Renovera badrummet – vad ska jag tänka på?

Det finns en hel del saker att tänka på vid en stundande badrumsrenovering. Förutom att hitta rätt person för jobbet, innebär arbete med våtrum både större kostnader och risker om det inte görs på rätt sätt. Här ger vi dig våra bästa tips på hur du undkommer fallgroparna – så att du kan fokusera på stil, materialval och inredning.

Det finns en hel del saker att tänka på vid en stundande badrumsrenovering. Förutom att hitta rätt person för jobbet, innebär arbete med våtrum både större kostnader och risker om det inte görs på rätt sätt. Här ger vi dig våra bästa tips på hur du undkommer fallgroparna – så att du kan fokusera på stil, materialval och inredning.

Kanske vill du designa ditt drömbadrum, eller fräscha upp ett slitet och gammalt och badrum. Oavsett vad, tänk en gång extra innan du tar jobbet själv – våtrum är inte ett rum man vill ge sig på som amatör. En bristfällig badrumsrenovering kan leda till ett antal förödande konsekvenser såsom vatten- och fuktskador, och detta är både tidskrävande och kostsamt att åtgärda.

Välj alltid att anlita certifierad och utbildad personal som kan utföra arbetet på ett fackmannamässigt sätt enligt branschföreskrifter. Glöm inte heller att du har rätt till rotavdrag och kan dra av 30 procent av kostnaden för arbetet. Läs mer om vad ROT-avdraget innebär och vad som gäller.

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

”Välj alltid att anlita certifierad och utbildad personal som kan utföra arbetet på ett fackmannamässigt sätt enligt branschföreskrifter”.

Vad ska jag tänka på vid val av hantverkare?

Det finns en uppsjö av företag att välja mellan för en våtrumsrenovering, och att skilja agnarna från vetet kan vara svårt. Se till att anlita en certifierad våtrumsentreprenör som följer de byggstandarder som gäller för just våtrum, och be om att få se intyg på de certifieringar som hantverkaren har samt referenser från tidigare kunder. På så sätt kan du säkerställa att personen har den kunskap som krävs för att utföra arbetet på ett korrekt sätt.

Inom våtrumssektorn verkar de två största branschorganisationerna Svensk Våtrumskontroll och Byggkeramikrådets Branschregler för att utbilda inom ämnet och se till att standarder efterföljs. Inom värme, ventilation och sanitet (VVS) finns till exempel branschregelverket Säker Vatteninstallation som är framtaget för att minska risken för vattenskador och andra katastrofer samt öka tryggheten och säkerheten hos brukaren. I vår certifikatguide kan du läsa mer om vilka certifikat som din hantverkare bör ha.

Kontakta din bostadsförening

Man brukar säga att ett badrum kan bli ungefär 30 år gammalt innan en renovering behövs. Ungefär då är badrummet så pass slitet att det behöver rustas upp, men detta kan självklart variera. När det är dags för jobbet att göras, kan det vara bra att göra det i samband med eventuellt stambyte i huset.

Vid ett stambyte behöver nämligen stora delar av badrummet rivas upp för att synliggöra de rör som ska bytas, och tråkigt vore det väl om detta behöver göras precis efter att din badrumsrenovering är klar. Om du bor i lägenhet är det därför att föredra att du kontrollerar med din förening eller värd huruvida ett stambyte är planerat inom den närmsta framtiden.

Kolla upp krav från försäkringsbolaget

Kontakta alltid ditt försäkringsbolag och hör vilka krav just de har när det gäller våtrumsrenoveringar. Skulle något utföras felaktigt och kraven inte uppfyllas, kan din försäkring sluta gälla och du kan gå miste om potentiell ersättning om skador skulle uppstå i anslutning till eller efter renoveringen. Olika försäkringsbolag kräver olika saker, men det kan till exempel handla om att man ska använda sig av en certifierad entreprenör som ska kunna vissa upp ett våtrumsintyg.

Vad kostar det att renovera badrum?

Att renovera ett badrum kan vara kostsamt, och priset kan skena iväg. Ett flertal olika faktorer såsom val av hantverkare, storleken på badrummet och materialval kan påverka priset avsevärt, så se till att ha en budget med marginal så att du kan täcka upp för eventuella extra eller oförutsedda kostnader. I det här artikeln har vi räknat på vad det kostar att renovera ett badrum.

En badrumsrenovering ställer höga krav på hantverkaren då det krävs särskild kompetens inom just våtrum, och detta kan göra att arbetskostnaden går upp. Ta alltid in offerter från ett flertal hantverkare, och ha i åtanke att det billigaste alternativet inte alltid är det bästa.

Materialval vid badrumsrenovering

Om du vill spara in på kostnaden utan att tumma på arbetskvaliteten, kan du enkelt göra så med dina materialval. Fundera noga över vilket material du vill ha på både väggar och golv, och väg fördelarna mot nackdelarna. Ett helkaklat badrum kommer i regel kosta mer, och vill du till exempel klä hela badrummet i marmor, kan du räkna med att priset går upp avsevärt.

Tänk till extra när det gäller materialval till golvet i ditt badrum, då det förutom att till stor del sätta stilen i rummet också måste tåla mycket. Klinker innebär exempelvis en större kostnad än våtrumsmatta, men är på många sätt ett tidlöst alternativ som är lätt att rengöra. Ha i åtanke att större klinkerplattor försvårar möjligheten att få rätt fall gentemot golvbrunnen, men å andra sidan innebär den större versionen färre kakelfogar att rengöra.

Våtrumsmattan kan, trots den billigare pengen och enkelheten att lägga in och rengöra, innebära en risk för missfärgning, och dessutom kan mattan upplevas som plastig. Prata gärna med din hantverkare och se vilka materialval de rekommenderar för att hålla kostnaden inom ramen för din budget, samtidigt som du får det badrum du önskar och behöver.

Behöver jag bygglov för att göra en badrumsrenovering?

Beroende på förutsättningarna för din badrumsrenovering tillkommer olika typer av krav. Ska du renovera ett redan existerande badrum, behöver du inget bygglov och kan köra igång direkt. Ska du istället skapa ett helt nytt badrum, kan du behöva göra en bygganmälan via kommunen. Det gäller bland annat om åtgärden påverkar byggnadens bärande konstruktion, brandskydd, ventilation eller om ny VA-stam tillkommer. Först när du fått ditt starttillstånd kan du börja renovera. Bor du i hus och behöver göra en utbyggnad till ditt nya badrum, måste du söka bygglov – oavsett om det är din permanenta bostad eller ett fritidshus.

Renovera badrummet med hjälp av Dorunner

På Dorunner vill vi hjälpa dig att hitta rätt hantverkare till rätt pris. Hos oss hittar du bara kvalitetssäkrade hantverkare och tjänstemän, och alla företag hos oss har en egen profilsida där du kan hitta både omdömen, kundrecensioner och information om certifikat.

Genom att skapa en gratis offertförfrågan hos oss, kan du få upp till fem offerter från kompetenta hantverkare och jämföra och välja bland ett flertal olika leverantörer. Allt för att du ska känna trygghet i din badrumsrenovering.

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Planering & regler

Hur lång tid tar det att få bygglov, varför behövs bygglov och vem beslutar om man får bygglov eller inte? Här svarar vi på de vanligaste frågorna om bygglov.
Attefallshus och bolundare går att bygga i flera olika stilar och storlekar. I det här inlägget får du koll på vilka regler som gäller och vilken typ av byggnad som passar dig bäst.
Kök- och badrumsrenoveringar är två typer av renoveringar som ofta drar upp värdet på bostaden. Lyckade förändringar av planlösningen kan också vara väldigt positivt rent ekonomiskt vid en försäljning.
1 januari 2021 höjdes taket för rut-avdraget, från 50.000 kronor till 75.000 kronor per person och år. Den nya höjningen av rut-avdraget innebär att du som konsument nu har möjlighet att anlita tjänster som ger rätt till avdraget för 25.000 kronor mer än i fjol.
Rot- och rutavdrag kan göras när du anlitar någon för att få hjälp med arbete i ditt hem. Här har vi samlat den viktigaste informationen om rut och rot.
Det börjar bli dags att planera våren och sommarens projekt och boka upp hantverkare. Under årets varma och torra månader kan du passa på att ta hand om husets utsida och trädgård.