Anlägg trädgården – vad kostar det?

Att skapa eller omforma en trädgård kan kännas både överväldigande och spännande på en och samma gång. Därför kan det vara värt att skapa en uppfattning om kostnader som kan vara inblandade innan du ger dig i kast med projektet. 

Beroende på din ambitionsnivå med trädgården kommer dina kostnader att variera. Men med en god planering kan du utnyttja ytan på ett bra och kostnadseffektivt sätt. Därför kan första steget vara att ta hjälp av en trädgårdsdesigner eller en trädgårdsarkitekt.

En trädgårdsdesigner kan då hjälpa dig att skissa fram en plan för din trädgård för ca 1 000 – 3 000 kronor i timmen, och det tar ungefär 2 – 3 timmar beroende på komplexiteten av dina önskemål för trädgården.

Genom att först visualisera din drömträdgård kan du undvika dyra misstag och du kan göra justeringar i planeringen innan du investerar i inköp av växter, material och arbete. På så sätt sparar du både på tid och pengar.

Hitta hjälp via Dorunner

”En bra tumregel är att utgå från att maskiner, transport och arbetskostnaden är det som kommer att dra iväg budgeten som mest.”

Kostnader vid anläggning av trädgården

En bra tumregel är att utgå från är att maskiner, transport och arbetskostnaden är det som kommer att dra som mest från budgeten – inte materialkostnaden eller kostnaden för inköp av växter som många tror. Självklart blir det dyrare desto mer ovanligt material eller växt du köper in.

Värt att tänka på vid anläggning av en hel trädgård är att det kommer finnas flera olika moment som du kommer behöva jobba på. Till exempel så kommer markarbetet att sätta grunden för hur din trädgård kommer att bli. 

Sen kanske du vill lägga ny gräsmatta. Priset här kommer också att skilja sig vare sig du vill köpa en färdig gräsmatta på rulle eller om du vill så din egen gräsmatta. 

Du kanske även vill plantera häck, lägga sten i trädgården och anlägga rabatter – något som kommer att variera stort från projekt till projekt. 

Kostnadsöverssikt:

Markarbete:

 • Ca 10-40 kronor per kvadratmeter – beroende på vad du behöver för typ av maskiner och hur långt det måste transporteras.
 • Det som kostar är att frakta maskiner och jord.
 • För ca 10 kvadratmeter mark behövs oftast ungefär 1 kubikmeter jord.

Lägga ny gräsmatta:

 • Ungefär 30-100 kronor per kvadratmeter för gräsfrö och jordlagret – beroende på vilken grässort som passar den typ av jord du har i trädgården.
 • För gräs på rulle kan du räkna med ca 90-170 kronor per kvadratmeter – även här, beroende på vilken grässort du väljer.
 • Sen kan det tillkomma kostnader för verktyg, markberedning och eventuella arbetskostnader om du tar in hjälp.

Plantera häck:

 • För köp av häckväxter kan du komma upp till 200-400 kronort per meter häck. 
 • För tätare häck som ska funka som insynsskydd är rekommendationen att sätta 3-5 plantor per meter häck.
 • För häck som bara ska funka som avskiljare eller vindskydd räcker det med 2-3 plantor per meter.

Stenläggning:

 • En grov uppskattning för materialkostnad ligger på ca 200-500 kronor per kvadratmeter mark.
 • För en stensättare ligger kostnadsestimatet på ca 400-700 kronor per timme.
 • Behövs marken förberedas så kan det tillkomma kostnader.

Anlägga rabatt:

 • Behöver du en snickare för att bygga rabatten kan kostnaden ligga på 300-700 kronor i timmen.
 • Är det däremot hjälp med planteringen av dina växter, då kan du behöva en trädgårdsmästare som kostar mellan 300-700 kronor i timmen.

Projektskiss över trädgården:

 • Har du större projekt som ska göras är det alltid rekommenderat att ha en projektskiss till hands för att undvika misstag och förenkla planeringen av trädgården.
 • Kostnaden för en trädgårdsdesigner eller en trädgårdsarkitekt ligger på ca 1 000-3 000 kronor per timme. 

Planera din trädgård

Att skapa en trädgård som passar dina behov och önskemål kräver en noggrann och genomtänkt planering. Det handlar inte bara om att välja vackra växter och dekorativa element, utan också att ta hänsyn till faktorer som klimat, jordförhållanden, layout och funktion.

Oavsett om du har en liten stadsträdgård eller ett stort grönt utrymme, kommer du behöva tänka på hur du bäst optimerar utrymmet samtidigt som du överväger viktiga beslut gällande bevattning, underhållning och hållbarhet.

Här är några steg för att planera en trädgård:

Vilka grundförutsättningar har din trädgård?

Börja med att titta på din trädgård och utvärdera dess nuvarande tillstånd.

 • Vilka funktioner vill du ha i din trädgård?
 • Vilka platser får mest sol och skugga?
 • Vilken typ av jord och markförhållanden har du?
 • Vilken växtzon tillhör trädgården?

Vilken är din stil?

Vilken stil av trädgård vill du ha? Vill du ha en formell trädgård med symmetriska linjer och strikta ramar, eller en mer avslappnad och naturlig trädgård med mjuka kurvor och organiska former?

Skapa en plan

Skissa på en trädgårdsritning eller en plan för din trädgård. Ta hänsyn till platser som sol och skugga, marknivåer, befintliga växter och staket. Bestäm vilka funktioner du vill inkludera, som en uteplats, växtbäddar eller en damm.

Bra att veta!

Det kan vara bra att veta att planering och design av trädgård inte ingår i RUT eller ROT. Det gör inte heller plantering av blommor, växter och träd. 

Kom ihåg att kolla med din trädgårdsentreprenör vad som gäller för avdrag när du ber om offert för att anlägga din trädgård.

Välj växter

Välj växter som passar din trädgårdsstil och trivs i din trädgård. Tänk på faktorer som växtzon, sol och skugga, jordförhållanden, skötsel- och vattenbehov. Plantera en blandning av lövträd, buskar, perenner och årliga blommor för en varierad trädgård. Tänk också på att olika blommor blommar vid olika tillfällen under säsongen, vilket är bra att ha med i planeringen.

Underhåll din trädgård

Planera redan från början för underhåll av din trädgård, som bevattning, gödsling och beskärning så att du vet hur mycket jobb det blir under året och att du har tid och ork för underhåll. Utvärdera regelbundet din trädgård och gör justeringar efter behov.

Genom att följa dessa steg och ta dig tid att planera din trädgård kan du skapa en vacker och funktionell utomhusmiljö som du kan njuta av under många år framöver.

Uteplats med öppen spis

Vad kostar det att anlita en trädgårdsarkitekt eller trädgårdsdesigner?

Kostnaden för att anlita en trädgårdsarkitekt eller trädgårdsdesigner kan variera men generellt sett får du räkna med ett timpris på cirka 1000 till 3000 kronor.

För mindre projekt kan trädgårdsdesignerns avgift baseras på ett fast pris, medan större projekt vanligtvis faktureras enligt timpris. En trädgårdsdesigner eller -arkitekt kan också ta ut en avgift för en initial konsultation eller för att ta fram en skiss eller ritning av en trädgårdsdesign. Kostnaden för en sådan ritning kan variera från cirka 20 000 kronor och uppåt.

hand som håller i täckbark

Det är viktigt att komma ihåg att kostnaden för trädgårdsritningen är en investering och kan försäkra att din trädgård blir en välplanerad och funktionell plats. En trädgårdsritning kan också hjälpa till att minimera kostnader på lång sikt genom att se till att trädgården är lätt att underhålla och att växtmaterial och andra resurser används på ett effektivt sätt.

En trädgårdskonsultation kan vara till stor hjälp för att få råd om din trädgårds design, planteringar och underhåll. Kostnaden för en konsultation kan inkludera en personlig rundtur i trädgården, råd om växtval och placering, markförbättring, beskärning, skadedjur och sjukdomar samt andra trädgårdsrelaterade frågor. Konsultationer debiteras oftast löpande per timme. Be om offert och jämför kostnader.

Många trädgårdsrådgivare erbjuder också skriftliga rapporter eller ritningar som sammanfattar deras rekommendationer efter konsultationen, vilket kan vara en ytterligare kostnad.

Skillnader mellan en trädgårdsarkitekt och en trädgårdsdesigner

Termerna ”trädgårdsarkitekt” och ”trädgårdsdesigner” används ofta för att beskriva personer som arbetar med att planera och designa trädgårdar. Även om det finns många likheter mellan dessa, finns det också några subtila skillnader i deras roll.

Sammanfattningsvis kan man säga att en trädgårdsarkitekt fokuserar på att skapa helhetsplaner för trädgårdar och utomhusområden med hänsyn till faktorer som topografi, markförhållanden, klimat, miljöaspekter och människors behov för att skapa funktionella och estetiskt tilltalande utomhusmiljöer. 

Trädgårdsarkitekter har oftast en omfattande och formell utbildning och bredare kompetens inom landskapsarkitektur, ingenjörsvetenskap och stadsplanering. 

Medan trädgårdsdesigner är en bredare term som kan omfatta både trädgårdsarkitekter och personer som har en mer informell bakgrund inom trädgårdsdesign. Trädgårdsdesignern kan vara någon som har passion och erfarenhet av att skapa vackra och funktionella trädgårdar, och ha erfarenhet inom hortikultur. Vissa kan också vara involverade i att välja växter, material och strukturer för att förverkliga sin design.

Det här kan du få hjälp med

 • Planera och designa trädgården: Rådgivaren arbetar med att skapa en plan för trädgården som inkluderar marknivåer, markförbättring, träd och buskar, gräsmattor och andra växtmaterial.
 
 • Skapa en trädgårdsdesign: Detta inkluderar val av växter, färger och material.
 
 • Ge råd om trädgårdsdesign: Det här inkluderar funktionella element som gångar, uteplatser, stödmurar och andra landskapselement.
 
 • Välja växter: Du får hjälp med vilka växter som passar din smak, trädgårdens soliga eller skuggiga områden och klimat.
 • Skapa ritningar: Ritningar och skisser som visar hur trädgården kommer att se ut, inklusive materialval, färger och detaljer. De kan också skapa en modell av trädgården med hjälp av 3D-program.
 
 • Välja material: Exempelvis sten, trä, murbruk och andra hårda landskapselement för att skapa gångar, uteplatser, stödmurar och andra funktionella element.
 
 • Övervakning: Att övervaka uppbyggnaden av trädgården och se till att alla element kommer på plats korrekt.
 
 • Underhåll: Råd om hur du underhåller trädgården, som beskärning, gödsling, bevattning och andra trädgårdsrelaterade uppgifter.

Vi rekommenderar att ta kontakt med flera trädgårdsarkitekter/designers för att få offerter och jämföra kostnader. Det kan också vara en god idé att be om referenser och titta på tidigare projekt för att vara säker på att du väljer en trädgårdsdesigner som passar dina behov och budget.

Hitta rätt tädgårdshjälp – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför din trädgårdsdesign löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga entreprenörer och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från målerifirmor. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Trädgård

Anlägg trädgården – vad kostar det?

Att skapa eller omforma en trädgård kan kännas både överväldigande och spännande på en och samma gång. Därför kan det vara värt att skapa en uppfattning om kostnader som kan vara inblandade innan du ger dig i kast med projektet. 

Läs mer »

Klippa häck på rätt sätt

Är du en stolt ägare av en trädgård med en vacker häck som du vill hålla lummig och hälsosam? Eller kanske letar du efter sätt att skydda ditt hem från nyfikna ögon? Oavsett vilket, är det viktigt att klippa häcken på rätt sätt.

Läs mer »