Dränera gräsmattan – vad kostar det och hur går det till?

Gräsmattor behöver förvisso vatten för att må bra, men precis som i många andra situationer kan det bli för mycket av det goda.

Ligger vatten kvar i pölar på din gräsmatta? Då kanske det är dags att fundera på att dränera gräsmattan! Men vad behöver man tänka på? Och vad kan det kosta? 

I runda slängar ligger kostnaden för dräneringsarbete av gräsmattan mellan ca 1 200 – 3 000 kr per löpmeter (efter ROT-avdrag) om du väljer att anlita proffs. 

I denna artikel går vi in i detalj kring hur dränering av gräsmattor bör gå till, varför det är viktigt och vilket slags återställningsarbete som behövs utföras efteråt. Vi går även igenom vilka olika företag som kan hjälpa till med dränering, och vad priset kan tänkas landa på om du vill anlita någon för att utföra arbetet.

Hitta hjälp via Dorunner

”Dränering bidrar till att förbättra gräsets hälsa och ökar odlingsmöjligheterna i trädgården.”

Därför behöver du leda bort överflödigt vatten från en blöt gräsmatta

När en gräsmatta har för mycket vatten kan det skapa en ohälsosam miljö för både gräset och andra växter. Därför är det viktigt att vidta åtgärder för att leda bort överskottsvattnet. 

En möjlig lösning är att dränera gräsmattan. Att dränera gräsmattan innebär att man leder bort vattnet från vissa delar av tomten genom att gräva ner rör i jorden. Dränering bidrar till att förbättra gräsets hälsa och ökar odlingsmöjligheterna i trädgården. Dessutom minskar det risken för fuktskador på husgrunden.

Om problemen inte är alltför omfattande och ytan inte är alltför stor är det fullt möjligt att själv utföra dräneringsarbetet.

Det överflödiga vattnet skapar dåliga förhållanden i gräsmattan

För mycket fukt kan orsaka rotröta och svampsjukdomar, som båda kan förstöra en trädgård i snabb takt. Fukten gör också att gräset blir extra känsligt för skadedjur och ogräs.

I värsta fall kan stillastående vatten dessutom sippra från din gräsmatta och in i husets grund, där det kan orsaka strukturella skador.

Vid mindre problem kan du få bort vattnet med flera olika metoder

Om det är små vattensamlingar i marken kan det vara tillräckligt att dressa din gräsmatta med så kallad toppdress.

En annan mindre omfattande metod är att sticka hål i gräsmattan med en grep eller spade. Då kan du få bort vattnet tack vare att det sipprar ner i hålen.

Du kan också dränera gräsmattan med jordborr genom att borra ett eller flera hål, fylla på med grus eller leca-kulor, lägga på dräneringsduk och slutligen lägga på jord eller gräsmatta.

Det är också enkelt att själva dränera en gräsmatta med lerjord som har mindre problem med överflödigt vatten. Lerjord är generellt ett väldigt bra underlag, men om vatten ligger kvar efter regn är lerjorden för kompakt. Då kan du luckra upp jorden genom att fräsa ner ett cirka 5 centimeter tjockt lager av sand, och därefter lägga ett 5-10 centimeter tjockt lager matjord ovanpå lerjorden.

Vid större problem måste du gräva och anlägga dräneringsrör

Om du har stora problem med vatten i marken är dräneringsdiken och dräneringsrör ditt absolut bästa alternativ.

Vattendränering hjälper till att förebygga ovanstående problem genom att avleda överskottsvatten bort från känsliga områden.

Så går en omfattande dränering av gräsmattan till

För att dränera en blöt gräsmatta krävs dräneringsrör, särskilda dräneringsdukar, grus eller makadam, jord och grävkraft förstås. Sätt gärna även fast en så kallad rörböj i ena änden av varje enskilt rör så att du kan spola rent dräneringsröret när det behövs.

Rören ska du gräva ner i jorden i ca 50 centimeter djupa diken. Exakt hur dräneringsrören ska placeras vid en dränering beror dels på hur trädgården lutar, men också vart vattnet ska ledas. Fiberdukarna ska i sin tur omsluta dräneringsrören.

Efteråt fyller du på diket med grus nästan hela vägen upp, och därefter täcker du diket med jord. Gruset gör att vattnet enkelt kan rinna fram till rören, och skyddar samtidigt dräneringssystemet mot smuts och lera.

Tips!

Om du märker att vatten samlas i stora pölar i din gräsmatta är det läge för dränering. 

Helst ska dräneringen utföras under våren, sommaren eller hösten. Tack vare de varmare temperaturerna får dräneringen lite extra hjälp på traven!

Återställ gräsmattan efter dränering

Efter en dränering ser gräsmattan naturligtvis sliten ut – både på grund av själva grävningen och körning med eventuell grävmaskin.

Efter arbetet med dränering är färdigställt måste du alltså även så nytt gräs, alternativt införskaffa gräsmatta på rulle.

Vad kostar det att dränera en gräsmatta?

Det går att utföra en dränering själv till ganska lågt pris. Om du har mindre problem med fukt i gräsmattan kan det funka att gräva med spade, samt forsla bort jord och forsla fram grus i skottkärra.

När du dränerar gräsmattan själv behöver du alltså bara betala för själva materialet och eventuella redskap, vilket inte blir särskilt dyrt i slutändan.

I många fall är det värt att ta hjälp av proffs

Det är oerhört viktigt att rören placeras korrekt vid en dränering. Om du har en stor tomt med omfattande problem kommer det också bli ett väldigt tungt arbete, och du kan till exempel vara i behov av en grävmaskin.

Om du inte har erfarenheten, kunskapen eller redskapen som krävs kan vi alltså varmt rekommendera att du anlitar ett proffs, eller åtminstone konsulterar med en fackman.

Att dränera gräsmatta – pris för dig som vill anlita hjälp

Priset för dränering varierar kraftigt beroende på hur besvärliga markförhållandena är, samt hur krångligt det är att komma åt platsen med grävmaskin.

Företag som kan hjälpa till med dränering av gräsmattan

Det finns markföretag och trädgårdsföretag som utför dränering av gräsmatta, och kostnaden för att anlita en sådan firma ligger någonstans mellan 1 200–3 000 kronor per löpmeter (efter ROT-avdrag).

Ibland behöver du anlita två olika företag

Ibland kan samma företag utföra både dräneringen och återställningsarbetet, och ibland måste du anlita två olika företag.

Om du till exempel anlitar ett markföretag för dränering kan du också vara i behov av ett företag som utför trädgårdsskötsel för efterarbetet.

Viktigt att komma ihåg är att trädgårdsarbeten i form av plantering och anläggning av gräsmatta inte ger rätt till RUT-avdrag.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför dräneringen löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Skapa en gratis offertförfrågan, se recensioner, jämför prisförslag och välj bland flera leverantörer. Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs.

Fler artiklar inom Trädgård

Anlägg trädgården – vad kostar det?

Att skapa eller omforma en trädgård kan kännas både överväldigande och spännande på en och samma gång. Därför kan det vara värt att skapa en uppfattning om kostnader som kan vara inblandade innan du ger dig i kast med projektet. 

Läs mer »

Klippa häck på rätt sätt

Är du en stolt ägare av en trädgård med en vacker häck som du vill hålla lummig och hälsosam? Eller kanske letar du efter sätt att skydda ditt hem från nyfikna ögon? Oavsett vilket, är det viktigt att klippa häcken på rätt sätt.

Läs mer »