Renovera kök – smarta knep för att komma ner i pris

Det finns en hel del knep man kan ta till för att det nyrenoverade köket ska se exklusivt ut och samtidigt vara kostnadseffektivt. I detta inlägg ger vi dig våra bästa tips!

Går du i tankar att renovera kök men blir förskräckt över hur dyrt det är? Du kan vara lugn! 

Genom att jobba med nya luckor, lyxiga bänkskivor och fina köksinredningsfynd kan man göra mycket med små medel. Det är enkelt att skapa en helt ny känsla i köket utan att behöva riva upp och bygga nytt. 

I det här inlägget delar vi med oss av våra bästa tips för att få köksrenoveringen att komma ner i pris – utan att det syns.

Hitta hjälp via Dorunner

”Rotavdrag gäller när du anlitar någon för att genomföra underhåll, reparationer, ombyggnad eller tillbyggnad, till exempel om du ska renovera kök”

Renovera kök med IKEA som grund

Står man inför en köksrenovering har IKEA många varianter och modeller i sitt utbud. Ett komplett kök från IKEA brukar kosta någonstans mellan 55 000 till 80 000 kronor beroende på material och tillval, exklusive installation. Huruvida du väljer att själv sätta köket på plats eller anlita en hantverkare för jobbet, påverkar självklart slutkostnaden.

Många väljer ett kök från IKEA just för att priset skiljer sig relativt mycket från de lite mer exklusiva köksåterförsäljarna så som Ballingslöv, Puustelli eller Marbodal. Du vet vad du får när du handlar på IKEA – men ibland vill man kanske ha något som sticker ut lite eller som ger intrycket av mer lyx och flärd.

Luckor från Superfront

Ett alternativ för att få ditt nya kök att se lite lyxigare ut är att köpa eller behålla stommar från IKEA, men att sedan komplettera med luckor från exempelvis Superfront eller Picky Living.

Superfront och Picky Living är två exempel på företag som specialiserar sig på att skräddarsy luckor och möbler till redan existerande stommar. Det här är ett utmärkt alternativ om du behöver hålla nere kostnaden under renoveringen men fortfarande vill att köket ska ge ett lyxigare och personligare intryck.

 
 
 
 
 

Källa: Superfront | luckor No Pattern i färgen Aerugo Green

Renovera kök med nya detaljer

Skapa en nyrenoverad känsla genom att sätt prägel på köket genom att byta ut gamla handtag till dina köksluckor. Det är både ett enkelt och kostnadseffektivt alternativ som kan fräscha upp köket. 

Detta kan sedan kombineras med att byta ut diskho, armaturer eller varför inte vitvaror i samma färg och material som handtaget.

Lyxigare bänkskiva

För att få ditt kök att stå ut lite är ett annat tips att sätta in en måttbeställd bänkskiva. IKEA har en rad olika alternativ, men här kan det vara värt att kolla in utbudet även hos andra leverantörer. Populära material när det kommer till bänkskivor är trä, sten, laminat och rostfritt stål, där laminat och trä står för de mest prisvärda alternativen.

Men innan du beslutar dig för vilken bänkskiva du ska välja kan det vara bra att fundera över hur du använder ditt kök. Alla material kräver olika typer av underhåll och är olika känsliga för exempelvis värme och syror, så se till att välja det material som passar dig bäst. Ta gärna hjälp av en hantverkare om du har frågor eller behöver hjälp med att mäta. Kolla in vår guide till olika bänkskivor.

Dags att renovera köket?

I det här inlägget har vi tagit upp några tips på hur du kan få din köksrenovering att bli precis så bra som du vill, men med fokus på hur det kan gå till utan att det kostar alltför mycket.

Gjut en egen bänkskiva i betong

Om du vill gå steget längre och skapa en helt unik bänkskiva har vi ytterligare ett tips. Att gjuta en bänkskiva på plats i betong är inte bara prisvärt, utan den blir även helt anpassad efter dina mått och behov. Anlitar du en hantverkare som gör jobbet får du dessutom ett proffsigt resultat.

Källa: Dorunner-anslutna Myskje Måleri AB | Före- och efter-bilder på omlackering av köksluckor i Söderhamn

Lackera om dina köksluckor

Har du en begränsad budget och ett kök som är i helt ok skick, är ett bra knep att lackera om de gamla köksluckorna. Ny färg kan fräscha upp köket utan att det drar iväg allt för mycket i pris. Att byta ut eller förändra delar av köket är både klimatsmart och tidsbesparande jämfört med att riva ut allt och bygga upp nytt från grunden.

När man skickar in sina luckor för omlackering så spacklar de oftast igen de gamla hålen för handtagen, vilket öppnar upp möjligheter för nya knoppar eller handtag. De beslag du väljer hjälper till att sätta stilen för ditt kök.

Fynda begagnade köksdelar på Blocket​

Har du någon gång sökt på begagnade kök på Blocket? Det kanske inte är den första tanken som dyker upp när du går i renoveringstankar. Men faktum är att det faktiskt är många som lägger ut begagnade delar av sina kök på Blocket, ibland till försäljning och ibland till och med gratis mot nedmontering. Här finns goda chanser att fynda – det är inte sällan som det läggs ut dyr köksinredning i bra skick till riktigt bra priser.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför köksrenoveringen löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Vid större köksrenovering

Vanliga misstag vid större renoveringar är att vänta med inköpen. Många köksmoduler och vitvaror har lång leveranstid vilket kan orsaka att köksrenoveringen skjuts upp. Ska du anlita hantverkare till din köksrenovering finns det också en risk att de behöver pausa sitt arbete i väntan på att varorna ska levereras.

Allt som ofta kommer det dyka upp oförutsedda problem som kan orsaka att renoveringen drar ut på tiden, så som förseningar vid leverans och/eller tillverkning. Börjar du i tid har du bättre förutsättningar för att både skydda din budget från onödiga utgifter, men också att tajma in rabatter och erbjudanden.

Ta inte in en hantverkare för tidigt

När du ska renovera kök kan det vara smart att ta in en hantverkare tidigt i projektet för att få rådgivning kring renoveringen innan projektet drar igång. Men tänk på att du själv ska ha en tydlig bild av vad du är utefter innan du och din hantverkare påbörjar projektet. Detta för att kunna ge hantverkaren en så tydlig bild över hur köket ska se ut och undvika missförstånd samt extra arbete. Om hantverkaren börjar jobba innan du har fattat de stora besluten, kan du behöva ändra saker i efterhand vilket kan bli dyrt.

Ha därför en färdig plan innan du och din hantverkare påbörja projektet. Oftast så är det fördelaktigt att rådfråga med hantverkare innan ett projekt, samt att ha en ritning eller annan typ av visualisering av ditt drömkök som du kan visa upp. Allt för att ge en så överensstämmande bild som möjligt och för att undvika eventuella missförstånd.

TIPS!

Om du väljer att ta hjälp av en hantverkare är ett tips att skapa listor med saker som byggföretaget behöver veta. Informera om väggfärg, tid för leveranser, planritning och övriga visualiseringar. Helt enkelt all information som du tror kan underlätta för hantverkarna att veta om, och som förebygger missförstånd er emellan.

Ju mer detaljerad planering, desto mer förberedd kommer du att vara på alla olika frågor som kan dyka upp i samband med din renovering. Känner du dig osäker – gå då tillbaka till din prioriteringslista med alla saker som du ”måste ha” för att försäkra dig om att inte komma på villospår utan att projektet rör sig åt rätt riktning från start till mål.

Lycka till med din köksrenovering!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev​

TA DEL AV FLER RENOVERINGSTIPS

Missa inga tips, guider eller inspirationsartiklar när det kommer till renoveringar och hemmafix!

Ta del av matnyttig information som kan hjälpa dig med allt från att renovera köket kostnadseffektivt till att välja rätt entreprenör.

*Genom att klicka på ”Prenumerera” samtycker du till Dorunners integritetspolicy.

Få en bra första uppfattning av arbetskostnaderna. Skapa en offertförfrågan – helt förbehållslöst.

Fler artiklar inom Kök