Renovera badrummet – vad ska jag tänka på?

Det finns en hel del saker att tänka på när man ska renovera badrummet. Här ger vi dig våra bästa tips på hur du undkommer fallgroparna.

Det finns en hel del saker att tänka på vid en stundande badrumsrenovering. Förutom att hitta rätt person för jobbet, innebär arbete med våtrum både större kostnader och risker om det inte görs på rätt sätt. Här ger vi dig våra bästa tips på hur du undkommer fallgroparna – så att du kan fokusera på stil, materialval och inredning.

Kanske vill du designa ditt drömbadrum, eller fräscha upp ett slitet och gammalt och badrum. Oavsett vad, tänk en gång extra innan du tar jobbet själv – våtrum är inte ett rum man vill ge sig på som amatör. En bristfällig badrumsrenovering kan leda till ett antal förödande konsekvenser såsom vatten- och fuktskador, och detta är både tidskrävande och kostsamt att åtgärda.

Välj alltid att anlita certifierad och utbildad personal som kan utföra arbetet på ett fackmannamässigt sätt enligt branschföreskrifter. Glöm inte heller att du har rätt till rotavdrag och kan dra av 30 procent av kostnaden för arbetet. Läs mer om vad ROT-avdraget innebär och vad som gäller.

Hitta hjälp via Dorunner

”Välj alltid att anlita certifierad och utbildad personal som kan utföra arbetet på ett fackmannamässigt sätt enligt branschföreskrifter”.

Vad ska jag tänka på vid val av hantverkare?

Det finns en uppsjö av företag att välja mellan för en våtrumsrenovering, och att skilja agnarna från vetet kan vara svårt. Se till att anlita en certifierad våtrumsentreprenör som följer de byggstandarder som gäller för just våtrum, och be om att få se intyg på de certifieringar som hantverkaren har samt referenser från tidigare kunder. På så sätt kan du säkerställa att personen har den kunskap som krävs för att utföra arbetet på ett korrekt sätt.

Inom våtrumssektorn verkar de två största branschorganisationerna Svensk Våtrumskontroll och Byggkeramikrådets Branschregler för att utbilda inom ämnet och se till att standarder efterföljs. Inom värme, ventilation och sanitet (VVS) finns till exempel branschregelverket Säker Vatteninstallation som är framtaget för att minska risken för vattenskador och andra katastrofer samt öka tryggheten och säkerheten hos brukaren. I vår certifikatguide kan du läsa mer om vilka certifikat som din hantverkare bör ha.

Kontakta din bostadsrättsförening

Man brukar säga att ett badrum håller ungefär 15-25 år innan en renovering behövs. Ungefär då har tätskikten uppnått sin livslängd och badrummet må väl vara så pass slitet att det behöver rustas upp. När det är dags för jobbet att göras, kan det vara bra att göra det i samband med ett eventuellt stambyte i huset.

Vid ett stambyte behöver nämligen stora delar av badrummet rivas upp för att synliggöra de rör som ska bytas, och tråkigt vore det väl om detta behöver göras precis efter att din badrumsrenovering är klar. Om du bor i lägenhet är det därför att föredra att du kontrollerar med din förening eller värd huruvida ett stambyte är planerat inom den närmsta framtiden.

Behöver jag bygglov för att göra en badrumsrenovering?

Beroende på förutsättningarna för din badrumsrenovering tillkommer olika typer av krav. Ska du renovera ett redan existerande badrum, behöver du inget bygglov och kan köra igång direkt. Ska du istället skapa ett helt nytt badrum, kan du behöva göra en bygganmälan via kommunen. Det gäller bland annat om åtgärden påverkar byggnadens bärande konstruktion, brandskydd, ventilation eller om ny VA-stam tillkommer. Först när du fått ditt starttillstånd kan du börja renovera. Bor du i hus och behöver göra en utbyggnad till ditt nya badrum, måste du söka bygglov – oavsett om det är din permanenta bostad eller ett fritidshus.

Kolla upp krav från försäkringsbolaget

Kontakta alltid ditt försäkringsbolag och hör vilka krav just de har när det gäller våtrumsrenoveringar. Skulle något utföras felaktigt och kraven inte uppfyllas, kan din försäkring sluta gälla och du kan gå miste om potentiell ersättning om skador skulle uppstå i anslutning till eller efter renoveringen. Olika försäkringsbolag kräver olika saker, men det kan till exempel handla om att man ska använda sig av en certifierad entreprenör som ska kunna vissa upp ett våtrumsintyg.

Renovera badrummet med hjälp av Dorunner

På Dorunner vill vi hjälpa dig att hitta rätt hantverkare till rätt pris. Hos oss hittar du bara kvalitetssäkrade hantverkare och tjänstemän, och alla företag hos oss har en egen profilsida där du kan hitta både omdömen, kundrecensioner och information om certifikat.

Genom att skapa en gratis offertförfrågan hos oss, kan du få upp till fem offerter från kompetenta hantverkare och jämföra och välja bland ett flertal olika leverantörer. Allt för att du ska känna trygghet i din badrumsrenovering.

Vad kostar det att renovera badrum?

Att renovera ett badrum kan vara kostsamt, och priset kan skena iväg. Ett flertal olika faktorer såsom val av hantverkare, storleken på badrummet och materialval kan påverka priset avsevärt, så se till att ha en budget med marginal så att du kan täcka upp för eventuella extra eller oförutsedda kostnader. I det här artikeln har vi räknat på vad det kostar att renovera ett badrum.

En badrumsrenovering ställer höga krav på hantverkaren då det krävs särskild kompetens inom just våtrum, och detta kan göra att arbetskostnaden går upp. Behörig och utbildad personal med kollektivavtalsenliga löner och försäkringar genererar en högre timkostnad. Ta alltid in offerter från ett flertal hantverkare, och ha i åtanke att det billigaste alternativet inte alltid är det bästa.

Materialval vid badrumsrenovering

Om du vill spara in på kostnaden utan att tumma på arbetskvaliteten, kan du enkelt göra så med dina materialval. Fundera noga över vilket material du vill ha på både väggar och golv, och väg fördelarna mot nackdelarna. Ett helkaklat badrum kommer i regel kosta mer, och vill du till exempel klä hela badrummet i marmor, kan du räkna med att priset går upp avsevärt.

Tänk till extra när det gäller materialval till golvet i ditt badrum, då det förutom att till stor del sätta stilen i rummet också måste tåla mycket. Klinker innebär exempelvis en större kostnad än våtrumsmatta, men är på många sätt ett tidlöst alternativ som är lätt att rengöra. Ha i åtanke att större klinkerplattor försvårar möjligheten att få rätt fall gentemot golvbrunnen, men å andra sidan innebär den större versionen färre kakelfogar att rengöra.

Våtrumsmattan kan, trots den billigare pengen och enkelheten att lägga in och rengöra, innebära en risk för missfärgning, och dessutom kan mattan upplevas som plastig. Prata gärna med din hantverkare och se vilka materialval de rekommenderar för att hålla kostnaden inom ramen för din budget, samtidigt som du får det badrum du önskar och behöver.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför badrumsrenoveringen löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Badrum