Renoveringar som höjer värdet på din bostadsrätt

Kök- och badrumsrenoveringar är två typer av renoveringar som ofta drar upp värdet på bostaden. Lyckade förändringar av planlösningen kan också vara väldigt positivt rent ekonomiskt vid en försäljning.

Vilka renoveringar ökar egentligen värdet på bostaden? Är det värt att måla om? Styla hela lägenheten? Vi nystar i vilka typer av renoveringar som ökar värdet på bostaden mest och hur du ska tänka inför en kommande försäljning.

Vill du inte göra jobbet själv hittar du alltid duktiga hantverkare hos oss. Det är gratis att göra en uppdragsförfrågan via vår plattform och du får upp till fem offerter från våra medlemsföretag.

”Kök- och badrumsrenoveringar är två typer av renoveringar som många gärna slipper utföra själva och här finns möjligheten för dig att dra upp värdet på bostaden”.

Stora renoveringar

Det är de stora och dyra renoveringar som oftast höjer värdet på fastigheten mest. Kök och badrumsrenoveringar är två typer av renoveringar som många gärna slipper utföra själva och här finns möjligheten för dig att dra upp värdet på bostaden. Vill du tilltala många spekulanter är det smart att vara taktisk vid renoveringen och göra tidlösa och neutrala färgval på fasta installationer som är svåra att byta ut, så som exempelvis kakel i badrummet.

Var noga med att anlita hantverkare som är kunniga och certifierade, för att jobbet ska bli ordentligt gjort. I vår Certifikatguide kan du hitta information kring vilka typer av certifikat och auktoriseringar du ska titta efter.

Gör det enkelt för köparen att sätta sin egen prägel på bostaden

Väljer du att renovera köket med IKEA-stommar skapar du goda möjligheter för köparen att snabbt och enkelt kunna byta luckor i köket, och därmed sätta sin egen prägel på bostaden utan att behöva göra grovjobbet.

Eftersom IKEA-stommar är så vanliga finns det idag företag som har tagit fram mer unika och lyxigare luckor som passar ihop med IKEA-stommarna, bland annat Picky Living och Superfront. Här kan du läsa mer om vanliga misstag vid köksrenoveringar och hur du undviker dem, samt vad det kostar på ett ungefär att renovera ett kök.

Välj naturmaterial som håller över tid

Försök att tänka hållbart när du utför en renovering. Har du möjlighet är det oftast bättre att välja riktiga naturmaterial framför plast och laminat, då hållbarheten är längre och det går att renovera ytorna till en mindre peng istället för att byta ut dem helt.

Förändring av planlösning

Går det att utnyttja lägenhetens kvadratmetrar på ett bättre sätt eller att förändra planlösningen? Kanske kan ettan göras om till en minitvåa? Lyckade förändringar av planlösningen kan förändra slutpriset på bostaden avsevärt. Ett sovrum placerat mot en lugn innergård jämfört med mot gatan är ofta attraktivt för lägenhetsspekulantanter. Likaså är möjligheterna till ett litet hemmakontor eller ett mindre gäst- eller barnrum.

Platsbyggd förvaring

En smart planerad lägenhet utan svårmöblerade ytor är alltid att rekommendera. Finns det udda ytor i lägenheten kan det vara läge att skapa platsbyggd förvaring eller möbler. Här är det bra att ta in en duktig snickare som kan hjälpa till med projektet och göra anpassningarna som krävs för speciella vinklar och vrår. Har du stängt igen en extra dörröppning i lägenheten kan det vara möjligt att bygga en inbyggd bokhylla i den gamla öppningen. Likaså kan en smart platsbyggd hallförvaring ta tillvara på en liten yta.

Enhetliga golv

Golven är viktigare än man tror för att skapa en enhetlig känsla i lägenheten. Sträva efter att ha ett sammanhängande utseende genom hela lägenheten när det kommer till golv. I vissa äldre lägenheter är det vanligt att det är trägolv i vardagsrum och linoleumgolv eller plastmatta i kök, hall och sovrum. Då kan det blir en stor förändring att installera trägolv även i kök och sovrum.

Försök att välja ett golv som passar ihop med det existerande trägolvet i vardagsrummet. Möjligheterna till förändring är dock fortfarande stora. Har du en gulnad ekstavsparkett i vardagsrummet kan du slipa golvet och därefter behandla det med lack, pigment eller olja för att få det att passa ihop med ditt nya golv i övriga utrymmen. Försök dock att välja samma grundmaterial som det existerande golvet, så som exempelvis ekstavsparkett, då den genomgående känslan i hela lägenheten kommer att bli bättre om delarna hör ihop.

Ja tack till balkong

Bor du i lägenhet och det diskuteras balkongbygge i föreningen? Rösta ja! En balkong är ofta väldigt eftertraktad och kan höja värdet på din bostad. Har du redan en balkong? Glöm inte att ge den lite extra kärlek inför en försäljning. Vid en försäljning handlar mycket om att bygga upp ett drömliv som köparen vill ha, och vem vill inte ha möjligheten att kunna öppna upp en balkongdörr, känna vinden i håret och njuta av en blommande utomhusmiljö?

Mindre renoveringar

De glasögon spekulanter sätter på sig inför en visning brukar vara extra kritiska. Se därför till att du åtgärdar uppenbara fel som flagande färg och trasiga snickerier. Lister är ett typiskt exempel på snickerier som får stå ut med mycket i vardagen och där färg snabbt kan skavas av. Slipa listerna lite lätt och lägg på ett nytt lager färg om du har delar som är särskilt slitna. Ett nytt lager färg på väggarna kan också hjälpa till att fräscha upp lägenhetens skick.

Inredning

Det är inte för intet som homestyling har blivit så populärt och utbrett de senaste åren. Vid lite dyrare och finare objekt är det snarare regel än undantag att ta in ett homestylingföretag inför en försäljning. Men det finns saker du kan fixa själv när det kommer till inredning.

Välj ett färgschema för lägenheten och låt det återkomma genom hela bostaden. Försök att hålla en röd tråd genom hela lägenheten. Plocka undan saker och se till att skapa en luftig känsla. Värt att tänka på är att stora möbler på en liten yta skapar känslan att rummet är trångt, även fast det kanske egentligen bara är möblerna som är överdimensionerade. Se över möblemanget och plocka bort saker tills du har uppnått önskad luftighet. Städa ordentligt och se till att lägenheten doftar gott.

Tidpunkt för försäljning

Bor du i en studentstad kan det vara taktiskt att lägga ut bostaden till försäljning omkring terminstart, då behovet av bostad ofta är stort. Utbud och efterfrågan är betydande när det kommer till lägenhetsförsäljningar. Är utbudet av lägenheter litet i ett populärt område så kan intresset för dem då vara stort. Din fastighetsmäklare kan hjälpa dig att ta beslut kring den bästa tidpunkten för försäljning.

Hitta hantverkare och tjänsteföretag hos oss

Hos oss kan du hitta duktiga hantverkare, städare och flyttföretag som kan hjälpa dig från start till mål. Alla företag hos oss har en egen profilsida där du kan hitta information kring certifikat, omdömen och recensioner från tidigare kunder. Allt detta kan hjälpa dig att välja det bästa företaget för just ditt jobb. Skapar du en uppdragsförfrågan hos oss får du upp till fem offerter från våra anslutna medlemsföretag.

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Köksrenovering