Allt du behöver veta kring rut- och rot-avdrag

Rot- och rutavdrag kan göras när du anlitar någon för att få hjälp med arbete i ditt hem. Här har vi samlat den viktigaste informationen om rut och rot.

Rot- och rutavdrag kan göras när du anlitar någon för att få hjälp med arbete i ditt hem. Här har vi samlat den viktigaste informationen om rut och rot.

De hantverkare och tjänsteföretag som du hittar via Dorunner har koll på vad som gäller för avdragen och de hjälper gärna till om du har funderingar.

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

”Rot-avdrag gäller när du anlitar någon för att genomföra underhåll, reparationer, ombyggnad eller tillbyggnad”.

Allmänt om rut och rot

Rot- och rutavdrag är en skattereduktion för att underlätta för privatpersoner som behöver hjälp med att få arbete utfört i hemmet. Rot-avdrag gäller när du anlitar någon för att genomföra underhåll, reparationer, ombyggnad eller tillbyggnad. Rut-avdrag gäller för hushållsnära tjänster, som städning, flyttjänster, underhåll och reparation av vitvaror och IT-utrustning.

Det är inte du som köper en tjänst som ansöker om rot och rut, det görs av den som har utfört arbetet. När du får en faktura från den som arbetat för dig är avdraget alltså redan gjort. Nytt från januari 2020 är att det inte längre går att betala kontant om du vill göra avdrag. Arbetet måste betalas med inbetalningskort, kontokort, Swish eller via bank och Bank-id.

Vem kan få rot- och rutavdrag?

Rot och rut räknas ihop och personer över 18 år kan få göra avdrag på upp till 50 000 sek per år. Om du får göra avdrag beror på om du redan har gjort andra avdrag och hur mycket skatt du har betalat. För dig som är 64 år och inte har fyllt 65 år vid årets början gäller specialregler som du kan läsa om på Skatteverkets webbplats.

Regler för rot-avdrag

För att få göra rotavdrag ska du äga och bo i bostaden där arbetet utförs. Om du har ett fritidshus eller någon annan bostad där du bor ibland räknas även det som din bostad. Du kan även få rotavdrag för dina föräldrars bostad om det är du som äger den och betalar för arbetet. Avdrag för arbete i dina barns bostad görs däremot inte, även om du äger bostaden och bor där ibland. Olika regler gäller för till exempel småhus och bostadsrätter, så det är bra att kolla upp innan arbetet påbörjas.

Regler för rut-avdrag

För att kunna utnyttja rut ska man bo i bostaden där tjänsten utförs. Det räcker att du bor där delvis, så fritidshus, stuga och andelslägenhet räknas oftast in. Du kan även få göra avdrag för dina föräldrars bostad om det är du som betalar för arbetet som utförs. Du behöver inte äga bostaden där arbetet utförs för att kunna få rutavdrag.

Rot-avdrag som delägare

Det går bra att göra avdrag för rot och rut även om du är delägare i en bostad. För att få godkänt behöver man meddela Skatteverket att delägarna vill dela på skatteavdraget. Ägarna behöver även kunna styrka sin äganderätt.

Vilka uppdrag får man göra rot- och rut-avdrag på?

Det är bara arbetskostnaden som ger rätt till rotavdrag och du får dra av högst 30 procent. Material och resekostnader ger alltså inte rätt till rot- och rutavdrag. Det vanligaste är att avdrag görs för bygg- och städtjänster. Innan du ansöker om rot- eller rut-avdrag är det klokt att kolla upp vad som gäller för just dig och det arbete som ska göras.

Vilka krav gäller för företag som vill använda rot och rut?

Den som utför arbetet måsta vara godkänd för f-skatt eller a-skatt. För att företaget ska kunna få utbetalning för rotavdrag måste det vara godkänt för f-skatt redan när arbetet avtalas.

Om den som utför arbetet är registrerad utomlands och arbetet också utförs utanför Sverige behövs inte F-skattsedel, men samma typ av krav måste uppfyllas i det land som utföraren verkar och arbetet utförs i.

Det går inte att göra rut-avdrag för tjänster i det egna hemmet, däremot kan man som företagare få avdrag om någon av de anställda anlitas för att göra arbetet. Den som har enskild firma kan inte anlita den för att göra arbete i det egna hemmet. Som företagare får man inte heller avdrag för att utföra arbete hos sina släktingar.

Det är bra att veta att resekostnader för att ta sig till och från en kund räknas in i notan tillsammans med det utförda arbetet. Det innebär att om du bjuder din uppdragsgivare på den kostnaden kan det hända att Skatteverket betalar ut ett lägre belopp än du ansökt om.

Några tips på vägen!

För att få göra rut- och rotavdrag är det du som beställare av en tjänst som ansvarar för att alla villkor är uppfyllda. Företaget du anlitar ska se till att arbetet som utförs ger rätt till avdrag. För att vara på den säkra sidan är det bra att ha en skriftlig överenskommelse om vad som gäller, och prata igenom vem som betalar om ansökan om avdraget inte skulle godkännas. Det finns mycket bra information om rut och rot på Skatteverkets webbplats. Där kan du även göra en preliminär uträkning och se om du är berättigad till att göra rut- och rotavdrag.

Exempel på tjänster du får göra avdrag för

Du kanske är berättigad att göra avdrag för en del arbete utan att du känner till det?

Här är exempel på några tjänster som går att göra avdrag för och som inte är så välkända: läxläsning, hjälp med att sätta upp gardiner och tavlor i samband med flytt, få hjälp med att stryka kläder och putsa skor, rensa ogräs och installera virusprogram på datorn.

Kanske har du någon äldre i din närhet som behöver hjälp med att betala räkningar och läsa högt – det går också bra!

Exempel på tjänster du inte får göra avdrag för

För att få göra avdrag ska du anlita ett företag. Det får inte vara en släkting. Du kan till exempel inte göra avdrag för barnpassning om den som passar barnet är en släkting.

Du kan inte få rotavdrag för att bygga en ny bostad, renovera staket eller bekämpa skadedjur. Att forsla bort byggmaterial, ordna barnkalas eller lämna kläder på kemtvätt ger inte heller möjlighet till avdrag.

Dorunners företag är vana att arbeta med rut och rot

Hos Dorunner hittar du proffs inom tjänster som ryms inom både rut och rot. Vi gör löpande kontroller för att säkerställa att våra företag uppfyller kraven för att få göra avdrag. Eftersom företagen hos Dorunner är vana vid att arbeta med rut och rot kan de vara till hjälp om du har frågor om hur det fungerar!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Planering & regler

Rot- och rutavdrag kan göras när du anlitar någon för att få hjälp med arbete i ditt hem. Här har vi samlat den viktigaste informationen om rut och rot.
Det börjar bli dags att planera våren och sommarens projekt och boka upp hantverkare. Under årets varma och torra månader kan du passa på att ta hand om husets utsida och trädgård.
Dorunner är en plattform med tusentals anslutna tjänsteföretag. Vi har hjälpt BRF:er i över 10 år med processen att upphandla nya avtal. Börja alltid på Dorunner.se när du behöver hjälp.
Inom yrkes- och tjänstesektorn finns ett flertal olika certifieringar och auktoriseringar inom respektive fält. Men vilka krävs och hur kollar man att certifikaten är aktuella? Kolla in vår guide!

När du äger en bostadsrätt så har du större frihet vad gäller renoveringar än med hyresrätt. Men du kan inte göra vad som helst.

Sedan 2007 så har svenskar kunnat dra nytta av det som kallas för RUT-avdrag. RUT står för rengöring underhåll och…