Renovera badrum? Tänk på det här!

Att renovera badrum ligger högt upp på mångas önskelista men är samtidigt en av de renoveringar som kostar mest. Men vad kostar det egentligen? Vi har räknat på det!

Att renovera badrum ligger högt upp på mångas önskelista men är samtidigt en av de renoveringar som kostar mest. En badrumsrenovering som är bristfällig kan få förödande konsekvenser bland annat i form av fuktskador. Gör det själv-projekt i all ära men badrum bör man vara försiktig med att ta sig an.

Ta in flera offerter för att kunna prisjämföra

Badrumsrenoveringar kan variera stort i pris. Det finns flera faktorer som påverkar så som materialval och hur stort badrummet är. Dessutom kan offerten från hantverkare variera kraftigt och det är därför viktigt att ta in 4-5 offerter för att kunna jämföra och hitta det bästa alternativet. Väljer man det billigaste så får man räkna med att det kanske inte blir precis så som man tänkt sig. Rimligt är att välja en offert som ligger någonstans i mitten prismässigt.

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

”Offerten från hantverkare kan variera kraftigt och det är därför det är viktigt att ta in 4-5 offerter för att kunna jämföra och hitta det bästa alternativet”

Planering

Innan ni drar igång med renoveringen är det viktigt att ta sig tid och planera. Vilka möjligheter har ert badrum och vilka behov har ni? Eluttag och dubbelhandfat är exempel på vad ni behöver tänka igenom och kan tänkas ha behov av. Här är det också viktigt att prioritera vad som är viktigt och mindre viktigt. Att renovera badrum är dyrt och därför är det bra att veta vad som är måsten för er och vad ni kan spara in på och är mindre viktigt.

Inspireras

Det finns mängder med badrumsinspiration där ute. Pinterest och Instagram är tips på appar där du kan hitta mänger med bilder på badrum och få inspiration för vilken stil du vill ha och se hur andra har löst det som du funderar på. Ett annat tips är att åka till en butik där de säljer kakel, klinker och badrumsinredning där du har möjlighet att se produkterna i verkligheten innan du väljer att köpa det.

Ventilation och belysning

Satsa på bra belysning och ventilation. Belysningen gör mycket för intrycket och känslan i badrummet. Det kan behövas både dimbart i taket och punktbelysning i spegeln för att se skarpare. Tänk på att du inte får göra elinstallationer själv utan behöver hjälp av en behörig elektriker. Bra ventilation går tyst och är nödvändig för att skydda badrummet mot fukt och mögel.

Vad kostar en badrumsrenovering?

Att säga vad en badrumsrenovering kostar är väldigt svårt eftersom det beror på material, storlek och mängden. Börja med att kika på hur stort ditt badrum är. Hur många kvadratmeter är golvet? Och hur många kvadratmeter är väggarna? Kolla sedan vidare på materialet. Välj det material du vill ha på väggarna och på golvet. Ska du ha helkaklat så blir det dyrare.

Material

Säg att vi har ett badrum som är 6m2 och vi vill ha ett kakel som kostar 200kr/m2. Du behöver då köpa kakel som täcker ca 36m2 vilket kostar 7 200 kr. Sedan behöver du bestämma den inredning som badrummet ska ha. Dusch eller badkar? Uppskattningsvis landar summan på ca 30 000 kr, räknat med en dusch och med standardmaterial. Denna summa är såklart väldigt personlig. Den går att dra ner till budget och den går att skruva upp till mer exklusiva material. Vill du tillexempel ha ett badrum som är helt klätt i marmor så får du betala därefter.

Arbetskostnad

Att renovera badrum ställer ofta högre krav på hantverkarna eftersom det kräver särskild kompetens. Arbetskostnaden kan variera stort beroende på vem du anlitar och i generella drag kan man säga att timpriset ligger mellan 500 – 900 kr/h men det finns hantverkare som är både billigare och dyrare. Det är därför det är viktigt att ta in flera offerter så att du får en uppfattning om vad priset för ditt badrum kommer bli.
I runda slängar landar arbetskostnaden på ungefär 15 000 – 20 000/m2 vilket för vårt badrum då skulle innebära 90 000 kr.

Kom ihåg att du får ROT-avdrag på arbetskostnaden vilket innebär att det blir 30% billigare för dig som konsument (upp till 50 000 kr). I det här fallet får vi dra av 27 000 kr.

Vår badrumsrenovering landar då på:
Material: 37 200 kr
Arbetskostnad: 90 000 kr
– ROT-avdrag: 27 000 kr

Totalt
100 200 kr

Utöver detta tillkommer även resekostnader för hantverkaren och även rivning av det befintliga badrummet om man inte önskar göra det själv. En annan kostnad som tillkommer är bortforsling av skräp. Tänk på att varje badrum är unikt och detta är endast en grov uppskattning och ett räkneexempel för att du ska få ett grepp om vilka summor det handlar om, i runda slängar.

Ta hjälp av dorunner.se för att ta in offerter från duktiga hantverkare.

”Kom ihåg att du får ROT-avdrag på arbetskostnaden vilket innebär att det blir 30% billigare för dig som konsument (upp till 50 000 kr)”

Badrumsrenovering

Kök- och badrumsrenoveringar är två typer av renoveringar som ofta drar upp värdet på bostaden. Lyckade förändringar av planlösningen kan också vara väldigt positivt rent ekonomiskt vid en försäljning.
Dags att renovera badrummet med en budget som jobbar emot dig? Inga problem! Det går att budgetrenovera ditt badrum, och ändå skapa en fantastisk förvandling.
Vad kostar det att renovera ett badrum? Vi har gjort en kostnadsuppskattning, kolla in vår guide och lär dig mer om badrumsrenovering.
Det finns en hel del saker att tänka på vid en stundande badrumsrenovering. Förutom att hitta rätt person för jobbet, innebär arbete med våtrum både större kostnader och risker om det inte görs på rätt sätt. Här ger vi dig våra bästa tips på hur du undkommer fallgroparna – så att du kan fokusera på stil, materialval och inredning.
Det är mycket att tänka på vid en renovering. Hur mycket marginaler behöver jag i min budget? Vilka material ska jag välja? Vilka funktioner vill jag ha? Får det plats med ett badkar? Vi listar fem områden som är bra att fundera kring, innan du sätter igång med din renovering.

Stopp i avloppet är inte kul. Det kan bli en dyr historia om du måste få professionell hjälp och du kanske till och med har skadat rören. Med rätt underhåll så slipper du stopp.