Måla Fönster – 9 vanliga misstag vid målning av fönster

Att måla om gamla fönster är ett utmärkt sätt att sätta lite färg i hemmet. Målning av fönster kommer dock inte helt utan svårigheter.

I denna artikel har vi samlat de vanligaste 9 misstagen många gör vid en fönstermålning och hur just du kan undvika dem.

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

1. Målar om fönster under fel väderförhållande

Ett av de främsta misstagen som folk gör när de målar fönster är att måla i fel väderförhållanden.

Solheta ytor

Att måla på solheta ytor kommer att resultera i att färg krackelerar och flagnar kort därefter. Något som gör ett målningsarbete riktigt ovärt. Man vill ju att färgen ska hålla!

Fuktigt väderlag

Samma sak gäller även målade ytor som blir påverkade av dimma, dagg eller regn inom det närmsta dygnet eller inom 1-2 timmar efter avslutad fönstermålning. Då kan det hända att färgen rinner av och lämnar efter sig en fläckig fönsterram.

Måla om vita fönster

Bästa förutsättningarna?

Vilka är då de bästa förutsättningarna för att måla fönster? Vilken temperatur man föredrar att måla i kan skilja sig från hantverkare till hantverkare. Vissa säger mellan 10-20 grader, andra säger att det aldrig ska vara mer än 7 grader. Däremot är de flesta hantverkare eniga om att en mulen dag ger de bästa förhållandena för den perfekta fönstermålningen.

”Genom att använda rätt typ av färg kan du få dina fönster att se ut som nya igen och skydda dem från väder och vind”.

2. Väljer fel typ av färg till sin fönstermålning

Att måla fönster kan delas in i inomhus- och utomhusmålning. Därför krävs dels rätt typ av färg som tål det tuffa vädret vi har i Skandinavien, det vill säga snö, vind och regn. Men även rätt grundarbete innan du börjar måla krävs för att det ska hålla i flera år framöver.

De vanligaste och mest populära färgerna som används till fönsterrenovering är akrylatfärg. Men även alkydoljefärg, linoljefärg och slamfärg brukar användas till att måla fönster utomhus.

I denna artikel kommer vi inte gå in djupare på de olika färgernas egenskaper, utan vill du veta mer om det så kan du läsa här om vilka typer av färger som brukar användas utomhus och här om hur du tar reda på vilken färg som har används på just ditt hus.

Måla fönster utomhus med pensel
Målning av fönsterkarmar

För- och nackdelarna med de olika färgerna:

Akrylatfärg

+ Miljövänlig och ofarlig att andas in.

+ Populär och finns i många nyanser, samt går att hitta i de flesta färgbutiker.

+ Kort torktid och går att måla över efter bara några timmar.

+ Elastisk och spricker inte vid förändringar i träet.

– Kan se plastig ut och släpper inte igenom träets ådringar.

– Dåligt grundarbete kan resultera i lös färg som lossnar i stora flagor.

– Vid målning direkt på obehandlat träunderlag kan träet få fuktskador såsom svamp, mögel och röta.

Alkydoljefärg

+ Har bra färgfäste på träytor.

+ Är tålig och skyddar dessutom träytan den målas på.

+ Finns i vattenburet alternativ som förlänger hållbarheten av både glans och pigment.

– Oljefärgsalternativet kan däremot bli matt och kan tappa både glansen och pigmentet snabbt.

– Har lätt för att gulna.

– Kan spricka och flagna om träet rör sig för mycket mellan säsongerna.

Linoljefärg

+ Billig och lätt att arbeta med.

+ Kan hålla i upp till 10 år om du använder en bra linoljefärg.

+ Bra färgfäste på trä.

– Lång torktid.

– Mattas av efter några år utomhus.

– Kräver kontinuerlig efterbehandling då färgen är benägen att bli ”sprödig” och få små sprickor.

Slamfärg

+ Kan hålla i 5-7 år vid första målningen.

+ Enkel att måla med på en yta som tidigare målats med slamfärg.

+ Ger träet ett vackert och klassiskt utseende.

– Få nyanser och pigment att välja mellan.

– Fäster inte på alla ytor, utan funkar bäst på obehandlat trä.

– Fastnar heller inte på ytor målade i andra färgtyper än slamfärg.

Har du svårt att fastställa vilken färgtyp som tidigare har använts på ditt hus kan du enkelt komma i kontakt med din lokala målerifirma.

Måla fönster – ett utmärkt sätt att förbättra utseendet på ditt hem

Genom att använda rätt typ av färg kan du få dina fönster att se ut som nya igen och skydda dem från väder och vind. Se även till att ta hand om dina målade fönster efteråt så att de håller i flera år framöver.

Ta hjälp

Vill du få nya, fräscha fönster, men kanske inte vill göra det helt själv? Ta då in en målerifirma som kan hjälpa dig. De kan göra allt från fasadmålning, fönstermålning eller varför inte målning av dina utemöbler.

Måla fönsterkarmar med slamfärg

3. Monterar ned hela fönstret i onödan vid enklare målning

Visst finns det tillfällen som ibland kräver att hela fönstret monteras ned för att förenkla jobbet…

Enkla målningar

…men i de fall du bara ska göra enkla målningar så räcker det oftast med att du låter fönstret sitta kvar och måla det från utsidan. Väljer du att låta fönstret sitta kvar, tänk då på att inte stänga fönstret för tidigt utan låt färgen torka ordentligt innan du stänger.

Fönster på andra våningen

Ska du måla fönsterna på andra våningen och vill helst slippa montera ut hela fönstret från fasaden? Tänk då på att arbeta säkert. Ett bra alternativ är att hyra en rullställning med stödben för att undvika onödiga arbetsrisker och samtidigt vara mer effektiv i din målning.

Totalrenovering av fönster

Ska du däremot skrapa, slipa, kitta, måla – ja, helt enkelt göra en helrenovering av dina fönster, då är det troligtvis ändå bäst att montera ned hela fönsterbågen innan du börjar och arbeta på en arbetsbänk istället.

Behöver du hjälp med att dra ned bågen för att renovera fönster, ta då hellre in ett proffs som kan både underlätta och effektivisera ditt arbete.

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

Använd byggställning vid målning
Ta hjälp av en målare till din fönstermålning

4. Målar på lätt fuktig fönsterram trots att de ser torra ut

Att måla på fuktigt trä kan inte bli annat än fel. Färgen kommer att tappa fäste och istället för att hålla i flera år framöver, så räkna med att du i sådana fall behöva måla om inom kort.

Kontrollera fuktighetskvoten

Kontrollera därför alltid att fönstrets trärena ytor inte överstiger 15-16% i fuktighetskvoten. Är fönstret för fuktigt så ska du helt enkelt låta bli att måla. Att mäta fuktighet i trä gör du enklast med en fuktighetsmätare som du antingen kan köpa eller låna från din närmaste färghandelsbutik.

5. Målar direkt på sprucken fönsterram

Ett simpelt knep som få tänker på vid en fönsterrenovering är att du enkelt kan fylla och täppa till eventuella sprickor på dina fönsterbågar med samma kitt som du kittar om dina fönster med.

Kittet ger din båge en fin och ren yta att måla på och ser dessutom till att sprickor inte blir större eller mer synligt under den nya färgen.

Kitta fönstret

6. Målar endast fönsterbågen och glömmer fönsterkittet – leder till att vatten tränger in

Ett av de vanligaste misstagen som många gör när de ska måla fönster, är att glömma bort att också måla över fönsterkittet som ligger mellan ramen och glaset.

Målar man inte över kittet kommer allt hårt arbete att vara förgäves.

Genom att måla över fönsterkittet ser man till att färgen omsluter fönstret och på så vis undviker att fukt tränger sig in i träet och skapar problem som röta och färg som tappar fäste.

Rekommendationen är därför alltid att undvika att sätta maskeringstejpet för nära kittet. Håll istället ca 1-2 cm avstånd från kittet när du tejpar för att säkerställa att du även målar över ditt fönsterkitt.

Måla fönster på arbetsbänk

7. Väntar för länge med att ta bort maskeringstejp efter målningen

Om du har tejpat runt fönstret för att undvika att få färg på glaset eller andra ytor runtom, så är det viktigt att du inte väntar för länge med att ta bort maskeringstejpen efter målningen.

Detta eftersom det blir väldigt svårt (och ibland omöjligt) att ta bort tejpen utan att dra med sig färg, då färgen har torkat. Låt färgen torka innan du tar bort tejpen, är därför alltid att rekommendera.

Blå maskeringstejp

Det rekommenderas att använd den blåa maskeringstejpen istället för den vanliga gula maskeringstejpen eftersom den är gjord för målning och släpper lättare.

Maskeringstejp med UV-filter

I de fall målningsprojektet sker under en varm, solig dag så är alternativet är att köra på en maskeringstejp med UV-filter. Även det förhindrar tejpen från att fastna på fönstret.

Bredspackel

En tredje lösning, för dig med stadiga händer, är att använda en bredspackel för att ”skärma av” när du applicerar färg så behöver du inte använda maskeringstejp alls.

Maskeringstejp på fönster

8. Låter penseln ligga kvar ute under tiden du tar en paus från att måla fönster

Om du tar ett paus i ditt fönstermålande, lägg penseln i en plastpåse, alternativ täck den med plastfolie.

Detta pausar själva torkningsprocessen och förhindrar alltså färgen från att torka in i penseln. På så vis kan du använda penseln i upp till två dygn.

Låt inte din pensel ligga ute för länge
Rengör dina penslar rätt

9. Tvättar penseln under rinnande vatten efter ett avklarat målningsjobb

Färg klassas som farligt avfall och därför är det inte tillåtet att rengöra din pensel under rinnande vatten. Här nedan följer några knep hur du kan rengöra penslarna på bästa sätt:

Vattenbaserad

Om det är vattenbaserad färg, blötlägg penseln i en behållare med varm vatten i två timmar. Skölj din pensel och torka ordentligt efter det. När du är klar låter du färgen sjunka till botten av burken innan du tömmer ut vattnet och lämnar färgresterna i behållaren till en återvinningscentral.

Lösningsburen

Om det är lösningsburen färg kan du doppa din pensel i ett speciellt lösningsmedel och låta den ligga i två timmar innan du torkar av den. Med lösningsmedel tar det cirka ett dygn innan färgen sjunker till botten. Efter det kan du hälla tillbaka lösningsmedlet i flaskan för återanvändning, och resterande färg kan du lämna till närmsta återvinningscentral.

I denna artikel kan du läsa mer om om tvätt, avfall och hållbarhet av färg.

Lycka till, och ha så kul med ditt nästa fönstermålningsprojekt!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från målare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Målning & tapetsering

Leave a comment