Bästa tipsen för att jämna ut gräsmattan

Är marken under din gräsmatta gropig? Lyckligtvis finns det åtgärder att ta till för att jämna ut gräsmattan, och ge den en chans att växa och frodas på ett bättre sätt.

Att delar av gräsmattan är ojämn drar inte bara ner trädgårdens allmänna intryck – det försvårar också gräsklippningen. För att få en gräsmatta som är lätt att underhålla, kan det alltså vara värt att jämna ut gräsmattan.

Bästa sättet att jämna ut en ojämn gräsmatta beror mycket på djup, storlek och orsak till ojämnhet. Vanligast är att jämna ut gräsmatta genom att skära upp gräset och fylla på (eller ta bort) jord undertill för djupa hål och gropar. För ytliga ojämnheter är det enklast att toppdressa gräsmattan. 

Här delar vi med oss av våra bästa tips till dig som ska jämna ut gräsmattan!

Hitta hjälp via Dorunner

”Oftast räcker det att fylla igen, ta bort eller toppa gräsmattan med jord. Men detta är bara en lösning på ett symptomen och går inte till roten med varför du har en ojämn gräsmatta.”

Bästa sättet att jämna ut gräsmattan

Att jämna ut en gräsmatta är inte svårt. Det kräver dock tålamod, ansträngning och viss framförhållning.

Om du följer tipsen nedan kan du bli av med både små och stora gropar på tomten utan några som helst problem, och även få njuta av en sprakande grön gräsmatta när våren och sommaren är på ingång.

Mindre men djupa ojämnheter

Mindre men djupa ojämnheter i gräset är lätta att fylla igen. En väldigt liten, ojämn yta kan du skära upp i form av en kvadrat med hjälp av en så kallad kantskärare. Lite större ytor skär du i sin tur som ett kryss rakt över hålet.

Vik upp, fyll i, trampa och vattna

Vik upp grästorven, fyll i området med sand eller jord och placera sedan tillbaka gräset. Trampa till ytan och vattna ordentligt. Om du har upphöjningar i din gräsmatta kan du enkelt ta bort dessa med motsvarande teknik, förutom att du avlägsnar jord istället för att fylla på.

Stora och djupa hål ska fyllas i etappvis

Om groparna är väldigt djupa och/eller stora behöver utjämningen istället ske etappvis i lager, flera gånger. Då gräver du först upp området innan du fyller på med jord eller sand. Därefter behöver du så nytt gräs. Låt gräset växa lite grann innan du lägger nästa lager gräsfrön i jorden och upprepar proceduren.

sätta gräsmatta

Stora men ytliga ojämnheter

Om din gräsmatta inte har några djupa hål behöver du bara använda dig av toppdress.

Viktiga förberedelser innan du lägger dressjorden

Innan du toppdressar är det viktigt att klippa din gräsmatta och kratta bort allt klipp, samt eventuella grenar och löv. På så vis hamnar all toppdress direkt på marken där den gör mest nytta.

Om du klipper gräset första gången för säsongen rekommenderar vi att du använder den högsta inställningen på gräsklipparen.

Lägg ut högar med cirka 2–4 liter dressjord per kvadratmeter, och använd sedan en kratta eller kvast för att fördela jorden jämnt. Det viktigaste är att all mark blir täckt, och att toppdressen tar sig ner till jorden under gräset.

Det finns också särskilda spridarmaskiner som kan underlätta arbetet när du toppdressar väldigt stora områden. Om du har en väldigt stor gräsmatta att toppdressa regelbundet kan det alltså vara värt att hyra eller köpa en sådan maskin.

toppdressera gräsmattan

Visste du att...

Toppdressing handlar om att efterlikna det naturliga kretsloppet?

​Genom att toppdressa startar du en process som efterliknar det naturliga kretsloppet, och som vi ofta stör genom att kratta bort fallna löv under hösten.

Löv från träd, buskar och övriga växter ger nämligen viktig näring till din gräsmatta när de naturligt bryts ner av svampar, maskar och andra mikroorganismer.

Tack vare denna process får jorden det den behöver för att gräset ska växa bra inför nästa vår och sommar. Vi kan därför också rekommendera att du emellanåt lämnar klippavfallet i gräsmattan efter klippning.

Genom att toppdressa din gräsmatta förbättras dessutom dräneringen i markytan, vilket ger goda förutsättningar för bättre bevattning. Då jorden även blir luftigare kan gräset växa bättre och bli tätare, eftersom tillväxten av nya skott främjas.

Rätt typ av fyllnadsmaterial

Se till att ha bra fyllnadsmaterial till hands innan du påbörjar arbetet med att göra gräsmattan jämn. Dressjord, även kallad toppdress, eller ren sand är de alternativ du har att välja mellan.

Om du väljer att använda ren sand är det viktigt att komma ihåg att den inte ska vara för fin. En lite grövre variant där varje sandkorn mäter mellan 2 och 8 millimeter lämpar sig bättre.

Dressjord eller toppdress tillför dock såväl mullämnen som kalk och sand, vilket hjälper din gräsmatta att växa bättre och bli mer jämn, samtidigt som mossa och ogräs motverkas.

Augusti - bästa tiden för att toppdressa och jämna ut gräsmatta

Augusti månad är en bra tidpunkt för att jämna ut stora ojämnheter i gräsmattan. Då är all jord under marken uppvärmd, samtidigt som dagg och annan fukt hjälper gräset att växa bättre efter arbetet.

Tänk på att du kan sprida toppdressen flera gånger per säsong. Om du enbart ska sprida toppdress i din gräsmatta för att jämna ut håligheter är sen vår eller tidig höst en bra tidpunkt. Beroende på gräsmattans skick kan du behöva toppdressa gräsmattan flera gånger på en säsong.

toppdressa gräsmattan för att jämna ut
gödsel ovanpå en hälsosam och tät gräsmatta

Komplettera med extra näring om gräset behöver det

När du ändå är igång och jämnar ut gräsmattan genom att toppdressa eller fylla i ytor med jord kan det vara en god idé att se över gräsets behov av extra näring.

Om du har en mark med väldigt tunn och gles växtlighet rekommenderar vi att du använder gödsel tillsammans med jorden eller sanden.

Använd rätt typ av näring

Kompostjord, naturgödsel eller torkad hönsgödsel är i så fall bra alternativ. Lägg ett tunt lager gödsel (cirka 1 centimeter) under själva toppdressen, och kom ihåg att vattna rikligt efteråt.

Om du vill göra det lättare för dig kan du också planera in uppgiften en dag då du vet att det ska regna – på så vis kan du spara tid som annars hade gått till att vattna.

Psst...

Nyfiken på vad en trädgårdsmästare kan kosta? 

Läs då vår artikel här om vad det kan kosta med trädgårdshjälp.

Därför får marken under gräsmattan gropar

Mycket kan hända efter att du har rullat ut din gräsmatta. Att det finns gropar under gräset kan bero på flera olika saker. Beroende på orsak till groparna kan lösningen variera. Oftast räcker det att fylla igen, ta bort eller toppa gräsmattan med jord. Men detta är bara en lösning på ett symptom och går inte till roten med varför du har en ojämn gräsmatta. 

Vanliga orsaker till ojämnheter

Vattenproblem

Dålig dränering eller för mycket lera i jorden kan vara några av flera orsakerna till en ojämn gräsmatta. Väder och vind kan skapa små guppar i gräsmattan, som samlar vatten. Låter man dessa vattensamlingar ligga kvar kan gräsroten drunkna och gräset kan bli grässjuk, något som skapar ytterligare problem. Dessa små pölar kan då skapa ännu större guppar när vattnet väl avdunstat. 

En lösning för en översvämmad gräsmatta är att se till att din vattenledning inte är täppt eller skadad, om du redan har en vattenledning. Har du inte detta, kan det vara värd att installera en för att undvika en gräsmatta som allt som ofta ligger under vatten. 

öppen dräneringsruta i en grön gräsmatta

Människor & djur

Mullvader är vanligare än vad man tror, och kan på kort tid förvandla din trädgård till ett oas av kaos. Men allt från katter, hundar och rävar till larver och maskar som drar till sig fåglar kan skapa gropar, hål och ojämnheter i gräsmattan.

Även vi människor är inte helt oskyldiga. Speciellt stressad kan gräsmattan bli om man går på gräsmattan när jorden är mjuk, eller om man råkar dra upp gräset.

hund som har dragit ned en kruka i trädgården

Tung trafik

Har du ett pågående projekt igång i trädgården kan du behöva ta in tunga grävmaskiner eller containrar. Något som lätt kan trycka ned marken under gräsmattan och gör den mer kompakt. Samtidigt som detta skapar gropar, blir det också svårare för vatten att tränga sig ned i jorden samt att gräsrötterna få det svårare att andas. 

När det blir sådana skador lämnar dessa fordon oftast efter sig kala ytor på gräsmattan. Då kan det enklaste lösningen vara att så om gräsmattan.

Naturliga variationer

Gräsmattan är en levande organism, och naturliga variationer i jordens stabilitet och sammansättning kan leda till ojämnheter i marken.

När det blir sådana skador lämnar dessa fordon oftast efter sig kala ytor på gräsmattan. Då kan det enklaste lösningen vara att så om gräsmattan.

Hitta rätt trädgårdshjälp – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver  med trädgården löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag.

Vi samarbetar även med företag som utför exempelvis stenläggning, anläggning av uteplats, uppbyggnad av växthus och mycket mer.

På vår webbplats kan du läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från målerifirmor. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Trädgård

Anlägg trädgården – vad kostar det?

Att skapa eller omforma en trädgård kan kännas både överväldigande och spännande på en och samma gång. Därför kan det vara värt att skapa en uppfattning om kostnader som kan vara inblandade innan du ger dig i kast med projektet. 

Läs mer »

Klippa häck på rätt sätt

Är du en stolt ägare av en trädgård med en vacker häck som du vill hålla lummig och hälsosam? Eller kanske letar du efter sätt att skydda ditt hem från nyfikna ögon? Oavsett vilket, är det viktigt att klippa häcken på rätt sätt.

Läs mer »