Trädgårdsskötsel – 5 tips för att skapa din drömträdgård

Njuter du av att påta i trädgården eller vill du helst bara njuta i en solstol? I det här inlägget tipsar vi om hur du skapar en trädgård som just passar dig.

Trädgårdsskötsel är något som alla trädgårdar behöver, oavsett hur små, stora, vildvuxna eller prydliga de än må vara. En trädgård kan kräva mer eller mindre skötsel beroende på hur du planerar den.

Njuter du av att påta i trädgården eller vill du helst bara njuta i en solstol? I det här inlägget tipsar vi om hur du skapar en trädgård som just passar dig.

”När du planerar din trädgård ska du börja med att ställa dig själv frågorna hur du vill använda trädgården, och hur mycket tid du vill och kan lägga ner på att sköta den. Det ska kännas värt mödan”.

1. Planera trädgården efter dina intressen

När du planerar din trädgård ska du börja med att ställa dig själv frågorna hur du vill använda trädgården, och hur mycket tid du vill och kan lägga ner på trädgårdsskötsel. Det ska kännas värt mödan, annars finns risken att du känner att allt som rör trädgården är jobbigt snarare än lustfyllt och trevligt. Gillar du att plantera lökar och frön? Vill du formklippa buskar? Är det avkoppling att rensa ogräs? Ogillar du att klippa gräsmattan?

2. Välj stilen och växterna som passar dig

När du planerar trädgården kan du välja att hålla dig efter en viss stil, kanske en som passar husets utseende, eller så väljer du helt enkelt bara en stil som du gillar. Rogivande grönska eller fantasifulla färgval? Välordnat och trimmat, lummigt eller lantligt – du bestämmer! Däremot kräver olika växer olika grader av skötsel, så även här ska du ha i åtanke hur mycket arbete du vill lägga ner.

Undvik att plantera i krukor

Plantera inte för många växter i kruka om du vill ha det lättskött. Jorden i krukan torkar lättare ut och näringen tar slut snabbare. Dessutom trängs rötterna ju större växten blir. Därmed bör växter och jord bytas ut varje år och behöver ofta planteras om till större krukor vartefter. Men tycker du att det är kul att plantera är krukor i olika former och utseenden vackra och tillför något extra till trädgården.

Lättskötta alternativ

Rabatter, perenner och buskar sköter sig själva mer och är ett bra alternativ om du vill ha en lummig men mindre behov av trädgårdsskötsel. Ett tips är även att välja vintergröna växter som exempelvis rhododendron. Då kan du njuta av din trädgård under stora delar av året.

Gräsmattan

Gräs växer fort och kräver regelbunden klippning, under sommaren kan det bli mer än två gånger i veckan. Beroende på tiden du vill lägga ner ska du fundera på storleken på gräsmattan. Kanske kan en altan ta upp en större del om du vill ha mindre gräsyta att sköta.

Spara tid med en robotgräsklippare

En annan lösning att spara in tid på trädgårdsskötsel, kan vara att ersätta gräsmatteytorna med marktäckande växter som inte kräver något underhåll. Om du har en stor gräsmatta och inte vill eller har tid att klippa själv, är en robotgräsklippare ett bra val.

3. Håll häcken trimmad och följ reglerna

En häck kräver regelbunden skötsel för att hålla sig fin. Men när på året ska du klippa häcken? Det beror på vad det är för sort och när på året häcken blommar. Häckar som blommar på våren är synd att klippa bort, då kan du vänta till mitten av juni. Barrväxter såsom gran eller tuja kan du klippa i början av vintern eller på hösten efter att de har växt till sig under sommaren. Syrénhäckar kan du klippa året om medan en avenbok bör klippas i juli, augusti eller september. Ett tips är att klippa ofta och lite, snarare än sällan och mycket.

Dessa regler gäller för häckar och plank
  • Hur nära tomtgränsen får häcken planteras? Häckar och buskar bör planteras minst 60 centimeter innanför tomtgränsen.
  • Hur hög får häcken eller planket vara? Har du en hörntomt får inte häck, plank eller staket vara högre än 80 centimeter, detta för att inte trafiksikten ute på gatan ska påverkas.

På Boverkets webbplats kan du läsa mer om vilka regler som gäller för plank.

4. Välj passande verktyg för att klippa häcken

Det är vanligt att använda en handhållen häcksax för lägre häckar där du vill ha raka snitt. En sekatör använder du får att få bort enstaka kvistar och löv. Elektriska verktyg är bra att använda när du har häck som sträcker sig långt. Tänk bara på att ta bort grövre grenar innan du börjar använda den, exempelvis med en grensax.

5. Trädgårdshjälp – anlita en expert

Vill du slippa tänka på trädgården överhuvudtaget kan du ta in trädgårdshjälp i form av en trädgårdsmästare som tar hand om hela eller delar av trädgårdsskötseln. Du kan få hjälp med krattning, vattning, rensning av ogräs och planteringar. Du kan även anlita en trädgårdsarkitekt eller en trädgårdsdesigner inför planeringen av trädgården för att få den bästa lösningen som passar just dig.

Rutavdrag vid trädgårdsskötsel

Visste du att du kan få rutavdrag även för trädgårdsskötsel? Du kan bland annat göra avdrag för arbeten i trädgården som:

  • gräsklippning, krattning och ogräsrensning
  • klippning av buskar och häckar
  • beskärning av träd, trädfällning och borttagning av träd och buskar
  • röjning av sly

Här kan du läsa mer om rot- och rutavdraget.

Hjälpen finns hos oss

Om du själv inte har gröna fingrar eller helt enkelt inte har tid att ta hand om din trädgård, kan du hitta den hjälp du behöver via oss på Dorunner.

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Trädgård & uteplats

Ett utekök kan byggas stort eller litet, med alla tillbehör du kan tänka dig eller bara de mest väsentliga såsom en grill och ett arbetsbord. Vi hjäper dig att hitta rätt lösning för just dina förutsättningar.
Går du i tankarna att bygga en inglasad altan, ett extrarum som du kan vistas i oavsett väder? Möjligheterna är många beroende på hur du vill använda din inglasade altan. Här har vi har samlat våra bästa tips för att du ska få ditt drömrum på plats!
Dags för stenläggning runt huset, på uteplatsen eller på uppfarten? Då finns det en hel del saker att tänka på. Här har vi samlat våra bästa tips på hur du ska tänka kring materialval, utförande och underhåll inför din stundande stenläggning.
Njuter du av att påta i trädgården eller vill du helst bara njuta i en solstol? I det här inlägget tipsar vi om hur du skapar en trädgård som just passar dig.
Funderar du på att bygga ett uterum men vet inte riktigt vilken typ som passar bäst eller vilka regler som gäller? Här listar vi olika sorters uterum och vad du behöver ha koll på för att komma i mål.
För att altanen ska bli den plats som ni drömmer om är det bra att ta in ett proffs som kan hjälpa er. Med rätt så enkla medel så kan ert altanprojekt leda till ett extra uterum. En plats där det är mysigt att umgås och under hela året, när vädret tillåter det.