Installera badkar – pris, material & steg-för-steg

Oavsett om du längtar efter lugn och ro efter en lång dag eller vill ge dina barn en plats för äventyr, är ett välplacerat badkar nyckeln till ett lyckat badrumsprojekt. Låt oss guida dig genom badkarinstallationens olika steg.

Vi går igenom

Oavsett om du längtar efter lugn och ro efter en lång dag eller vill ge dina barn en plats för äventyr, är ett välplacerat badkar nyckeln till ett lyckat badrumsprojekt. Låt oss guida dig genom de olika stegen.

Är du redo att göra din vision till verklighet? Vi på Dorunner samarbetar med hantverkare och VVS-montörer som är redo att ta itu med alla dina behov när det gäller badkarsinstallation. Du skapar enkelt en offertförfrågan och får upp till 5 offerter, helt gratis och utan  att förbinda dig till något. Kom igång med din resa mot det perfekta badrummet!

Hitta hjälp via Dorunner

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

Jämför och välja bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs.

Genom att förbereda väl och välja en erfaren VVS-montör kan du säkerställa att din badkarsinstallation blir en smidig process

Vad kostar det att installera ett badkar?

Installation av ett badkar kan vara en värdefull investering för både komfort och estetik i ditt badrum. Priset för att installera ett badkar varierar emellertid beroende på flera faktorer, såsom typ av badkar, installationens komplexitet, och vart man väljer att placera badkaret. Generellt sett kan kostnaden för att installera ett standardbadkar variera mellan 3 000 och 8 000 kr. Dessutom är priserna för bubbelbadkar eller inbyggda modeller högre eftersom extra arbete oftast krävs. Därför är det viktigt att överväga alla aspekter noggrant innan man fattar ett beslut. Installationen av ett nytt badkar kan ge ditt badrum en betydande uppgradering, både funktionellt och visuellt.

Vad ingår i kostnaden för installation av badkar?

Montering av badkar inkluderar installation av det nya badkaret och justering av befintliga anslutningar. Dessutom kan avmontering av befintligt badkar också ingå i priset; dock kan det tillkomma en avgift för bortforsling. 

Vidare säkerställer montering av vattenlås att vattenlåset är korrekt monterat och fungerar som det ska. Slutligen kan start- och resekostnader, som täcker installatörens resa till ditt hem och arbetsstart, vara inkluderade i den totala kostnaden.

Installera badkar - i två huvudsteg

Att installera ett badkar är en process som vanligtvis består av två huvudsteg: placering av badkaret och anslutning av avloppsröret. För att påbörja installationen bör du försiktigt placera badkaret på den angivna platsen och använda ett vattenpass för att säkerställa jämnheten. Därefter är det dags att ansluta avloppsröret till badkaret enligt tillverkarens instruktioner för att säkerställa en tät och säker förbindelse.

För att förhindra rörelser eller sättningar med tiden är det viktigt att säkra badkaret genom att applicera tätningsilikon runt kanterna där det möter väggen och golvet. Detta skyddar inte bara mot vattenläckage utan ger även en stabil och trygg installation. Innan du börjar använda ditt badkar är det klokt att kontrollera installationen genom att fylla badkaret med vatten och noggrant inspektera för eventuella läckor.

När installationen är fullbordad är det dags att njuta av ditt nya badkar! Se till att följa tillverkarens rekommendationer för skötsel och underhåll för att säkerställa hållbarhet och långvarig användning av ditt badkar. Med rätt installation och vård kan ditt badkar bli en plats för avkoppling och välbefinnande under många år framöver.

Installera badkar med hjälp av rörmokare - ha koll på på det här

Om du vill hålla kostnaderna nere och säkerställa en smidig badkarsinstallation, är det viktigt att du som kund tar ansvar för följande aspekter:

  • Inköp av badkar är ditt ansvar; badkaret ska vara på plats vid installationen och du är även ansvarig för produktgarantier och reklamationer.
  • Vid byte av badkar är det smidigast om det nya badkaret är samma storlek som det befintliga för att undvika onödigt extraarbete och extra kostnader.
  • Underlaget måste vara stabilt och jämnt för en säker installation.
  • En golvbrunn behövs i direkt närhet till badkaret enligt Säker Vattens standarder. Avståndet mellan väggens tätskikt och den yttre flänsen bör vara minst 20 cm, och golvbrunnen bör vara lätt att demontera så att vattenlåset kan lyftas ut.
 

För att säkerställa att installationen går smidigt, se till att området där arbetet ska utföras är förberett och fritt från hinder.

Ytterligare kostnader

Extra arbete, som att anpassa rördragningar, förstärka väggar och golv, eller utföra murarbete kring ett inbyggt badkar, kan också påverka slutkostnaden.

Genom att förbereda väl och välja en erfaren installatör kan du säkerställa att din badkarsinstallation blir en smidig process.

Rörmokare tätar badkar med tätningssilikon

Får jag installera badkar själv?

Ja, det är möjligt att installera ett badkar själv om du har erfarenhet av VVS-arbete och känner dig bekväm med uppgiften. Installationen av ett badkar i hemmet är inte särskilt komplicerad om du redan har förberett rördragning och plats för badkarskranen och duschblandaren. Det handlar i princip om att placera badkaret korrekt och ansluta det. Observera att det kan vara ett tungt arbete, så det är klokt att ha någon som kan hjälpa dig att lyfta och placera badkaret för att undvika skador.

Det är dock avgörande att ha rätt VVS-anslutningar och avlopp för att undvika potentiella läckor och dyra problem i framtiden. Exakt placering av badkaret är också viktig för att säkerställa jämnt vattenflöde och effektiv dränering.

Om badkaret inte är korrekt installerat finns det en betydande risk för vattenskador, vilket kan leda till kostsamma reparationer på både golv och väggar. Därför bör du noggrant överväga om du har tillräcklig kompetens och resurser innan du påbörjar installationen.

Inbyggt eller fristående badkar?

Ett inbyggt badkar erbjuder många fördelar både när det gäller praktisk användning och estetiskt utseende, precis som ett fristående badkar.

Vilken typ som passar bäst för ditt badrum beror helt på dina specifika behov och preferenser samt badrummets layout och förutsättningar. Om du identifierar dig med någon av följande punkter kan ett inbyggt badkar vara det bästa valet för dig.

En stor fördel med inbyggda badkar är att de kan dölja ledningar och rör, vilket bidrar till ett renare och mer organiserat intryck i badrummet. Dessutom är det betydligt lättare att hålla rent runt ett inbyggt badkar jämfört med ett fristående badkar, där smuts kan samlas under och runt kanterna.

Svart badrumsfläkt i badrum
Inbyggt badkar. Bil lånad från Pax

Badkar istället för dusch

Om tanken på att byta ut din dusch mot ett badkar lockar och du redan har befintliga vatten- och avloppsanslutningar på plats, kan installationen vara relativt smidig. Det är dock avgörande att installationen görs korrekt för att undvika potentiella vattenskador. Felaktig installation kan leda till allvarliga problem som kräver både tid och pengar för att åtgärda.

Svart badkar vid fönster

Vilket material ska jag välja på mitt nya badkar?

När du väljer material för ditt nya badkar finns det flera alternativ. Det traditionella är stål och emalj, vilket är väldigt rep- och slagtåligt. Det är ett badkar som tål att användas ofta. Väljer du dessutom ett badkar i stål och emalj så finns de ofta att få med ytbehandlingar som är vatten- och smutsavvisade, vilket gör dem lättare att hålla rent.

Andra populära material inkluderar akryl och gjutjärn. Med de här materialen brukar man kunna få badkar i roligare former – men de är inte lika tåliga som står och emalj.

Akrylbadkar är ett lättare alternativ som är enkla att rengöra och hantera. Gjutjärnsbadkar, som ger en mer klassisk och traditionell känsla, är tunga och kräver en stark grund för att stödja vikten. En viktig faktor att tänka på är isoleringsförmågan, eftersom det påverkar hur länge vattnet i badkaret håller sig varmt. Där står sig akryl och gjutjärn bättre.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför badrumsrenoveringen löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Fler artiklar inom Badrum
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

FLER TIPS KRING RENOVERINGEN​

Undrar du vad din renovering kan kosta? Vill du veta hur du väljer rätt entreprenör för ditt renoveringsprojekt? Är du intresserad av fler praktiska rekommendationer? 

Prenumerera och få matnyttiga tips som kan hjälpa dig med allt från att välja rätt färg på väggarna till att renovera ditt kök kostnadseffektivt.

*Genom att klicka på ”Prenumerera” samtycker du till Dorunners integritetspolicy.