Måla om inomhus – så får du det bästa resultatet steg för steg

Att måla om väggarna är en relativt snabb åtgärd för att skapa stor förändring hemma. Kolla in denna steg för steg-guide för bästa resultat.

Måla om inomhus - steg för steg

Att måla om väggarna är en relativt snabb åtgärd för att liva upp hemmet och är något som skapar stor förändring. Att måla om väggarna är oftast inte det som tar längst tid utan så mycket som 3/4 av arbetet är oftast dedikerat till förarbetet.

I den här artikeln bjuder vi på inspiration och en steg för steg guide till det bästa resultatet när du ska måla om väggarna inomhus. Känner du att du vill anlita ett proffs istället, hittar du dem på dorunner.se. Det är gratis att skapa en offertförfrågan och du får upp till fem olika förslag från våra duktiga målare.

Hitta hjälp via Dorunner

”Att måla om väggarna är oftast inte det som tar längst tid, utan så mycket som 3/4 av arbetet är oftast dedikerat till förarbetet”

Väggar målade i färgen Jotun Soothing Beige

Steg för steg-guide

Välja färg

Att välja färg till rummet är inte alltid helt enkelt. Ibland kan det ta lite tid innan du hittar den där perfekta färgen och nyansen. Men låt det ta tid. Köp med dig färgprover hem och testa måla upp en yta på väggen för att få en bättre känsla. Fundera även ut en plan för resten av rummet. Vilken färg har soffan? Ska du ha kvar eller byta den? Dessa val bör påverka vilken färg du tillslut väljer. Försök tänka på helheten.

Flytta möblerna

Börja med att flytta så mycket som möjligt bort från väggen. Ställ det i mitten av rummet, alternativt i ett annat rum om det finns plats. Stäng av elen och skruva bort eldosorna.

Rengör väggarna med målartvätt

För bästa resultat så behöver du tvätta med målartvätt innan du börjar måla. Det som är mest tidskrävande i en ommålning är förarbetet – men det är värt det. Gör allt förarbete noggrant för bästa resultat. Se till att få bort all smuts och fett från väggarna. Skölj noga bort medlet du använder så att det inte finns några rester kvar på väggarna.

Spackla ojämnheter

Spackla igen eventuella ojämnheter som finns på väggarna. Låt det torka och slipa sedan med ett finkornigt sandpapper för att jämna till ytan. Ta även bort allt damm så att du slipper få det på dina nymålade väggar. Lättast är att använda en dammsugare.

Skydda golv och tak

Täck för det som du inte vill ha målarstänk på. Till exempel golvet och dina möbler. Lägg även maskeringstejp runt det som du inte ska måla så som lister, fönster, dörrar och så vidare.

Hitta rätt hjälp på Dorunner

Behöver du hitta en pålitlig målare som kan göra jobbet åt dig? Skapa en offertförfrågan hos oss och jämför olika företag och offert – välj sedan enkelt det företag som passar dig bäst!

Skapa uppdrag här

Grundmåla med grundfärg

Måla med grundfärg för att ge väggarna en bra bas ifall du målar om från en mörkare färg till en ljusare. Den nya färgen kommer då få bättre fäste och du undviker missfärgning. Vänta till grundfärgen är övermålningsbar.

Måla snobbkant?​

En snobbkant är en teknik som används för att skapa en skarp kant mellan två målade ytor. Oftast görs den mellan tak och vägg men samma teknik kan användas för att göra skarpa linjer på andra ställen. 

Om ni ska ha en snobbkant mellan tak och vägg, börja med att måla taket och måla ner en eller ett par centimeter ner på väggen med takfärgen. Gör det här gärna efter ni grundmålat med grundfärg på väggarna.

Tejpa sedan en rak linje där snobbkanten ska vara. Använd gärna en laser för att få hjälp med att få en rak linje.

Försegla sedan tejpen genom att måla med takfärgen över tejpen. Använd gärna pensel. Låt torka.

Måla minst två lager

Nu är det dags att måla med den valda väggfärgen. Sparmåla längs tejpen, om du valt att ha en snobbkant, och kanterna med väggfärgen. Sparmålning är när man målar med en pensel, eller sparroller, på platser där det är svårt att komma åt eller att ha tillräcklig precision med en väggroller. Det gör man för att undvika att det kommer väggfärg på snobbkanten till exempel.

Oftast räcker det inte med en strykning utan behöver strykas minst två gånger beroende på hur täckande färg du valt. 

Ta bort maskeringstejp innan färgen har torkat

Ta bort maskeringstejpen innan färgen har torkat för att inte förstöra den nya färgen. Är du fortfarande osäker eller ska du tapetsera? Kolla in våra bästa tips inför en stundande ommålning och vår guide inför en tapetsering.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför ditt målningsprojekt löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga målare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från målerifirmor. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Målning & Tapetsering
Målarfärg burk med roller och sprucken vägg

Microlit – för sprickfria väggar och tak

Upptäck fördelarna med Microlit i vår senaste bloggpost! Lär dig hur detta innovativa material förhindrar sprickor, förbättrar hållbarheten och skapar en jämn yta för målning. Utforska vår guide för att maximera resultatet av ditt målningsprojekt med Microlit idag!

Läs mer »