
Måla Fönster – 9 vanliga misstag vid målning av fönster
Att måla om gamla fönster är ett utmärkt sätt att sätta lite färg i hemmet. Vi har samlat de 9 vanligaste misstagen vid en fönstermålning och hur du undviker dem.
Dags att måla fasaden? Fasadmålning är så mycket mer än bara själva målningen. Om jobbet inte görs ordentligt är risken nämligen att du står där snart igen och försöker åtgärda oönskad beväxning, sprickor och blåsor i färgen.
Här har vi samlat våra bästa tips på hur du ska tänka både före, under och efter arbetet, så att du kan njuta av ditt nymålade hus en lång tid framöver.
”En tumregel är att måla en torr och mulen sommardag efter att solen skinit på träet och torkat upp eventuell dagg och fukt”.
Att skapa rätt förutsättningar för hållbarhet är a och o för alla typer av målningar, men om möjligt blir det ännu viktigare när det gäller din fasad. Din husfasad får utstå många utomstående påfrestningar året runt, och dessa måste du ha i åtanke innan du doppar penseln i färgburken.
Se till att planera för din fasadmålning innan du kör igång. Vilka verktyg och penslar ska du ha? Vad exakt ska målas om? Vilket underarbete eller vilka förberedelser bör du göra? Att ställa dig själv dessa frågor är avgörande för att nå ett gott resultat som håller länge. När du fått en bild av och planerat för vad som behöver göras, fundera över vem som ska utföra arbetet. Ska du försöka dig på det själv eller ta professionell hjälp? Hör med grannarna om de också behöver måla om – så kanske ni kan få ett bättre pris av en målare.
Välj en bra dag att måla. Undvik regn och temperaturer under 5 grader, men tänk även på att inte måla när det är för varmt och soligt – detta kan nämligen försämra färgens skyddande egenskaper och bilda blåsor i färgen när den torkar för snabbt. En tumregel är att måla en torr och mulen sommardag efter att solen skinit på träet och torkat upp eventuell dagg och fukt. Kontrollera gärna fukthalten i träet med en fuktmätare, innan målningen påbörjas – det ska helst ha en fukthalt på under 15 procent.
Vare sig du är sugen på en helt ny kulör till fasaden eller bara vill fräscha upp din redan existerade kulör, finns det en del saker att tänka på. Vill du tänka nytt på färgskalan för din fasad, ska du välja en kulör som funkar i både vinter- och sommarljus. Gör också alla i ditt område glada genom att välja en kulör som harmoniserar med grannarnas huskulörer. Tänk på att något så diskret som en nyansskillnad ibland kan skapa stor förändring – så välj en färg som du är bekväm med. Om endast fasaden ska målas är det även en god idé att matcha din nya fasadkulör med kulören på fönster, dörrar och sockel.
Glöm inte att färger kan se helt annorlunda ut på en fasad än i en färgburk. Testa därför alltid din nya kulör på en planka innan du börjar pensla det på huset. På så sätt kan du undvika besvikelse och se till att din fasad får den färg du önskade. Om du försöker hitta exakt den färg som du redan har, be istället om hjälp av en målare eller ta med en färgflaga till en färgbutik så att de kan hjälpa dig att efterlikna kulören.
Arbetet med din husfasad slutar inte när du målat klart. Lika viktiga som förberedelserna är för att din fasadmålning ska hålla länge, lika viktigt är efterarbetet. Håll efter din fasad konsekvent genom att varje år rengöra smutsiga ytor med vatten och tvätta särskilt utsatta ytor med medel som förebygger beväxning. Genom att underhålla din fasad ordentligt kan du se till att du inte behöver måla igen på många år.
Att måla fasaden innebär en hel del arbete och kräver dessutom en hel del hantverksmässig kunskap. Om du är sugen på att anställa någon för jobbet, kan vi på Dorunner hjälpa dig att hitta rätt hantverkare till rätt pris. Våra medlemmar är certifierade och kvalitetssäkrade hantverkare och tjänstemän, och alla företag har en egen profil där du kan hitta information om certifikat, referensjobb och omdömen från tidigare kunder. Skapa en gratis offertförfrågan hos oss och få upp till fem offerter från olika företag. Det enda du behöver göra är att välja den bästa för jobbet. Kolla in vår Certifikatguide för mer information om certifikat och vilka som rekommenderas för olika typer av jobb.
Det finns olika typer av färgtyper att måla din fasad med, såsom olje-/alkydoljefärg, akrylatfärg, slamfärg och latexfärg. Ge din nya fasadfärg bästa möjliga förutsättningar att fästa genom att välja den typ av färg som huset var målat med tidigare.
Om du är osäker på vad detta är för färgtyp kan du använda dig av olika metoder för att ta reda på det.
Slipa med ett sandpapper på fasadens yta för att se om färgen fastnar på sandpappret eller blir till damm. Om det förstnämnda alternativet inträffar är färgen akrylatfärg, annars är det olje-/alkydoljefärg.
Färg som färgar av sig när du tar på den med händerna är slamfärg.
Om färgen istället fastnar på en trasa som du doppat i T-röd, är det latexfärg du har att göra med.
Vill du veta mer om fasadmålning? Kolla in proffsens 6 bästa tips vid en stundande fasadrenovering.
Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför din fasadmålning så löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga målare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.
På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.
Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.
Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.
Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!
När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från målerifirmor. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.
Att måla om gamla fönster är ett utmärkt sätt att sätta lite färg i hemmet. Vi har samlat de 9 vanligaste misstagen vid en fönstermålning och hur du undviker dem.
Funderar du på om det går att använda väggfärg i taket? Du inte ensam. Många står med väggfärg över inför deras takmålning och undrar om det går att använda samma färg? Ja och nej… Vi reder ut alla frågetecken.
Kan man måla väggarna med takfärg? Svaret är att det kan du – ibland! I denna artikel går vi igenom när du kan, och när du inte kan använda takfärg till väggarna.
Här har vi samlat våra bästa tips på hur du ska tänka både före, under och efter arbetet, så att du kan njuta av ditt nymålade hus en lång tid framöver.
Vi går igenom 5 olika faktorer som påverkar priset vid fasadmålning och ger dig även en kostnadskalkyl över det pris som det hela kan landa på.
Dorunnervations är en del av tjänsteförmedlingstjänsten Dorunner. På Dorunner är det enkelt att komma i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare och tjänstemän och det är gratis att skapa en offertförfrågan. Börja alltid på Dorunner när du behöver hjälp med något och på Dorunnervations när du vill få tips och inspiration.
Dorunner AB | Karlavägen 50 | 114 49 Stockholm | info@dorunner.se