Renovera badrum – vad kostar det att renovera ett badrum?

Vad kostar det att renovera ett badrum? Vi har gjort en kostnadsuppskattning, kolla in vår guide och lär dig mer om badrumsrenovering.

Vad det kostar att renovera ett badrum är en fråga alla ställer sig inför en stundande badrumsrenovering. Det är en av de renoveringar som kostar mest men som samtidigt ligger högt upp på mångas önskelista. 

Skillnaderna i pris kan vara stora och beror på såväl hantverkare och badrumsstorlek som materialval och interiör. Vi har gjort en kostnadsuppskattning, mellan tummen och pekfingret, och räknat på det.

Hitta hjälp via Dorunner

Börja med att räkna ut ytan

Steg ett för att uppskatta vad det kostar att renovera ett badrum är att ta reda på badrummets storlek. För att göra det behöver du mäta både golvet och väggarnas kvadratmeteryta. Utifrån antal kvadratmeter på den tänkta ytan kan du sedan räkna på kostnad för arbete och material. I vårt räkneexempel utgår vi från ett badrum på 6 m2.

Här nedan har vi radat upp de vanligaste kostnaderna, och vad som är bra att tänka på för att få en bild av vad ditt nya badrum kommer att kosta.

Kostnad för arbete​

Timpriset för en hantverkare specialiserad på badrum och kakel ligger i snitt någonstans mellan 500 – 900 kronor/timme, men självklart finns det hantverkare som ligger både lägre och högre än så. I runda slängar kan man räkna på en arbetskostnad på ungefär 15 000 – 20 000 per kvm. För vårt badrum på 6 m2 skulle det innebära en arbetskostnad på mellan 90 000 – 120 000 kr. Innan du väljer hantverkare kan det vara bra att ha koll på vilka certifikat som dina hantverkare rekommenderas inneha vid en badrumsrenovering, kolla in vår Certifikatguide.

Spendera smart

Det är mycket att ta hänsyn till när du räknar på kostnaden för ert badrum, men det gör också att möjligheterna är många. Det gör att du kan prioritera bort det som känns mindre viktigt, och lägga slantarna på det som är viktigast för dig.

Om du har med allt ovanstående i kalkylen är chansen större att priset inte drar iväg, och att ni håller er till den tänkta budgeten. Så, svaret på frågan vad det kostar att renovera ett badrum är alltså att det kan variera jättemycket. Men ju större koll du har på de olika kostnaderna innan ni sätter igång med renoveringen, desto färre tråkiga överraskningar behöver du stöta på längs vägen. Vill du göra en budgetrenovering? Kolla in vår guide för hur du renoverar badrummet till en lägre kostnad.

Kostnad för material och interiör

Ditt badrum ska troligtvis inte bara innehålla kakel och klinker, utan även inredning i form av blandare, tvättställ, dusch, badkar och så vidare. Materialkostnaden varierar såklart beroende på vilken typ av material du väljer. Om du vill ha ett helkaklat badrum kostar det mer än ett som bara delvis är kaklat, till exempel.

Kaklets kostnad beräknas alltid per kvadratmeter. Är ditt badrum 6 m2, och du vill ha ett kakel som kostar 200 kronor/m2 och täcker samtliga vägg- och golvytor, så kommer det innebära en total yta på 36 kvm. Då landar kakelkostnaden på 7 200 kronor.

Därefter behöver du fundera på den fasta interiören i badrummet. Vill du ha dusch eller badkar? Vilken typ av handfat vill du ha? Behöver du en blandare och/eller ett tvättställ? Uppskattningsvis landar summan på ca 30 000 kr, räknat med en dusch och med standardmaterial. Denna summa är såklart väldigt personlig. Den går att dra ner till budget och den går även att skruva upp till mer exklusiva material.

Hitta proffs nära dig

Ska du renovera badrummet? Ta hjälp av Dorunner för att hitta den optimala lösningen för just dig. Ta in upp till fem offerter, läs omdömen från andra kunder och titta på referensjobb från proffsen du är mest intresserad av. Vi arbetar bara med kvalitetssäkrade hantverkare, som mer än gärna svarar på dina frågor.

Kostnad för transport​

När du renoverar ditt badrum tillkommer det också resekostnader för hantverkaren. I det ingår bland annat kostnaden för bilar, parkering och trängselskatt. Kostnaden kan så klart variera, så det är viktigt att du har med resekostnaderna i kalkylen. Dubbelkolla att offerterna du tar in inkluderar kostnad för transport, så att det inte tillkommer massa extra kostnader i efterhand. För att du ska få en uppfattning om kostnaden för transport kan du räkna på mellan 2000 – 5000 kr.

Kostnad för sophantering​​

En badrumsrenovering innebär oundvikligen en del skräp och emballage som behöver hanteras. Inköp av sopsäckar och bortforsling av det som ska slängas betyder ytterligare en kostnad som du bör räkna in i den totala prislappen och du får räkna på omkring 6000 kr för det. Se till att detta är inkluderat i de offerter du tar in.

Total kostnad

Vår badrumsrenovering landar då på:
Arbete: 90 000 – 120 000 kr
Material: 37 200 kr
Transport: 2000 – 5000 kr
Sophantering: 6000 kr
Kostnad renovera badrum på 6 m2: 135 200 – 168 200 kr

Kostnad efter ROT-avdrag​

Kom ihåg att du får ROT-avdrag för arbetskostnaden av ditt badrum. Det innebär att den totala kostnaden för dig som konsument blir hela 30 procent mindre än den ordinarie, efter att avdraget gjorts. Lär dig mer om ROT-avdraget och hur det fungerar.

Räkna på vad du får dra av när du kalkylerar kostnaden, så blir bilden av den totala kostnaden för badrumsrenoveringen mer rättvis. Då kanske du till och med kan välja det där snäppet dyrare badkaret som du var tvungen att välja bort, eller gå för ett helkaklat badrum istället för ett delvis kaklat. I vårt räkneexempel innebär det ett avdrag på mellan 27 000 och 36 000 kr.

Och den totala kostnaden landar då på 108 200 – 132 200 kr.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Badrum