Anlägga ny gräsmatta – en snabbguide

Skapa en frodig trädgård med en ny gräsmatta. Upptäck bästa tidpunkterna och metoderna för starkt och hälsosamt gräs. Lär dig för- och nackdelar samt våra bästa tips för vackrare gräs.

Att anlägga en ny gräsmatta är ett spännande projekt som kan förvandla din trädgård. Det viktigaste är att välja rätt tidpunkt när du ska anlägga gräsmattan för att minimera stressen på gräset och säkerställa att gräsmattan får en stark och hälsosam utseende.

Vår och höst är den absolut bästa tiden för nya gräsmattor. Ska du bara rulla ut en färdig gräsmatta på rulle är bäste tillfälle under augusti – september. Väljer du att så egen gräsmatta så passar det bäst att göra det under våren eller tidig höst.

Vi listar för- och nackdelar med båda metoderna. Läs vidare och ta del av våra bästa tips om vad du ska tänka på för att göra gräset grönare. 

Hitta hjälp via Dorunner

”Se till att välja en tidpunkt när marken är tillräckligt fuktig, men inte för våt.”

Bästa tidpunkt för att anlägga gräsmattan

Vår och höst är den bästa tidpunkten för att anlägga en ny gräsmatta. På våren bör du vänta tills risken för frost har minskat och marken har tinat upp, vanligen i slutet av april eller början av maj, beroende på var i landet du befinner dig. På hösten är den bästa tiden att plantera ungefär sex till åtta veckor före första frost, vilket vanligtvis är i slutet av september eller början av oktober.

Det är också viktigt att du tar hänsyn till väderförhållandena när du planerar att anlägga en ny gräsmatta. Om det är för torrt kan det vara svårt att få fröna att gro och etablera sig, och om det är för blött kan marken bli för tung att arbeta med och fröna kan ruttna. Se till att välja en tidpunkt när marken är tillräckligt fuktig, men inte för våt.

Snabbguide i att anlägga gräsmattan

Att anlägga en gräsmatta är inte särskilt svårt, men det tar tid och kräver lite arbete och tålamod. Här är vår steg-för-steg-guide för att anlägga en ny gräsmatta:

 

1. Förbered marken

Börja med att rensa bort allt ogräs så det inte växer upp i nya mattan, röj bort alla stenar, grenar och annat skräp från marken och jämna ut så att den blir plan. 

Det är bra att lägga på ett extra lager näringsrik jord, till exempel toppdress eller trädgårdsjord. En 40-literssäck jord kan räcka till cirka en kvadratmeter, men det beror på hur tjockt lager jord du lägger och hur underlaget ser ut. 

lägga gräsrulle 720x480

2. Plantera gräsfröna eller rulla ut mattorna

Har du köpt gräsmatta på rulle så rullar du helt enkelt ut mattorna över marken. Börja med att lägga ut den första rullen längst ut på ena sidan av ytan. Rulla sedan ut nästa rulle tätt intill den första och fortsätt på detta sätt tills hela ytan är täckt. Då använder du en vass kniv eller en gräsklippare för att skära till kanterna så att gräsmattan passar perfekt till ytan.

Sår du själv är det lite mer jobb: Sprid ut gräsfröna över marken i en jämn fördelning. Använd en såmaskin eller spridare för att så jämnt. Räkna med cirka 20-25 gram frö per kvadratmeter. 

så gräs

3. Jämna till marken

Räfsa ytan eller rulla jorden med en gräsrulle för att trycka ner fröna i marken och säkerställa att fröna har kontakt med jorden och inte ligger på ytan. 

Om du myllar ner fröna kan det ge bättre resultat eftersom fröna då får bättre kontakt med jorden och därmed bättre förutsättningar att gro och utvecklas.

Myllning av gräsfrön innebär att man bearbetar jorden genom att bryta upp ytan och blanda in gräsfröna i jorden. Detta kan göras med hjälp av en vertikalskärare eller en krattning, eller genom att använda en såddmaskin som sår fröna och myllar ner dem samtidigt.

4. Vattna marken

Vattna marken regelbundet så att den hålls fuktig, men inte blöt. Under de första veckorna kan du behöva vattna marken flera gånger om dagen tills fröna börjar gro och gräset börjar växa.

Skulle gräsmattan bli för blöt, kan du behöva kolla efter alternativ till att dränera gräsmattan

Tips! Tunn och dålig gräsmatta?

Det är möjligt att så gräs på en befintlig gräsmatta för att fylla ut en tunn matta eller fylla igen hål, men det är inte alltid den bästa metoden. 

Att luckra upp och så gräs på en befintlig gräsmatta kan leda till konkurrens om tillgängliga näringsämnen och vatten, vilket kan göra det svårt för det nya gräset att etablera sig ordentligt. 

Det kan vara bättre att överväga att starta om med en ny gräsmatta om det befintliga gräset är tunt eller sjukt.

5. Vänta på att gräsmattan blir tålig

När du anlagt gräsmattan är det är viktigt att vara försiktig för att inte skada gräset. Efter att du har sått gräsfröna eller rullarna med färdig gräsmatta behöver gräset få tid att gro och rota sig ordentligt i jorden, vilket kan ta 2-4 veckor.

Under den här perioden bör du undvika att gå på gräsmattan så mycket som möjligt för att undvika att trampa ned och skada gräset eller rötterna. Efter ungefär 6-8 veckor har gräsmattan vanligtvis rotat sig tillräckligt bra för att tåla normal användning.

ny gräsmatta

6. Skötsel

När gräset börjar växa, se till att klippa det regelbundet för att hålla det på rätt höjd. 

Det är också viktigt att gödsla gräsmattan regelbundet för att se till att den har tillräckligt med näring för att växa stark och frisk. 

Det är lätthänt att gräsmattan blir ojämn om man råkat gå på det innan jorden har lagt sig ordentligt. Men oroa dig inte, det går alltid att jämna ut gräsmattan med enkla medel

hand på grön och frodig gräsmatta

Vad kostar det att anlägga gräsmatta?

Kostnaden för att anlägga en gräsmatta med gräsfrön kan kosta mellan 30 och 100 kronor per kvadratmeter inklusive jordlagret.

För att anlägga en gräsmatta med färdiga rullar inklusive jordlagret kan kostnaden bli 90-170 kronor per kvadratmeter, beroende på priset på gräsrullarna.

Kostnader för verktyg, markberedning, eventuell professionell hjälp, med mera tillkommer.

Vill du ha omedelbart resultat och är villig att betala extra för bekvämligheten så är rullar ett bra alternativ. Å andra sidan, om du har tid att vänta och begränsad budget, så är det bättre att så gräsfrö. Vill du ha hjälp med att anlägga gräsmattan kan du be om offerter från flera entreprenörer.

Hitta rätt trädgårdshjälp – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver med din trädgård löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga entreprenörer och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat trädgårdsmästare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Få upp till fem offertförslag från erfarna trädgårdsmästare som kan hjälpa dig anlägga din gräsmatta.

Fler artiklar inom Trädgård

Anlägg trädgården – vad kostar det?

Att skapa eller omforma en trädgård kan kännas både överväldigande och spännande på en och samma gång. Därför kan det vara värt att skapa en uppfattning om kostnader som kan vara inblandade innan du ger dig i kast med projektet. 

Läs mer »

Klippa häck på rätt sätt

Är du en stolt ägare av en trädgård med en vacker häck som du vill hålla lummig och hälsosam? Eller kanske letar du efter sätt att skydda ditt hem från nyfikna ögon? Oavsett vilket, är det viktigt att klippa häcken på rätt sätt.

Läs mer »