Måla om inomhus – så får du det bästa resultatet

Att måla om väggarna är en relativt snabb åtgärd för att liva upp hemmet och är något som skapar stor förändring. 

Att måla om väggarna är oftast inte det som tar längst tid utan det är förarbetet som är boven. Så mycket som 3/4 av arbetet är oftast dedikerat till förarbetet. I den här artikeln bjuder vi på inspiration och en steg för steg guide till det bästa resultatet när du ska måla om väggarna inomhus.

Steg för steg guide

Steg 1

Börja med att flytta så mycket som möjligt bort från väggen. Ställ det i mitten av rummet, alternativt i ett annat rum om det finns plats. Stäng av elen och skruva bort eldosorna.

Steg 2

För bästa resultat så behöver du tvätta med målartvätt innan du börjar måla. Det som är mest tidskrävande i en ommålning är förarbetet – men det är värt det. Gör allt förarbete noggrant för bästa resultat. Se till att få bort all smuts och fett från väggarna. Skölj noga bort medlet du använder så att det inte finns några rester kvar på väggarna.

Steg 3

Spackla igen eventuella ojämnheter som finns på väggarna. Låt det torka och slipa sedan med ett finkornigt sandpapper för att jämna till ytan. Ta även bort allt damm så att du slipper få det på dina nymålade väggar. Lättast är att använda en dammsugare.

Steg 4

Täck för det som du inte vill ha målarstänk på. Tillexempel golvet och dina möbler. Lägg även maskeringstejp runt det som du inte ska måla så som lister, fönster, dörrar och så vidare.

Steg 5

Måla med grundfärg för att ge väggarna en bra bas ifall du målar om från en mörkare färg till en ljusare. Den nya färgen kommer då få bättre fäste och du undviker missfärgning.

Steg 6

Vänta till grundfärgen är övermålningsbar. Måla med den färg som du har valt. Oftast räcker det inte med en strykning utan behöver strykas minst två gånger beroende på hur täckande färg du valt. Använd elementroller eller mindre penslar vid svåråtkomliga områden.

Steg 7

Ta bort maskeringstejpen innan färgen har torkat för att inte förstöra den nya färgen.

Välja färg

Att välja färg till rummet är inte alltid helt enkelt. Ibland kan det ta lite tid innan du hittar den där perfekta färgen och nyansen. Men låt det ta tid. Köp med dig färgprover hem och testa måla upp en yta på väggen för att få en bättre känsla. Fundera även ut en plan för resten av rummet. Vilken färg har soffan? Ska du ha kvar eller byta den? Dessa val bör påverka vilken färg du tillslut väljer. Försök tänka på helheten.
Alcro-inred-66

Bildkälla: Alcro. Färg: 718 Chianti

Den här rosa nyansen kan verkligen sätta en personlig prägel på ditt vardagsrum. Att måla taket i en färg är också ett snyggt sätt att göra ditt hem unikt.
Skärmavbild 2017-09-11 kl. 11.53.29

Bildkälla: Houzz, Hemma hos Daniel Paris.  Färg: Titan från Alcro.

Den här mörkare gråa tonen gör hemmet riktigt höstmysigt. Fram med några filtar, ljus, värm en kopp te och kryp ner soffan.
Alcro-inred-100.jpg

Bildkälla: Alcro. Färg: 734 Blåstång från Alcro.

Den blåa tonen ger rummet en fridfull känsla, vilket gör att den passar extra bra i sovrummet eller barnrummet.

Vill du ha hjälp med målning hemma?

Skapa offertförfrågan