Fasadspecial – 6 tips från proffsen

Husets fina överrock och skydd. Fasaden är det första du ser när du närmar dig ett hus. Om den är vacker så är det härligt att se på byggnaden. Men fasadrenoveringar handlar om mer än estetik. Oavsett om byggnaden har flera hundra år på nacken eller om den uppfördes förra årtiondet så gäller det att, med hjälp av proffs, sköta fasadens material och underhålla med jämna mellanrum.

I Sverige är träfasaden den mest förekommande. Det har sina skäl. Trä är ett smart material som minskar kostnader och förenklar renovering och uppdateringar. I södra Sverige så är den putsade fasaden vanligare. Den finns på hus som har stått emot väder och vind i över hundra års tid!

Tegelfasaden är populär över hela landet. Den är dyr men otroligt hållbar. Med tegel så kan du få ut flera hundra år av fasaden, detta med minimal fasadrenovering. Teglet kan alltså ses som en investering för framtiden.

6 tips väl värda att beakta inför en fasadrenovering

1. Kostnader för fasadrenovering

Budget är ofta tongivande i valet av fasadrenovering. Om det finns önskemål om att totalrenovera fasaden så är trä ofta det första valet. Detta på grund av att materialet är så pass kostnadseffektivt. Med trä så går det att bygga ut men samtidigt så är trä inte ett material som erbjuder samma långa hållbarhet som tegel och puts.
När du räknar på kostnaden för fasadrenoveringen så är det viktigt att tänka framåt. Minskade kostnader för underhåll är också något som bör beaktas. Om fasaden ska smyckas och inkludera estetiska detaljer så kan det också påverka kostnaden för renoveringsprojektet. Se till att få en tydlig offert och välj med tanke på funktion, underhåll och estetik.

2. Totalrenovering eller ytlig behandling

Det här är en viktig punkt. En mindre renovering behöver inte innebära ett omfattande arbete. Men om du vill knacka ner hela fasaden så betyder det mer arbete och givetvis också högre kostnader.

Det som först ser ut som en mindre skada kan visa sig ligga djupare och då kanske det till sist blir så att en mycket större del av husets fasad måste renoveras. Det är viktigt att analysera på rätt sätt. En fasadrenovering som inte adresserar de problem som ligger dolda blir en onödig kostnad då de verkliga problemen tids nog gör sig påminda på ytan.

För att fatta rätt beslut så är det klokt att få hjälp av en fackman som kan undersöka fasadens skador och göra en bedömning. När det ändå ska renoveras så är det smart att göra så grundligt för längre hållbarhet.

3. Träfasadens fördelar

Träfasaden kan kännas särskilt lockande då priset är lägre och det finns fler fördelar att vara medveten om. Med trä så kan du förändra husets utseende och det finns många fina val. Med ett regelbundet underhåll (tvätta och måla var tionde år) så kan träfasaden liksom puts och tegel hålla riktigt länge.

Construction worker thermally insulating house, doing wooden fac

4. Sprickor i putsad fasad

När det finns sprickor i en putsad fasad så är det dags att göra något åt saken. Det här ser inte bra ut. Och sprickorna är förstås också en väg in för fukt. Normalt sett så behöver man inte putsa om en putsfasad oftare än vart 50:e år. Men sprickor betyder ofta att en hel vägg måste putsas om.

Om du ska renovera putsfasad så är det verkligen viktigt att du vänder dig till en expert på området. God kunskap och lång erfarenhet är lika med en smidigare arbetsprocess och ett resultat som håller.

5. Behöver du bygglov för ny fasad?

Glöm inte bort att en förändrad fasad faktiskt kan kräva bygglov. Saker som kräver bygglov är:

  • Byte av färg
  • Installation av balkong
  • Nya fönster
  • Nya dörrar

Börja alltid med att undersöka om din fasadrenovering kommer att kräva bygglov så slipper du jobbiga överraskningar då den redan är klar!

6. Välj en lämplig entreprenör

Sist men inte minst så är det förstås väldigt viktigt att välja rätt entreprenör för fasadrenoveringen. När du får kontakt med ett företag som renoverar fasader så ska de till exempel ha en ID06 legitimation. Du ska också få tydlig information om hur renoveringen ska genomföras, hur lång tid den kommer att ta, och hur din säkerhet kan garanteras under renoveringsarbetets gång. Kolla in vår Certifikatguide för mer information kring vilka certifikat som din hantverkare rekommenderas inneha vid olika typer av renoveringar.

Vill du få hjälp med din fasad? Anlita ett proffs via Dorunner