Byta ut vitvaror? Detta behöver du tänka på

Efter många års trogen tjänst så är det dags att byta ut dina vitvaror i köket. Det här är ett gyllene tillfälle för uppgradering av rummet som är hemmets hjärta. Det kan vara klokt att kontakta en hantverkare redan innan du beställer nya vitvaror. Då kan du få stor hjälp så att du väljer rätt med tanke på hur du vill se ditt nya kök.

Nya vitvaror och nytt kök

Det är klart att du kan beställa en exakt kopia av den kyl och frys som du har idag. Då kanske det räcker med att måla om utrymmet och sedan ställa in de nya vitvarorna. Men många gånger så innebär nya vitvaror nya mått. Det är inget större problem om du får hjälp av en duktig hantverkare.

När måtten är nya så kanske du inte alls vill stoppa in vitvarorna på de gamla trotjänarnas plats. Istället så kan du fundera på hur du skulle kunna göra om så att bänkar, skåp och bordsplats får nya positioner.

Dina tankar om ett nytt kök och verkligheten

Det kan exempelvis verka enkelt och smart att förlänga köksbänken och skåpen vid en vägg och flytta vitvarorna till en annan. Men glöm inte bort saker som elinstallationer och VVS. Om allting ska ändras så kan det innebära lite mer jobb än att flytta vitvaror och korta av en diskbänk.

Ett smart tips är att kontakta en hantverkare som är expert på kök och vitvaror. Dela med dig av dina tankar och hör dig för. Om hantverkaren säger att det här kan vara möjligt så kanske det är det. Men han bör förstås komma på besök för att kunna ge dig en seriös uppfattning om det arbete som kommer att krävas såväl som en offert.

Tänk på nuet och framtiden

När du ska skaffa nya vitvaror så ska du tänka framåt. Inte bara på så vis att du ska välja utrustning som håller hög kvalitet och som är energisnål. Fundera lite på hur du vill se ditt kök utvecklas.

Det här gör du bäst genom att tänka på vad som upplevs som bristfälligt just nu. Det kan ju vara så att du inte alls behöver ett standard kylskåp med motsvarande frys i samma storlek. Kanske kan du nöja dig med en större kyl som har ett väl tilltaget frysfack längst upp och sedan en frysbox i källaren. Då kan det plötsligt göras plats för mer umgänge i köket.

Just nu så finns det behov av en viss typ av kök men saker och ting förändras med tiden. Barnen kanske håller på att bli äldre och flyttar snart ut. Eller så kommer de att förbli inneboende under många studieår.

För att välja rätt vitvaror och passa på att anpassa köket så är det viktigt att se på nuvarande behov och att tänka framåt. Det här kan en erfaren hantverkare hjälpa till med. En hantverkare är medveten om saker som du inte ens har tänkt på så se till att få rätt råd för bästa köket!

Vill du uppdatera ditt kök ytterligare? Kolla in vår artikel ”Vad kostar det att renovera ett kök?” för att få en uppfattning om kostnaderna vid en köksrenovering.