Allt du behöver veta kring rot- och rutavdrag

Avdrag för rot- och rutavdrag kan utnyttjas när du anlitar någon för att hjälpa till med arbete i ditt hem. Här har vi samlat den viktigaste informationen om rot- och rutavdrag!

Senast uppdaterad: 2023-12-15

Rot- och rutavdrag kan göras när du anlitar någon för att få hjälp att utföra något typ av arbete i ditt hem. Här har vi samlat den viktigaste informationen om rut och rot.

De hantverkare och tjänsteföretag som du hittar via Dorunner har koll på vad som gäller för avdragen och de hjälper gärna till om du har frågor eller funderingar.

Hitta hjälp via Dorunner

”Rotavdrag gäller när du anlitar någon för att genomföra underhåll, reparationer, ombyggnad eller tillbyggnad”.

Allmänt om rot och rutavdrag

Rot- och rutavdrag är en skattereduktion för att underlätta för privatpersoner som behöver hjälp med att få arbete utfört i hemmet. 

Rotavdrag gäller när du anlitar någon för att genomföra underhåll, reparationer, ombyggnad eller tillbyggnad. 

Rutavdrag gäller för hushållsnära tjänster, som städning, flyttjänster, underhåll och reparation av vitvaror och IT-utrustning.

Det är inte du som köper en tjänst som ansöker om rot och rut, det görs av den som har utfört arbetet. När du får en faktura från den som arbetat för dig är avdraget alltså redan gjort. 

Från januari 2020 går det inte längre att betala kontant om du vill göra avdrag. Arbetet måste betalas med inbetalningskort, kontokort, Swish eller via bank och Bank-id.

Vem kan få rot- och rutavdrag?

1 januari 2021 höjdes taket för rut och är numera 75 000 kr. Taket för rotavdraget ligger fortsatt kvar på 50 000 kr. Rot och rut räknas ihop och personer över 18 år kan som mest göra avdrag på totalt 75 000 kr per år. 

Från och med 1 juli 2024 är riksdagens förslag att höja taket tillfälligt. Taket för rotavdrag höjs då till 75 000 kr per år. Samtidigt separeras taken för rot och rut vilket gör det möjligt att göra avdrag för 75 000 kr för rot och 75 000 kr för rut. Tillsammans kan du alltså göra avdrag för totalt 150 000 kr. 

Om du får göra avdrag beror på om du redan har gjort andra avdrag och hur mycket skatt du har betalat. 

För dig som är 64 år och inte har fyllt 65 år vid årets början gäller specialregler som du kan läsa om på Skatteverkets webbplats.

Regler för rot-avdrag

För att få göra rotavdrag ska du äga och bo i bostaden där arbetet utförs. Om du har ett fritidshus eller någon annan bostad där du bor ibland räknas även det som din bostad. Du kan även få rotavdrag för dina föräldrars bostad om det är du som äger den och betalar för arbetet. 

Avdrag för arbete i dina barns bostad görs däremot inte, även om du äger bostaden och bor där ibland. Olika regler gäller för till exempel småhus och bostadsrätter, så det är bra att kolla upp innan arbetet påbörjas.

Regler för rut-avdrag

För att kunna utnyttja rut ska man bo i bostaden där tjänsten utförs. Det räcker att du bor där delvis, så fritidshus, stuga och andelslägenhet räknas oftast in. 

Du kan även få göra avdrag för dina föräldrars bostad om det är du som betalar för arbetet som utförs. Du behöver inte äga bostaden där arbetet utförs för att kunna få rutavdrag.

Exempel på tjänster du FÅR göra avdrag för

Du kanske är berättigad att göra avdrag för en del arbete utan att du känner till det?

Här är exempel på några tjänster som går att göra avdrag för och som inte är så välkända: 

 • Läxläsning
 • Hjälp med att sätta upp gardiner och tavlor i samband med flytt
 • Klädstrykning
 • Skoputsning
 • Ogräsrensning
 • Installation av virusprogram på datorn
 

Kanske har du någon äldre i din närhet som behöver hjälp med att betala räkningar och läsa högt – det går också bra!

Vitt trästaket

Exempel på tjänster du INTE får göra avdrag för

För att få göra avdrag ska du anlita ett företag. Det får inte vara en släkting. Du kan till exempel inte göra avdrag för barnpassning om den som passar barnet är en släkting.

Du kan INTE få rotavdrag för att:

 • Bygga en ny bostad,
 • Renovera staket 
 • Bekämpa skadedjur
 • Forsla bort byggmaterial
 • Ordna barnkalas 
 • Lämna kläder på kemtvätt

Rot-avdrag som delägare

Det går bra att göra avdrag för rot och rut även om du är delägare i en bostad. 

För att få godkänt behöver man meddela Skatteverket att delägarna vill dela på skatteavdraget. Ägarna behöver även kunna styrka sin äganderätt.

Vilka uppdrag får man göra rot- och rut-avdrag på?

Det är bara arbetskostnaden som ger rätt till avdrag och du får dra av högst 30 procent vid rotarbeten och högst 50 procent vid rutarbeten. Material och resekostnader ger alltså inte rätt till rot- och rutavdrag. 

Det vanligaste är att avdrag görs för bygg- och städtjänster. Innan du anlitar ett företag för rot- eller rutarbete är det klokt att kolla upp vad som gäller för just dig och det arbete som ska göras.

Vilka krav gäller för företag som vill använda rot och rut?

Den som utför arbetet måsta vara godkänd för f-skatt eller a-skatt. För att företaget ska kunna få utbetalning för rotavdrag måste det vara godkänt för f-skatt redan när arbetet avtalas.

Om den som utför arbetet är registrerad utomlands och arbetet också utförs utanför Sverige behövs inte F-skattsedel, men samma typ av krav måste uppfyllas i det land som utföraren verkar och arbetet utförs i.

Det går inte att göra rutavdrag för tjänster i det egna hemmet, däremot kan man som företagare få avdrag om någon av de anställda anlitas för att göra arbetet. 

Den som har enskild firma kan inte anlita den för att göra arbete i det egna hemmet. Som företagare får man inte heller avdrag för att utföra arbete hos sina släktingar.

Det är bra att veta att resekostnader för att ta sig till och från en kund räknas in i notan tillsammans med det utförda arbetet. Det innebär att om du bjuder din uppdragsgivare på den kostnaden kan det hända att Skatteverket betalar ut ett lägre belopp än du ansökt om.

Några tips på vägen!

För att få göra rut- och rotavdrag är det du som beställare av en tjänst som ansvarar för att alla villkor är uppfyllda. Företaget du anlitar ska se till att arbetet som utförs ger rätt till avdrag. 

För att vara på den säkra sidan är det bra att ha en skriftlig överenskommelse om vad som gäller, och prata igenom vem som betalar om ansökan om avdraget inte skulle godkännas. 

Det finns mycket bra information om rut och rot på Skatteverkets webbplats. Där kan du även göra en preliminär uträkning och se om du är berättigad till att göra rut- och rotavdrag.

Dorunners företag är vana att arbeta med rut och rot

Hos Dorunner hittar du proffs inom tjänster som ryms inom både rut och rot. 

Vi gör löpande kontroller för att säkerställa att våra företag uppfyller kraven för att få göra avdrag. 

Eftersom företagen hos Dorunner är vana vid att arbeta med rut och rot kan de vara till hjälp om du har frågor om hur det fungerar!

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev​

TA DEL AV FLER RENOVERINGSTIPS

Missa inga tips, guider eller inspirationsartiklar när det kommer till renoveringar och hemmafix!

Ta del av matnyttig information som kan hjälpa dig med allt från att renovera köket kostnadseffektivt till att välja rätt entreprenör.

*Genom att klicka på ”Prenumerera” samtycker du till Dorunners integritetspolicy.

Hos Dorunner hittar du proffs inom tjänster som ryms inom både rut och rot. 

Fler artiklar inom Regler