Microlit – för sprickfria väggar och tak

Upptäck fördelarna med Microlit i vår senaste bloggpost! Lär dig hur detta innovativa material förhindrar sprickor, förbättrar hållbarheten och skapar en jämn yta för målning. Utforska vår guide för att maximera resultatet av ditt målningsprojekt med Microlit idag!

Vill du undvika sprickor i dina väggar och tak? Upptäck hur microlit kan revolutionera ditt målningsprojekt och ge en slät, jämn finish som håller i längden!

Microlit är en ovärderlig produkt för alla som vill säkerställa ett hållbart och estetiskt tilltalande målningsprojekt, helt enkelt för att motverka sprickor vid målning av väggar och tak. Genom att förstärka ytor på väggar och tak förhindrar den sprickbildning och skapar en slät och jämn yta för målning.

Oavsett om du renoverar ett äldre hem eller arbetar med en nybyggnation, är microlit ett smart val för att förbättra hållbarheten och utseendet på dina väggar och tak.

Hitta hjälp via Dorunner

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

Jämför och välja bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs.

Generellt sett anses microlit vara kostnadseffektivt eftersom det hjälper till att förhindra sprickor och ge en jämnare yta, vilket kan minska behovet av reparationer på lång sikt.

Vad är microlit och vad använder man det till?

Microlit, även känd som mikrolit, är en specialiserad armeringsduk eller väv som du kan använda vid målning för att motverka sprickor och säkerställa ett hållbart och jämnt resultat. Denna typ av fiberduk är idealisk för att förstärka ytor på väggar och tak, och används ofta i både renoveringsprojekt och nybyggnationer för att skapa en slät och sprickfri yta.

Vad kostar det att montera microlit i väggar och tak?

Priset på microlit kan variera beroende på faktorer som märke, kvalitet och mängd som behövs för ditt specifika projekt. En snabb Google-sökning visar att priset per rulle varierar kraftigt beroende på tillverkare, mängd och egenskaper. 

Generellt sett anses microlit vara kostnadseffektivt eftersom det hjälper till att förhindra sprickor och ge en jämnare yta, vilket kan minska behovet av reparationer på lång sikt. 

Få rabatt på material från din målare

Innan du köper microlit är det dock en bra idé att jämföra priser från olika leverantörer för att hitta det alternativ som passar bäst för din budget och behov. Kom också ihåg att om du anlitar målare så har de ofta rabatt på material hos grossister och färgbutiker.

Om du behöver hjälp med förberedelserna och installationen, kan du få upp till fem offerter från våra certifierade målare genom att be om offerter här

Vad är fördelarna med microlit?

Förebygg sprickor

Microlit är en utmärkt lösning för att förebygga sprickor i väggar och tak. Dess förmåga att förstärka ytor minskar risken för sprickbildning som kan uppstå vid små rörelser i byggnaden, tack vare materialets flexibilitet. 

Genom att använda armeringsduken skapas en hållbar och robust yta som inte bara ser bra ut utan också står emot slitage och skador över tid. Bor du i ett äldre hus eller byggnad, säg från 1900-talets början, är den armerande effekten särskilt fördelaktig där sprickbildning är vanligt.

Täck befintliga sprickor och förstärk väggarna

Förutom dess förstärkande egenskaper bidrar väven även till estetiska förbättringar i ditt målningsprojekt. En slät och jämn yta gör att färgen appliceras jämnare, vilket ger dig ett mer professionellt resultat. Det gör också underhållet enklare och mer effektivt, om du skulle vilja måla om igen på sikt. 

I renoveringsprojekt där väggarna redan har sprickor eller skador, kan microlit användas för att täcka och förstärka dessa områden innan målning, vilket resulterar i en ny och fräsch yta. 

Även i nybyggnationer är microlit värdefullt, eftersom det hjälper till att förhindra framtida sprickor och säkerställer att väggar och tak förblir intakta över tid.

Hur svårt är det att montera microlit?

Microlit är relativt enkel att applicera och kan anpassas till olika ytor och behov. Likt en tapet som kommer i rulle kan den skäras till rätt storlek och fästas med hjälp av vävlim. Det är dock fördelaktigt att vara två personer vid uppsättningen, eftersom att det kan vara utmanande att ensam hantera de långa våderna med den precision som krävs. 

Vitt tak och väggar

Vilket förarbete krävs i monteringen av microlit?

Förberedelserna är avgörande innan microlit aplliceras

Innan du applicerar microlit på väggar eller tak är det kritiskt att förberedelserna görs noggrant för att säkerställa en jämn yta. Eftersom det är ett tunt material, kommer ojämnheter i ytan under att synas genom väven. Det är inte enbart armeringsduken som skapar en jämn yta, utan det är underarbetet som är avgörande för att uppnå en slät yta.

Förberedelserna varierar beroende på underlagets material, men generellt innebär det att spackla, slipa och se till att ytan är torr innan väven appliceras. Om det finns lös färg måste denna skrapas bort och ytan rengöras noggrant, vilket är särskilt viktigt vid tak med limfärg. Vid nygipsade väggar måste skarvarna remsas och spacklas innan väven kan sättas upp.

Vit vägg med skrovlig struktur, Microlit har ej använts.
Turkos målarfärg rollas på vägg.

Hur fäster man microlit på väggar och tak?

Börja med att rengöra och förbereda ytan som ska täckas

Se till att den är torr och fri från damm och smuts. När allt förarbete är klart så är det dags att gå vidare med nästa steg.

Skär till rätt storlek

Microlit levereras i långa rullar och bör undvikas att skarvas på längden för att minimera antalet skarvar. Skär microlit väven till rätt storlek för det område du ska täcka. Det är viktigt att mäta och skära korrekt mått, för att säkerställa fullständig täckning och förstärkning.

Applicera vävlim

Applicera ett jämnt lager av vävlim på ytan av vägg eller tak. Detta hjälper till att fästa microlit ordentligt och säkerställer att den sitter på plats.

Fäst Microlit

Placera microlit väven på den förberedda ytan och tryck fast den jämnt. Fäst arken kant i kant, om det är svårt att få kanterna att mötas exakt, är det bättre med en liten glipa än en överlappning, för att undvika bildningen av fula skarvar. 

Använd en spatel eller en borste för att släta ut eventuella luftbubblor eller veck. För att minska synligheten av skarvar, sätt microliten längs med ljusets riktning från fönstren, så att ljuset lyser längs med våderna. Microlit finns i två bredder: 50 cm och 100 cm. De bredare rullarna ger färre skarvar men är svårare att hantera.

Måla ytan

När Microlit är på plats och limmet har torkat, kan du börja grundmåla och måla ytan som vanligt. Applicera ett eller flera lager färg tills du uppnår önskat resultat.

Målare som målar tak efter Microlit.

Om du behöver hjälp med förberedelserna och installationen av microlit, tveka inte att använda Dorunner. Få upp till fem offerter från målare genom att fylla i vårt formulär.

Ta hjälp av proffsen

Vad är skillnaden mellan renoveringstapet och microlit?

Microlit används för att stärka och skydda ytor, medan renoveringstapet används för att dölja ojämnheter innan målning. Deras användningsområden är därmed ganska olika, microlit fungerar som en armering, medan renoveringstapet är till för att skapa en slät yta.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Fler artiklar inom Målning
Målarfärg burk med roller och sprucken vägg

Microlit – för sprickfria väggar och tak

Upptäck fördelarna med Microlit i vår senaste bloggpost! Lär dig hur detta innovativa material förhindrar sprickor, förbättrar hållbarheten och skapar en jämn yta för målning. Utforska vår guide för att maximera resultatet av ditt målningsprojekt med Microlit idag!

Läs mer »
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

FLER TIPS KRING RENOVERINGEN​

Undrar du vad din renovering kan kosta? Vill du veta hur du väljer rätt entreprenör för ditt renoveringsprojekt? Är du intresserad av fler praktiska rekommendationer? 

Prenumerera och få matnyttiga tips som kan hjälpa dig med allt från att välja rätt färg på väggarna till att renovera ditt kök kostnadseffektivt.

*Genom att klicka på ”Prenumerera” samtycker du till Dorunners integritetspolicy.