Byta fasad – ge ditt hus ett ansiktslyft

Funderar du på att byta fasad på ditt hus? Vill du ge ny karaktär till ditt hus eller sjunger fasaden på sista versen? Kolla in vår artikeln med de bästa tipsen inför ett fasadbyte.

Funderar du på att byta fasad på ditt hus? Vill du ge ny karaktär till ditt hus eller sjunger fasaden på sista versen?

I samband med fasadrenoveringen kan du även passa på att göra en tilläggsisolering, något som både sparar pengar och värmer upp ditt hus bättre.

”När du byter fasad kan det vara fördelaktigt att även göra en tilläggsisolering. Det kan kännas dyrt att göra en tilläggsisolering i samband med fasadbytet, men i själva verket sparar du pengar på lång sikt genom att sänka kostnaderna för uppvärmning”.

När ska jag byta fasad?

Förr eller senare behöver de flesta hus med ytterpanel genomgå ett fasadbyte. Ibland kan det räcka med att du målar eller byter ut någon enstaka bräda, i andra fall kan hela fasaden behöva bytas. Håll noggrann koll på din fasads skick. Upptäcks fuktskador sent kan de ha lett till ytterligare skador som innebär extra kostnader. Har du upptäckt fukt- eller rötskador bör du byta ut hela eller delar av panelen.

Att fundera på när du ska byta fasad
  • Vad behövs – enbart en renovering eller ett totalt fasadbyte?
  • Välj tidpunkten – börja inte för tätt inpå hösten eller vintern då det är större risk för fukt.
  • Arbetet påverkar boendemiljön – kan du göra fasadbytet i samband med att ni är bortresta?
  • Besiktiga resultatet för att försäkra dig om att allt är korrekt och fackmannamässigt utfört.

Olika typer av fasader

Vanliga material på fasader idag är trä, plåt, tegel, puts och kalksandsten. Valet av material beror på husets förutsättningar och utseende, men också vilken livslängd materialet har och hur mycket underhåll det kräver.

Träpanel

Fasader i trä består av liggande eller stående panel och valet mellan dessa beror helt på smak och tycke. De båda ska skydda lika mycket mot väta. Däremot rekommenderas att träet täcks med foder och bleck och att uppåtvända ytor vinklas för att vattnet ska kunna rinna av.

Plåtpanel

Plåtpanel är vanligt på lantbruks- och industribyggnader. Plåtpanelen är ofta profilerad och består av ytbehandlad aluminium eller stål. Ytbehandlingen ger ett skydd men behöver förnyas ibland på grund av yttre påverkan såsom regn, vind och sol.

Putsfasad

Puts läggs på material såsom trä, tegel, isolering eller papp och stålnät som särskild putsbärare. Ytskiktet på putsen kan du anpassa efter olika strukturer och kulörer som passar husets utformning. Putsfasad tål mycket och är lätt att underhålla, men är däremot svårare att laga om skador uppstår.

Tegelfasad

Fasad i tegel eller kalksandsten består i moderna hus ofta av ett murat skal som bärs upp av ytterväggen. På en tegelfasad kan du välja olika kulörer för leran och tillsatserna. Vanliga färger är brunt, rött, gult och rödbrunt. Du kan även välja glaserat tegel och då kan du välja bland fler färger.

Spara pengar med tilläggsisolering

När du byter fasad kan det vara fördelaktigt att även göra en tilläggsisolering. Det kan kännas dyrt att göra en tilläggsisolering i samband med fasadbytet, men i själva verket sparar du pengar på lång sikt genom att sänka kostnaderna för uppvärmning.

Du kommer också att förbättra husets energiklassificering, något som kan spela stor roll vid en eventuell försäljning. Med andra ord kan du öka värdet på din bostad genom att tilläggsisolera.

Välj hantverkare med rätt kompetens

En bra fasad ska hålla i många år, därför är det viktigt att den som renoverar har rätt kompetens och erfarenhet. Du kan spara pengar genom att göra arbetet själv, men det förutsätter att du har rätt kunskap, annars finns risken att fasadbytet inte görs korrekt och utgången blir i slutändan dyrare. Priserna varierar beroende på storleken på huset, vilket material du väljer, om du önskar tilläggsisolera etc. Inget projekt är det andra likt, därför är det smart att ta in flera olika offerter för att få en bild av prisläget för just ditt hus.

Våra tips för att hålla nere priset
  • Planera ordentligt – bestäm material, om du ska tilläggsisolera och byta ut något annat såsom dörrar och fönster i samband med fasadbytet. Det blir dyrare om du ändrar dig när arbetet är påbörjat.
  • Ta in flera offerter – jämför olika offerter och hantverkare för att få bästa kvalitet och pris.
  • Gör en budget – gör en detaljerad budget över alla kostnader och ta utrymme för oförutsedda utgifter.

Tar du in hantverkare och målare som hjälper dig, kan du göra rotavdrag, vilket innebär en 30% reduktion av kostnaden för arbetet. Här kan du läsa mer om rot- och rutavdraget.

Hur går jag tillväga för att byta fasad?

När du bestämt dig för hur du vill göra är nästa steg att kontakta hantverkare som kan utföra arbetet. Vanligtvis behöver du inte söka bygglov, men det kan behövas om du väsentligt ändrar utseendet på fasaden. Kontakta kommunen för att försäkra dig om vad som gäller.

Hos oss på Dorunner kan du jämföra offerter från hundratals olika hantverkare och besiktningsmän. Lycka till!

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Renovering

Vad innebär ett stambyte? Hur lång tid tar det och hur ofta krävs det? Vi har svaren på de vanligaste frågorna.
Hur platsbygger man en garderob och vad kostar det? Vi samlat information och tips till dig som funderar på att platsbygga en garderob.
Vad kostar det att anlita en arkitekt? Och varför ska man anlita en? Vi har samlat svaren på det och en hel del till i den här artikeln.
Genom regelbunden stamspolning så kan du spara många tusenlappar i långa loppet. Här besvarar vi på de vanligaste frågorna när det kommer till stamspolning.
Skapa mer boyta genom att gräva ut källaren. Vi listar de regler som gäller för att källaren ska kunna gå från biyta till boyta.
Fel och misstag i samband med badrumsrenoveringar ökar i takt med att vi renoverar allt mer. Ofta beror det på att kompetensen brister hos de som utför arbetet, och det kan bli kostsamt att rätta till i efterhand.