Bästa tipsen när du ska måla om husfasaden

Jonas Andersson på Sävedalens Måleri & Entreprenad AB har gett oss de bästa tipsen när det kommer till fasadmålning och hur du går tillväga.

Att måla om fasaden är ett projekt som kan ta mycket tid och även vara ganska kostsamt. Därför är det bra att vara noggrann med alla förberedelser och att allt förarbete blir bra innan du börjar måla själva huset. Gör du det kommer resultatet bli bättre och dessutom kommer virket att hålla längre.

Vi pratade med Jonas Andersson på Sävedalens Måleri & Entrepren AB för att få deras bästa tips för hur du målar om fasaden på bästa sätt. 

Hitta hjälp via Dorunner

”Tips! Åtgärda även rostiga spikar om du ska måla om i en ljus färg, annars kan rosten göra att fasaden bli missfärgad. Slipa och måla därför dessa med en rostskyddsfärg.”

Förarbete

Rent och torrt

Oavsett om du ska måla obehandlat eller tidigare målat trä, är det viktigt att du ger färgen bra förutsättningar för att fästa. Den absolut viktigaste förutsättningen är att virket är torrt och rent. Se till att göra rent fasaden från smuts, mögel och flagnande färg. Tvätta noggrant med målar- och/eller mögeltvätt, se till att använda förlängningsskaft och tvättborste. Låt sedan fasaden torka innan du fortsätter till nästa steg.

Förbered omålade ytor

Stryk på rikligt med grundolja på ändträ, skarvar och spikhuvuden. Torka sedan bort överskottsoljan efter 30 minuter. Grundmåla sedan hela ytan, fasad och ändträ med grundfärg.

Förbered tidigare målade ytor

Skrapa bort lös färg med en skrapa. Om någon planka blivit angripet av röta bör denna bytas ut innan du målar. Om du skrapar bort färgen så att det blir trärent ska dessa partier målas med en grundfärg.

Tips! Åtgärda även rostiga spikar om du ska måla om i en ljus färg, annars kan rosten göra att fasaden bli missfärgad. Slipa och måla därför dessa med en rostskyddsfärg.

Täck det som täckas bör

Du glömmer väl inte att täcka marken där du ska måla? Täck för fönster, fönsterbleck, stuprör, altan och utvändig belysning som sitter på fasaden. Du kan även täcka över växter och till och med flytta bilen ytterligare lite längre bort så att den inte riskerar att få färgstänk på sig.

Vanliga misstag vid fönstermålning

Att måla om gamla fönster är ett utmärkt sätt att sätta lite färg i hemmet. I vår artikel Måla Fönster – 9 vanliga misstag vid målning av fönster har samlat de 9 vanligaste misstagen vid en fönstermålning och hur du undviker dem.

Målningen

Börja med att införskaffa några rollers och penslar. Det går lika bra att använda båda, däremot sparar en roller en del tid. Tänk dock på att du inte kommer åt alla kanter med en roller, så där behövs istället en mindre pensel. Se till att köpa ett par av alla så att du kan involvera hela familjen i projektet! Sedan är det bara att vänta på en något molnig dag så att den nymålade sidan inte behöver stå i direkt solljus.

En tumregel är att alltid måla med samma färg som du använde senast – då vet du att resultatet kommer bli bra. Vill du däremot byta färg kan du i vissa affärer göra en 3D skiss på huset och lägga till de färgkombinationer som du tänkt dig för att se om färgerna passar ihop och om det blir ungefär som du tänkt dig.

Tänk på att grunda om ni byter färgsystem! När du tar färg på rollern eller penseln – snåla inte! Smeta på en del och arbeta sedan ut färgen. Måla fasaden minst två gånger och sedan när det är klart är det dags att måla foder och knutar.

Efterarbete

För att få resultatet att hålla längre bör fasaden få en rengöring i alla fall en gång om året. Rengör som i förarbetet med tvättborste och förlängningsskaft.

Anlita målarfirma

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför din fasadmålning, löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga målare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från målerifirmor. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Målning & Tapetsering
Målarfärg burk med roller och sprucken vägg

Microlit – för sprickfria väggar och tak

Upptäck fördelarna med Microlit i vår senaste bloggpost! Lär dig hur detta innovativa material förhindrar sprickor, förbättrar hållbarheten och skapar en jämn yta för målning. Utforska vår guide för att maximera resultatet av ditt målningsprojekt med Microlit idag!

Läs mer »