Måla om – vad kostar det per kvadratmeter?

Kostnaden för att måla om kan variera och priset beror ofta på en rad olika faktorer. Vi går igenom de olika faktorerna som kan påverka slutpriset, samt redogör för vad det kostar att måla om per kvadratmeter.

Att måla om hemma är en prisvärd investering för dig som vill få en känsla av förändring och nyrenovering utan att behöva lägga ner allt för mycket tid och pengar. Men vad kostar det att måla om egentligen och går det att räkna på kvadratmeter? Självklart! I denna artikel ger vi dig en ungefärlig bild av vad det kan kosta att måla om, beroende på kvadratmeter.

Kostnaden för att måla om kan dock variera och det finns en rad olika faktorer som kan påverka vad priset blir för din målning, även dessa går vi igenom i denna artikel. Till exempel kan rummets storlek påverka, om du ska du göra det själv eller anlita en målar, vilken typ av färg du vill använda eller hur mycket förarbete som krävs.

Beige vägg vid målning inomhus

Hitta hjälp via Dorunner

”Om du väljer att anlita målare till ditt måleriprojekt så kan du som privatperson ta del utav det så kallade ROT-avdraget”.

Kostnad för material – vad påverkar?

Beräkna kvadratmeter

Innan du kan börja räkna på kostnaden, så behöver du veta hur stor yta det är som ska målas om eftersom det kommer avgöra hur mycket material du behöver köpa in. Räkna ut kvadratmeterna för det området du ska måla genom att multiplicera rummets längd, bredd samt takhöjd. Om ett rum till exempel är 5 meter långt, 4 meter brett och har 3 meter i tak, är området som ska målas om 60 kvadratmeter. Räkna sen bort fönster, lister och andra delar som inte ska målas. Ofta behöver man göra två strykningar så då får man också komma ihåg att dubbla detta. Be personalen i färgbutiken om hjälp för att räkna ut hur mycket färg eller tapet du behöver till ditt rum om du är osäker.

 

Måla vs tapetsera?

Det finns för- och nackdelar med både att måla och tapetsera ett rum. Att måla är oftast billigare än att tapetsera, men det kan vara mer tids- och arbetskrävande. Tapetsering kan vara dyrare, men det anses fortfarande vara är ett snabbt och relativt enkelt sätt att uppdatera ett rum. Dessutom kan det ge ett rum ett lyxigt intryck. Men i slutändan handlar det om vad som passar dig och din stil bäst, samt vad dina förutsättningar och behov är.

Om du ska tapetsera själv så har vi samlat allt du behöver tänka på i Din guide när du ska tapetsera. 

Val av färg eller tapet kan påverka slutpriset

Vilken typ av färg och tapet du väljer kommer även det att påverka priset på ditt projekt. Det finns en rad olika märken och varianter i alla olika prisklasser. Om du arbetar med en stram budget är det därför viktigt att ta hänsyn till valet av färg och märke. En professionell målare eller entreprenör kan ge dig råd om de bästa alternativen för att spara pengar utan att offra kvalitet eller utseende.

Skicket på dina väggar påverkar vad det kostar

Om dina väggar är i dåligt skick kan det krävas mer förarbete innan du ska måla. Kanske behöver du spackla, riva av gamla tapeter, slipa ner ojämnheter eller måla med grundfärg, vilket i sin tur kan innefatta en hel del extra kostnader. Se till att göra ordentlig research innan du sätter igång, och ta reda på vad dina väggar behöver.

Ta in offert och jämför

Genom att lägga upp ett uppdrag hos Dorunner får du upp till fem offerter från kvalitetssäkrade målare. På så vis kan du jämföra pris, gå genom kundomdömen och se tidigare referensjobb innan du fattar ett beslut.

Vilken takhöjd har rummet du ska måla?

Även din takhöjd och typ av boende påverkar såklart hur mycket material och färg du behöver köpa in, och därmed även priset. Bor du i en äldre sekelskifteslägenhet med 3 meter i tak så behöver du mer material än om du bor i en modern lägenhet eller hus med ca 2,5 meter i tak.

Färgen SOFT SKIN 10580 LADY Supreme Finish från Jotun.

Färgen EMBRACE 12179 LADY Pure Color från Jotun

Kostnad för utförandet – vad påverkar?

Måla själv eller anlita en målare?

Något som är avgörande för slutpriset av ditt måleriprojekt är huruvida du väljer att måla eller tapetsera väggarna själv, eller om du anlitar ett måleriföretag. Att måla om väggarna själv kan vara ett arbetsintensivt projekt, men det kan också vara mycket givande. Om du väljer att anlita en målarfirma ska du se till att göra din research och hitta en välrenommerat målare som kommer att göra ett bra jobb för just ditt hus, din lägenhet eller ditt rum.

Fördelar med att måla själv

Att måla eller tapetsera om själv är det mest budgetvänliga alternativet, och du kan vara säker på att jobbet blir gjort till din belåtenhet. Du får också tillfredsställelsen att veta att du har gjort det själv! Vissa kan till och med tycka att det är terapeutiskt och avkopplande att måla själv. Och om du gör några misstag kan du alltid bara måla över dem!

Har du beslutat dig för att måla om själv? Läs då artikel Måla om! Hur ska jag tänka? för att lite tips om vad du ska tänka. Eller Måla om inomhus – så får du det bästa resultatet, för att vara säker på att du inte missar nått.

Fördelar med att anlita målare

Det finns flera fördelar med att anlita en professionell målare. Den kanske mest uppenbara fördelen är att det kan spara dig mycket tid. Om du har ett fullspäckat schema kanske du inte har tid att själv måla om ditt rum eller hem. Genom att anlita målare så kan du istället få tid över till annat.

Förutom att du sparar tid kan en målarfirma också se till att jobbet blir korrekt utfört. En professionell målare har de verktyg och den erfarenhet som krävs för att få jobbet ska bli gjort snabbt och effektivt. Detta kan ge dig sinnesro i vetskapen om att ditt hem är i goda händer.

Bor du i storstad eller på en mindre ort?

Beroende på vart i landet du bor, kan priset på att anlita målare variera. Bor du i en mindre stad eller ort brukar kostnaden per timme vara lite lägre. Bor du däremot i en storstad så som Stockholm, Göteborg eller Malmö så får du räkna med att ditt pris kan stiga när du ska anlita en målare.

Kostnad målning – vad blir totalpriset?

  1 KVM 20 KVM 50 KVM 70 KVM 100 KVM 120 KVM
Färg 25 kr 500 kr 1 250 kr 1 750 kr 2 500 kr 3 000 kr
Övrigt material 1 000 kr 1 000 kr 1 000 kr 1 000 kr 1 000 kr 1 000 kr
Arbetskostnad 150 kr 3 000 kr 7 500 kr 10 000 kr 15 000 kr 18 000 kr
Totalt 1 175 kr 4 500 kr 9 750 kr 12 750 kr 18 500 kr 22 000 kr

Notera att kvadratmeterna är räknat på de kvadratmeter som ska målas, och inte kvadratmeterna för rummet.

Nyttja ROT-avdraget

Om du väljer att anlita målare till ditt måleriprojekt så kan du som privatperson ta del utav det så kallade ROT-avdraget. Kortfattat innebär ROT-avdraget att du får dra av 30% av arbetet som hantverkarna gör, dvs arbetskostnaderna. Men dock bara upp till 75 000 per privatperson och år.

I vår artikel Allt du behöver veta kring rut- och rot-avdrag förklarar vi mer kring hur ROT- och RUT-avdraget fungerar.

Total kostnad per kvm – efter ROT-avdrag

 1 KVM20 KVM50 KVM70 KVM100 KVM120 KVM
Färg- & materialkostnad1 025 kr1 500 kr2 250 kr2 750 kr3 500 kr4 000 kr
Arbetskostnad efter ROT-avdrag105 kr2 100 kr5 250 kr7 000 kr10 500 kr12 600 kr
Totalt efter ROT1 130 kr3 600 kr7 500 kr9 750 kr14 000 kr16 600 kr

Många gånger drar målaren av 30% av arbetskostnaden direkt på offerten, så se till att kontrollera med målaren om vad som gäller. Är du osäker på om du är berättigad till att göra ROT-avdrag så har Skatteverket en beräkningstjänst som heter Räkna ut rot- och rutavdrag, som hjälper dig ta reda på hur mycket ROT- och RUT-avdrag du kan ha rätt till.

Minska kostnaderna för målning

Är du orolig för att det ska bli för dyrt. Låt oss sammanfatta vad du kan göra för att minska på kostnaden för att måla om ditt rum.

  • Att göra arbetet själv, och således spara på arbetskostnaderna, är det bästa knepet för att komma undan billigt.
  • Du kan även spara lite pengar genom att välja en billigare färg. Rådgiv med din målare eller med personal i färgbutiken för att hitta en färg som passar er plånbok och era krav.
  • Om du anlitar en målare så se dock till att köpa in färgen via målerifirman, då många av de har rabatterade priser i färgbutiker och på byggvaruhus.
  • Ta in offerter från flera målerifirmor och jämför priset. Hos Dorunner får du upp till fem offerter.

Genom att vidta dessa åtgärder kan du spara pengar samtidigt som du får det resultat du vill ha.

Sammanfattning av saker som kan påverka priset

  • Måla själv eller anlita hjälp
  • Val av färg
  • Skick på väggen
  • Takhöjd
  • Vart du bor
  • Om du köper färg genom målarfirma eller inte

Så, vad kostar det att måla om?

Målning och tapetsering är båda bra sätt att uppdatera ett rum utan att spendera mycket pengar. Genom att ta hänsyn till rummets storlek, typen av färg eller tapet och arbetskostnaden kan du uppskatta vad det kostar per kvadratmeter för varje rum. I allmänhet är målning billigare än tapetsering, men det finns sätt att minska den totala kostnaden. Välj det alternativ som passar bäst för dina behov och din budget.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför renoverigen löser vi på Dorunner det åt dig.

Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från målare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Målning & tapetsering
Prenumerera på vårt nyhetsbrev​

TA DEL AV FLER RENOVERINGSTIPS

Missa inga tips, guider eller inspirationsartiklar när det kommer till renoveringar och hemmafix!

Ta del av matnyttig information som kan hjälpa dig med allt från att renovera köket kostnadseffektivt till att välja rätt entreprenör.

*Genom att klicka på ”Prenumerera” samtycker du till Dorunners integritetspolicy.