Dags för utomhusmålning? Vi går igenom allt du behöver veta!

Vår och sommar är bästa tiden för att måla utomhus. Men vilken färg ska man välja? Är det olika beroende på fasad? Och kanske det svåraste av allt, vilken kulör ska man välja och vilka regler är det som gäller? Vi reder ut alla frågetecken!

Äntligen börjar det bli skönt ute och visst börjar man längta efter att komma igång med våren och sommarens alla utomhusprojekt? Vi kommer med glädjande besked, nu är nämligen god tid att ta tag i din utomhusmålning!

När det gäller fasadmålning finns det några saker att tänka på. Dels behöver du ha koll på vilken färgtyp som ska användas till just din typ av hus. Dessutom kan det finnas regler kring kulören du väljer, som du behöver förhålla dig till. 

I denna artikel går vi igenom de olika färgtyperna, samt några viktiga aspekter som kan vara bra att ha koll på när du ska måla utomhus.

Hitta hjälp via Dorunner

”Det absolut bästa alternativet, oavsett typ av fasad, är att måla med samma typ av färg som huset tidigare målats med”.

Vilken färg används för att måla utomhus?

Att välja en färg för ditt hems utsida är ingen lätt uppgift. Det finns många faktorer att ta hänsyn till, men den gemensamma faktorn för alla olika utomhusfärger är att de ska vara tåliga och fästa bra på grova ytor. Det vill säga att färgen är betydligt mer hållbar och väderbeständig än vanlig inomhusfärg. Sen spelar såklart ytmaterialet på din husfasad stor roll i val av färg också. Olika typer av material kräver oftast olika typer av färg.

Måla själv eller ta in hjälp?

Om du ska måla själv och är nyfiken på att veta mer om hur du kan gå till väga. 

Då kan du dels ta del av våra bästa tips vid en stundande fasadmålning, eller läsa vår artikel om allt om fasadrenoveringar.

Använd samma färg som tidigare

Det absolut bästa alternativet, oavsett typ av fasad, är att måla med samma typ av färg som huset tidigare har målats med. Vill du använda en annan färg så krävs det att all tidigare färg måste avlägsnas från ytan vilket innebär ett betydligt mer omfattande arbete än annars.

Hur vet jag vilken typ av färg huset är målat med tidigare?

Ta reda på vilken färgtyp du har genom att använda dig av följande metoder:

  • Slipa med ett sandpapper på fasadens yta för att se om färgen fastnar på sandpappret eller blir till damm. Om det förstnämnda alternativet inträffar är färgen akrylatfärg, annars är det olje-/alkydoljefärg.
 
  • Färg som färgar av sig när du tar på den med händerna är slamfärg.
 
  • Om färgen istället fastnar på en trasa som du doppat i T-röd, är det latexfärg du har att göra med.
 

Färg för tegelhus

Det finns specifika färger som är avsedda för just tegel. Det bästa med tegelanpassad färg är att det låter teglet andas och släppa ut fukt. En av de vanligaste färgerna att använda till tegelfasad är silikatfärg.

Vad gäller val av kulör så finns det en hel del att välja mellan även när det kommer till tegelhus. Att måla vitt tegel är extra populärt just nu och det går fint att måla med vitt på till exempel rött eller brunt tegel.

Viktigt att tänka på är att hellre välja en ljusare kulör eftersom mörkare färger innehåller mer pigment som kan påverka teglets förmåga att andas negativt.

Färg för träfasad

De vanligaste färgerna som används för svenska trähus är linoljefärg, slamfärg, akrylatfärg och alkydoljefärg:

  • Linoljefärg: Linoljefärg passar bäst till hyvlade paneler och snickeridetaljer så som fönster, vindskivor, gaveldekor eller knutbrädor. När ytan är nymålad uppfattas den som väldigt blank, men blir mattare med tiden.
 
  • Slamfärg: När det kommer till grova ytor så är slamfärg bra då den ger extra bra fäste. Den ger ett matt intryck och en lite annorlunda lyster.
 
  • Akrylat-/latexfärg: Denna är en vattenburen plastfärg vars starka egenskap är att den inte bryts ner lika lätt av väder, vind, regn och dagg. Även denna mattas av med tiden.
 
  • Akrydfärg eller akryldoljefärg: Denna är färg är nära besläktad med linoljefärgen, men med akryldfärg så får man hårdare och fylligare lager av färg vilket gör att det ser nymålat ut lite längre.

Färg för putsfasad

Har du ett hus som är helt eller delvis täck med puts eller mur så finns det en hel del färger att undvika. Fel typ av färg riskerar nämligen att förstöra putsen helt så se därför till att färgen du väljer är särskilt anpassad efter putsad mur. Kika bland annat in Jotun som har några färger särskilt lämpade för mur/puts. Det viktigaste med dessa färger är att de är vattenavvisande och låter fasadputsen andas och släppa ut fukt.

När det kommer till kulören så ger Jotun tips om jordtoner till putsade och murade hus. De är varma och mättade utan att kulören upplevs som påträngande.

Välja kulör till ditt hus

När man väl beslutat sig för vilken typ av färg, så är det dags för den svåraste biten, att välja kulör. Det viktigaste här är att veta färgen i färgbutiken inte alls är den färg som kommer synas om du målar den på ditt hus. Den kommer att se mycket ljusare mer intensiv ut än vad den gör när du tittar på ett färgprov. Anledningen till det är att ljuset utomhus är betydligt mycket starkare än ljuset från lampor i en butik.

Anlita målerifirma

Att låta experter hjälpa dig med fasadmålningen är sällan en dålig idé då det besparar dig både tid och energi. Men att hitta rätt firma för jobbet kan ibland kännas klurigt. Men där kommer vi från Dorunner in i bilden!

Vi hjälper dig hitta rätt målerifirma genom att tillhandahålla offerter från upp till fem olika kvalitetssäkrade målarföretag. Med stöd av omdömen från tidigare kunder, referensjobb och certifikatskoll kan du sedan enkelt jämföra och välja det företag som passar dig bäst. 

Vill du läsa mer om certifikat och vilka som rekommenderas för olika typer av jobb så kan du läsa vår Certifikatguide här.

Få huset att passa in

Nått annat som också bör tas i beaktning är husets omgivning och miljön runt om. Oftast vill både ni och era grannar att huset passar in i den omgivande miljön eller naturen så var noga med att välja en kulör som passar in med läget, terrängen och omgivningarna.

Får man byta färg på huset som man vill?

Svaret på det är inte helt svart eller vitt, men grundregeln är att du oftast får måla utomhus utan att behöva ansöka om bygglov. Det finns dock några saker du bör ha koll på innan du börjar måla.

1. Ligger ditt hus i ett kulturmiljöinventerat område?

Dels bör du dubbelkolla att ditt hus inte ligger i ett kulturmiljöinventerat område, dvs ett område som på något sätt ska bevaras? Då är det bäst att ansöka om lov för att måla om fasaden.

2. Kolla detaljplanen innan du ska måla om huset

Det är även värt att kolla detaljplanen för området då det i vissa specifika fall kan stå att det krävs bygglov för att ändra fasadfärgen.

3. Är det en stor ändring? Då bör den kollas upp

Sist men inte minst är det bra att veta att du inte kan måla om ditt hus i vilken färg du vill, trots att det är bygglovsbefriat. Om karaktären på ditt hus förändras markant, eller om du ska måla utomhus i en väldigt annorlunda eller speciell färg så bör du kontakta bygglovsavdelningen i din kommun för att dubbelkolla om bygglov behövs eller inte.

Vad händer om man målar om utan bygglov?

Målar du om utan bygglov så riskerar du dels att få en sanktionsavgift, men du kan även tvingas måla om ytterligare en gång vilket skulle innebära massor av onödigt arbete och extra pengar. Så är du minska osäker rekommenderar vi att kolla upp för att vara på den säkra sidan. Ett tips är också att gå in på Boverket där du kan läsa mer om de generella reglerna för när bygglov behövs och inte.

Väder kan påverka

Våren och sommaren är generellt en bra tid att måla om, eftersom vädret är aningen mer stabilt. Men tänk ändå på att ha ett flexibelt schema eftersom vi lever i Sverige och vädret kan komma att ställa till det för dina planer. Är det risk för regn eller dagg så rekommenderas det att din målning utomhus skjuts upp. Och ska det bli soligt är det viktigt att måla den delen av fasaden som är i skuggan så att det nymålade inte utsetts för direkt solljus.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför fasadmålningen löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från målare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Målning, Tak & Fasad
Målarfärg burk med roller och sprucken vägg

Microlit – för sprickfria väggar och tak

Upptäck fördelarna med Microlit i vår senaste bloggpost! Lär dig hur detta innovativa material förhindrar sprickor, förbättrar hållbarheten och skapar en jämn yta för målning. Utforska vår guide för att maximera resultatet av ditt målningsprojekt med Microlit idag!

Läs mer »