Vad kostar det att renovera ett kök?

Vid en renovering brukar en av de största funderingarna handla om hur mycket det kan tänkas kosta. I det här inlägget reder vi ut frågetecknen och tar reda på priset för en köksrenovering.

Dags att renovera köket? Kanske har du precis flyttat in i en ny bostad där köket behöver rustas upp, eller så har du äntligen möjlighet att renovera efter år av sparande och planering.

Oavsett anledning, brukar en av de största funderingarna handla om hur mycket det kan tänkas kosta. I det här inlägget reder vi ut frågetecknen och tar reda på priset för en köksrenovering!

Hitta hjälp via Dorunner

”Din budget för renoveringen styr förstås vad och hur mycket du kan göra – men oavsett hur mycket pengar du har att röra dig med är det en del saker du behöver tänka på innan renoveringen drar igång”

Att tänka på inför renoveringen​

Det finns en hel del att tänka på när det kommer till en köksrenovering. Ska du renovera med liten budget, bara byta ut en del av köket, eller ska allt rivas ut och byggas upp från grunden?

Din budget för renoveringen styr förstås vad och hur mycket du kan göra – men oavsett hur mycket pengar du har att röra dig med är det en del saker du behöver tänka på innan renoveringen drar igång. I detta inlägg räknar vi att ett normalstort lägenhetskök är runt 12,5 kvadratmeter.

Kostnad för arbete

Inför en köksrenovering bör du fundera på ungefär hur stor del av den totala summan som kommer gå till själva renoveringsarbetet. Många väljer att anlita hantverkare, medan vissa väljer att göra stora delar av renoveringen själva för att hålla kostnaderna nere. Utan den professionella hjälpen tillkommer dock en hel del risker, och när det kommer till en köksrenovering kan det vara bra att anlita någon som har erfarenhet och koll på läget. Det är ju trots allt ofta både el och vatten du har att göra med. Kolla in vilka certifikat dina hantverkare bör ha för att genomföra din renovering.

Att uppskatta arbetskostnaden för en köksrenovering är svårt och beror på ett antal olika parametrar. Storleken på köket, antal arbetade timmar och material- och inredningsval spelar stor roll när det kommer till priset. Arbetskostnaden kan variera mellan allt ifrån 350 till över 700 kronor i timmen, och man kan räkna med att det krävs ungefär 160 arbetstimmar fördelat på olika hantverkare. Beroende på renoveringens omfattning och hantverkarens timpris, landar arbetskostnaden för en normalstor renovering av vårt lägenhetskök på mellan 56 000–112 000 kronor.

Kostnad efter ROT-avdrag

Glöm inte att när du anlitar hantverkare till din köksrenovering har du som privatperson rätt att utnyttja det så kallade ROT-avdraget (förkortningen står för renovering, om- och tillbyggnad). Det innebär att du får göra avdrag på arbetskostnaden för renoveringen. Avdraget är på 30%, men man får bara göra avdrag på 50 000 kronor per privatperson och år.

I denna artikel kan du läsa mer om ROT- och RUT-avdraget och hur det funkar.

Kostnad för material och inredning

Materialkostnaden är en av de viktigaste aspekterna att ta i beaktning inför upprustningen av köket, eftersom det ofta är här det kan skena iväg. Här beror kostnaden mycket på typ av material, samt var du väljer att köpa in det. Vill du exempelvis gå på en bänkskiva i laminat kan du komma undan med att betala blotta 300 kronor, medan en bänkskiva i sten kan ha en kostnad på nästan 20 000 kronor. Samma sak gäller för stänkskyddet, där materialet i huvudsak styr prislappen. Går du på standardkakel behöver det inte kosta mer än ett par hundralappar, medan exempelvis marmor kan gå för flera tusen.

Köksinredning och vitvaror från större byggvaruhus kan skilja sig mycket i pris jämfört med produkter från mer exklusiva köksleverantörer. Om du bestämmer dig för att köpa köksinredning såsom stommar, skåp, luckor, blandare och bänkskiva från exempelvis Ikea och vitvaror såsom diskmaskin, ugn, kyl, frys, fläkt och mikrovågsugn från någon av de större varuhusen kan du räkna med en prissumma på runt 50 000-80 000 kronor. Väljer du istället att köpa köksinredning och vitvaror från exempelvis Marbodal eller Ballingslöv kan prislappen landa på upp emot 150 000 kronor. Exklusiv inredning och lyxprodukter kan landa på en summa på över 250 000 kronor.

Övriga materialkostnader​

Om du även ska lägga nytt golv och måla om får du räkna med att kostnaden kan öka ännu mer. För dessa poster kan du räkna med en målarkostnad på 1800 kronor per kvadratmeter och en kostnad på runt 400 kronor per kvadratmeter för att lägga in klickgolv eller slipa och behandla ditt golv med hårdvax. Ha i åtanke att du kan behöva lägga om en större del av golvet om det exempelvis ligger i anslutning till vardagsrummet.

Undvik vanliga misstag

Nyckeln till en lyckosam renovering är ofta att göra ett bra förarbete. Tänk igenom vilka funktioner du vill ha i ditt kök och kolla in vår artikel baserat på erfarenhet från vana renoverare för att undvika att göra vanliga misstag vid en köksrenovering.

Kök nr 1: Renoverat av Likana Bygg & Platt AB

Transport och sophantering – sådant som också kostar

Det är inte bara arbetet och materialet som kostar när du ska renovera köket. Kostnaden för transporten av alla nya varor kan vara lätt att glömma bort och känns kanske som en petitess i sammanhanget, men den behöver absolut finnas med i budgeteringen. Avfallshantering av allt överblivet/förbrukat material kan även det kosta en slant. Räkna med runt 1500 kronor för transport och 2000 kronor för sophantering.

En köksrenovering kan lätt dra iväg i pris och därför kan det vara klokt att ta lite extra höjd i din budget. Transport, avfallshantering och eventuella oförutsedda kostnader kan förslagsvis ingå i en ”övrigt”-kategori. Då har du säkrat upp inför att oväntade och ibland kostsamma händelser kan ske under renoveringen.

Ska du renovera köket? – Dorunner hjälper dig

Vi på Dorunner hjälper dig! Hos oss får du upp till 5 olika offerter så att du enkelt och smidigt kan jämföra olika företag. På så sätt blir det lätt att välja det bästa alternativet för just dig och dina behov. Skapa en uppdragsförfrågan hos oss, för att hitta dina köksproffs redan idag.

Total kostnad för en köksrenovering

Nu har vi gått igenom vilka olika delar man behöver planera för när det kommer till kostnaden för en köksrenovering. För vårt lägenhetskök på 12,5 kvadratmeter, där vi väljer material och vitvaror från något av de stora byggvaruhusen och behåller vårt nuvarande golv, landar totalsumman då på:

Arbete: 56 000-112 000 kronor
Material och vitvaror: 50 000-80 000 kronor
Transport: 1500 kronor
Sophantering: 2000 kronor

Total kostnad: 109 500-195 500 kronor
Total kostnad efter eventuellt rotavdrag: 70 300-145 500 kronor

Den totala kostnaden för en köksrenovering kan, som vi redan har varit inne på, variera en hel del – allt beroende på vilken återförsäljare du väljer, hur stort ditt kök är och hur omfattande renoveringen är tänkt att bli. Prissumman kan variera från mellan 110 000 kronor till över 400 000 kronor innan rot-avdrag. Var du än hamnar i spannet är det viktigt att planera för kostnaderna i god tid innan en stundande renovering. På så sätt ser du till att budgeten inte skenar iväg och att oförutsedda kostnader inte tillkommer. Har du en tightare budget? Kolla in våra tips för hur du renoverar köket med en mindre budget.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Kök