekten av rymd. Kombinera gärna huvudbelysning i taket med flera mindre ljuskällor såsom spegellampor och rogivande doftljus. Har du dagsljusinsläpp från ett fönster av något slag ska du se till att ta tillvara på det.

Speglar och belysning skapar rymd i ett litet badrum
Speglar och belysning skapar en känsla av rymd

Renovera små badrum – vad kostar det?

En positiv aspekt med att renovera små badrum är att kvadratmetrarna går ner, och kostnaden för kakel, mosaik, tak- och väggfärg likaså. Med den insikten kan du kanske unna dig ett lite extra speciellt material, eller lägga lite mer pengar på platsbyggning och dröminredning. I stora drag kan man säga att ett litet badrum på 3 m2 landar någonstans mellan 65 000 och 85 000 kr. Om du vill få en mer exakt uppskattning för vad ditt badrum kan tänkas kosta att renovera så kan du läsa här om vad de olika arbetsmoment kostar.

Andra saker såsom dragning av avlopps- och vattenrör, ventilation, elarbeten och tätskikt påverkas inte särskilt mycket av badrumsstorleken. Och självklart spelar också arbetskostnaden roll. Ta in offerter från flera hantverkare innan du bestämmer dig, så får du möjlighet att jämföra kostnader.  Du kan även läsa våra bästa råd för hur du kommer ner i kostnad när du ska renovera badrum.

Få hjälp med att renovera ditt badrum

Att renovera ett badrum innebär en hel del planering för att skapa en så optimal yta som möjligt. Se till att lägga tid på förarbetet och rådfråga gärna din hantverkare om du känner dig osäker på vad som skulle funka bäst i just ditt badrum. Glöm inte heller att besiktiga badrummet när det är klart så du vet att allt är korrekt utfört. Du kan även läsa mer om hur du ska tänka kring din badrumsrenovering.

Om du skickar in en förfrågan via Dorunner kan du få och jämföra hela fem offerter från olika badrumsföretag, läsa omdömen från kunder och välja den som känns bäst för dig.

Hitta hantverkare nära dig

Ta hjälp av Dorunner för att hitta den optimala lösningen för just dig. Ta in upp till fem offerter, läs omdömen från andra kunder och titta på referensjobb från proffsen du är mest intresserad av. Vi arbetar bara med kvalitetssäkrade hantverkare, som mer än gärna svarar på dina frågor.

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Renovera badrum

Leave a comment