Bygga uterum – allt du behöver veta

Funderar du på att bygga ett uterum men vet inte riktigt vilken typ som passar bäst eller vilka regler som gäller? Här listar vi olika sorters uterum och vad du behöver ha koll på för att komma i mål.

Funderar du på att bygga ett uterum men vet inte riktigt vilken typ som passar bäst eller vilka regler som gäller? Då har du hamnat rätt.

I det här inlägget listar vi olika sorters uterum och vad du behöver ha koll på för att komma i mål.

”Bygger du ett välisolerat uterum kan du använda det som ett mysigt extrarum även under vintern”.

Förläng utesäsongen med ett uterum

Med ett uterum förlänger du utesäsongen och kan njuta av sommaren även när det regnar. Beroende på vilken typ av uterum du väljer, bestämmer du också själv om du vill kunna använda det året runt. Bygger du ett välisolerat uterum kan du använda det som ett mysigt extrarum även under vintern. Eller kanske vill du hellre ha en inglasad altan eller en pergola för de där varma sommardagarna? Gillar du att omges av grönska kan ett fristående uterum, exempelvis ett växthus eller ett orangeri vara rätt val för dig.

Olika typer av uterum – vad skiljer dem åt?

Orangeri

Många drömmer om ett prunkande och vackert orangeri – en plats dit du kan bjuda in vänner för mysiga luncher och middagar. Det som skiljer orangeriet från växthuset är att det i första hand används för att umgås i och för övervintring av känsliga växter som exempelvis citrusträd och vindruvor. Med andra ord ska du bygga ett orangeri om du vill ha en oas som du kan inreda och använda året runt. Tänk på att inte placera orangeriet i söderläge, då finns risken att det blir för varmt när solen ligger på.

Växthus

Till skillnad från ett orangeri är ett växthus mer funktionellt och anpassat för odling. Men det kan också användas som lusthus och uterum. Växthuset är inte alltid isolerat och har ingen vattentät konstruktion, så vill du inreda växthuset ska du använda utemöbler som tål fukt. Är du sugen på växthus föreslår vi att du läser vårt inlägg med tips för bygge av växthus.

Pergola

Pergola vars namn kommer från italienskan och betyder lövgång eller lövsal är inte bara funktionell, utan också vacker. En pergola består av fyra pelare, ofta utan väggar och med möjlighet till tak. Du kan låta växter klättra och skapa ett grönskande uterum eller välja att sätta upp väggskärmar. Pergolan fungerar bra i anslutning till ditt hus såväl som fristående i trädgården. Ett utmärkt val om du vill skapa en vacker plats för skugga under sommarens varmaste dagar. Här kan du läsa om vad du bör veta när du ska bygga en pergola.

Inglasad altan

Vill du glasa in din altan eller uteplats? Eller ska du bygga en inglasad altan från grunden? Oavsett vad du vill göra så är det bra om du först ställer dig frågan hur du ska använda den. Du kanske är ute efter en lösning som gör det möjligt att använda altanen under sommaren oavsett väder. Vill du vara på altanen året runt finns det olika lösningar för isolering och uppvärmning. Terrassvärmare är ett bra alternativ om du vill ha lite extra värme. Läs gärna våra tips om olika sorter terrassvärmare.

Behöver jag bygglov?

När du väl har bestämt dig för vad du vill bygga för typ av uterum finns det några regler du bör ha koll på. De skiljer sig åt beroende på vad du ska bygga och hur du ska bygga ditt uterum.

De här reglerna gäller:

  • Bor du i villa eller radhus och uterummet är högst 15 kvadratmeter krävs inte bygglov.
  • För en uteplats med tak eller en altan som du vill glasa in kan det krävas bygglov.
  • Sker bygget närmare 4,5 meter till tomtgränsen behöver du fråga dina grannar om lov, och gärna få det skriftligt godkänt.
  • Har du fått bygglov ska du även se till att bygget uppfyller vissa krav.

Källa: Boverket

Platsbyggt eller nyckelfärdigt uterum?

Det finns olika alternativ för att få ditt uterum på plats. Beroende på vad du vill ha för typ av uterum så det kan vara möjligt att beställa ett nyckelfärdigt uterum – det vill säga att hela konstruktionen levereras färdigmonterad.

Om du vill platsbygga ditt uterum kan du välja mellan att bygga det själv eller anlita en hantverkare. Hos oss kan du skapa en kostnadsfri offertförfrågan och jämföra mellan olika offerter för att hitta det bästa alternativet för just dig. Glöm inte bort att du kan göra rot- och rutavdrag om du väljer att anlita en hantverkare. Lycka till!

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Trädgård & uteplats

Ett utekök kan byggas stort eller litet, med alla tillbehör du kan tänka dig eller bara de mest väsentliga såsom en grill och ett arbetsbord. Vi hjäper dig att hitta rätt lösning för just dina förutsättningar.
Går du i tankarna att bygga en inglasad altan, ett extrarum som du kan vistas i oavsett väder? Möjligheterna är många beroende på hur du vill använda din inglasade altan. Här har vi har samlat våra bästa tips för att du ska få ditt drömrum på plats!
Dags för stenläggning runt huset, på uteplatsen eller på uppfarten? Då finns det en hel del saker att tänka på. Här har vi samlat våra bästa tips på hur du ska tänka kring materialval, utförande och underhåll inför din stundande stenläggning.
Njuter du av att påta i trädgården eller vill du helst bara njuta i en solstol? I det här inlägget tipsar vi om hur du skapar en trädgård som just passar dig.
Funderar du på att bygga ett uterum men vet inte riktigt vilken typ som passar bäst eller vilka regler som gäller? Här listar vi olika sorters uterum och vad du behöver ha koll på för att komma i mål.
För att altanen ska bli den plats som ni drömmer om är det bra att ta in ett proffs som kan hjälpa er. Med rätt så enkla medel så kan ert altanprojekt leda till ett extra uterum. En plats där det är mysigt att umgås och under hela året, när vädret tillåter det.