Renovera badrum – allt du behöver veta för 2024

Är 2024 året du förverkligar dina badrumsdrömmar? Vi har samlat våra bästa tips för hur du renoverar ditt badrum så smidigt och kostnadseffektivt som möjligt, samt guidar dig till vilken badrumstyp som passar dig och dina behov bäst.

Att renovera badrummet kan verkligen ge ett lyft till hela din bostad, samtidigt som värdet på den ökar. Badrummet är en viktig och central del av bostaden som dels behöver fylla sina uppenbara funktioner, men badrummet ska också matcha just dig, dina behov och din stil.

Är du redo för badrumsrenovering 2024? Vi har samlat våra bästa tips för att göra din renovering så smidig och kostnadseffektiv som möjligt. 

Badrumsrenovering 2022 toalett

Badrum renoverad av Likana Bygg & Platt AB.

Hitta hjälp via Dorunner

”Steg ett inför en lyckad badrumsrenovering är alltså att skapa en tydlig bild av hur du vill att ditt badrum ska se ut och vilka funktioner badrummet ska fylla”.

Förbered och planera din renovering

Vad är viktigast för dig? Är det att du kan duscha utan att behöva tänka på vattenförbrukning, att badrummet är barnsäkert eller att det är lugnt och harmoniskt?  Oavsett vilka dina behov är så är det klokt du definierar dessa i förväg. Steg ett inför en lyckad badrumsrenovering är alltså att skapa en tydlig bild av hur du vill att ditt badrum ska se ut och vilka funktioner badrummet ska fylla. Planering kommer vara din nyckel till framgång.

Om du inte tänker igenom och planerar renoveringen ordentligt i förväg så finns risken att kostnaderna drar iväg och att slutresultatet inte blir vad du tänkt dig. Och det finns fler risker med en dåligt planerad ombyggnad av ett våtrum. En badrumsrenovering som utförs amatörmässigt kan leda till kostsamma och tidskrävande fuktskador. Så, för att säkerställa en lyckad badrumsrenovering behöver du planera och förbereda den! 

Tänk på att:
  • Anlita certifierad och utbildad personal.
  • Kontakta och informera din bostadsrättsförening.
  • Kolla upp krav från försäkringsbolaget.
  • Gör en kalkyl på kostnaderna för renoveringen.
  • Prioritera – vad är måsten och vad är önskemål?

Vad är viktigt att tänka på när man ska renovera badrum? Det kan du läsa om i våra tidigare artiklar: Renovera badrum? Tänk på det här! och Renovera badrummet – vad ska jag tänka på?.

Vad kostar det att renovera badrummet?

Vad kostar det att renovera badrummet och vad ingår i priset? Det är en vanlig fråga att ställa sig när man står inför valet och kvalet om de ska renovera badrummet eller inte. 

Vad din badrumsrenovering kommer kosta beror såklart på många saker. Kostnaden för badrumsrenoveringar kan skilja sig mycket och beror bland annat på badrummets storlek och vilka hantverkare du anlitar, men kostnaden beror också på vilka materialval och vilken interiör du väljer till ditt nya badrum. 

Det går att spendera smart och få till ditt drömbadrum utan att det behöver kosta en förmögenhet.

I vår artikel Renovera badrum – vad kostar det att renovera ett badrum? berättar vi mer om hur du kan kalkylera kostnaderna för din badrumsrenovering.

Så kan du spara in på kostnaderna vid badrumsrenoveringen

I vårt tidigare inlägg Renovera badrum till lägre pris – smarta tips för att komma ner i kostnad berättade vi om hur du bäst budgetrenoverar ett badrum. Här kommer en summering:

Kakla billigt: välj ett snyggt och stilrent standardkakel.

Måla billigt: att måla badrummet är både trendigt, snyggt och prisvänligt.

Välj möbler som inte är inbyggda: badrumsmöbler utan inbyggda rör kostar mindre och med rätt detaljer kan det bli både snygg och trendigt.

Välj stilrent och avskalat: att välja stilrena standardalternativ är prisvänligt samtidigt som det ökar värdet på ditt hem genom att göra det lätt för nästa köpare att sätta sin egen prägel på det. Komplettera med unika detaljer för att få till en mer personlig touch.

Jämför hantverkare och ta in flera offerter: anlita inte första bästa utan jämför hantverkare och ta in offerter från flera bolag innan du bestämmer dig. När du gör en offertförfrågan via Dorunner får du upp till fem olika offerter, så att du får en bra uppfattning och jämförelse av kostnaderna.

Välj en kommod till lägre kostnad: IKEA är det självklara valet om du vill hitta en smart, kvalitativ och prisvärd kommod. Här hittar du en uppsjö av billiga kommoder.

Redo för badrumsrenovering?

Att renovera badrummet är sällan en dålig affär, men det gäller att du tänker igenom renoveringen och planerar den för att undvika fallgroparna. 

Våtrum är känsliga och det krävs kunnig och certifierad arbetskraft för att undvika förödande konsekvenser och höga kostnader. Att renovera badrum är i regel ganska dyrt och tidskrävande, men genom smarta val av material och interiör kan ni komma ner mycket i kostnad. 

Ju mer planering och research ni gör, desto högre standard till lägre kostnad.

Hos oss på Dorunner kan du göra en kostnadsfri offertförfrågan och få upp till fem offerter från företag. Du kan även läsa om omdömen från tidigare kunder.

Skapa ett mer elegant uttryck genom att bygga in blandaren bakom väggen istället för utanpå.

Rot-avdrag gäller för badrumsrenovering

Kom ihåg att du får rot-avdrag för arbetskostnaderna. Den totala kostnaden blir alltså 30 procent mindre än den ordinarie. Något som är bra att ha med i beräkningen. Läs mer om villkoren för rot här.

När vet jag att det är dags att renovera badrummet?

Man brukar säga att ett badrum har en livslängd på runt 30 år. Vid uppenbara fuktskador eller om saker och ting inte fungerar som det ska så krävs givetvis en tidigare renovering än så. Att renovera badrum är ett stort och ofta dyrt projekt, men kom ihåg att det också kan vara en investering som höjer värdet på din bostad. 

Om du göra en badrumsrenovering inför en försäljning så väljer du med fördel en diskret och stilren interiör så att en större grupp potentiella köpare lockas. I vår artikel Renoveringar som höjer värdet på din bostadsrätt, ger vi en bättre bild av om det är värt att renovera badrummet eller bättre att avstå. 

Bygglov för badrumsrenovering

Du behöver inte bygglov för att flytta eller renovera ditt badrum, men om renoveringen påverkar byggnadens bärande konstruktion, brandskydd, ventilation eller om ny VA-stam tillkommer kan du behöva invänta ett startbesked innan renoveringen kan påbörjas. Läs mer om vad som gäller här.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför badrumsrenoveringen löser vi på Dorunner det åt dig.

Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna för ditt badrumspjojekt.

Fler artiklar inom Badrum