Köksrenovering 2022: Allt du behöver veta

Här får du all information och tips som är viktiga att känna till inför din stundande köksrenovering 2022. Vad kostar det, hur lång tid tar det och hur planerar man inför?

Är det dags att påbörja den stundande köksrenoveringen för 2022? Att renovera köket är en stor investering, oavsett när den genomförs och därför kan det vara bra att ha en plan på hur renoveringen ska se ut redan innan du sätter igång.

I det här inlägget kommer vi att ge dig massa matnyttig information och tips om vad du ska tänka på inför din stundande köksrenovering. Kom ihåg: ju mer forskning du gör, desto bättre resultat kommer du troligtvis att få!

Blandare i kök av Likana Bygg

Hitta hjälp via Dorunner

”Om du väljer att anlita hantverkare till renoveringen av ditt kök så kan du som privatperson ta del utav det så kallade ROT-avdraget”.

När är det dags för en köksrenovering?

Det finns olika anledningar till varför man skulle vilja renovera köket. Kanske har du flyttat in i ett nytt hus och köket är inte i det skick du önskar, eller så har tiden bara gått och ditt kök behöver en uppfräschning. Oavsett anledning är det viktigt att du planerar din renovering innan du sätter igång, för att undvika felaktiga inköp och onödig stress under processen.

Vilka är de vanligaste misstagen vid en köksrenovering?

När du renoverar köket finns det ett antal vanliga misstag som man lätt kan gå in i. Dessa kan vara alltifrån att inte ha nog med tid, till att inte tänka ergonomiskt eller helt enkelt till att inte riktigt veta vad man vill ha. Här har vi listat de vanligaste misstagen vid en köksrenovering, samt hur du undviker dem.

Professionellt vs gör-det-själv

En av de viktigaste sakerna att bestämma när det kommer till att renovera kök, är om renoveringen ska genomföras i egen regi eller om man ska anlita professionella hantverkare. Det finns många fördelar med att anlita proffs till din renovering, bland annat får man hjälp med planeringen och kan få råd kring materialval. Dessutom är det ofta snabbare och enklare att låta proffs utföra arbetet.

Hitta proffs nära dig

Ta hjälp av Dorunner för att hitta hjälpen du behöver till din stundande köksrenovering. Genom att lägga upp ett uppdrag hos oss och får offerter från upp till 5 hantverkare. På så vis kan du fundera, jämföra, välja och fatta beslut i lugn och ro.

Tips är också att läsa omdömen från andra kunder och titta på referensjobb från proffsen du är mest intresserad av. Vi arbetar bara med kvalitetssäkrade hantverkare, som mer än gärna svarar på dina frågor.

Planering av din köksrenovering är A och O

När man ska genomföra en köksrenovering är det viktigt att ha en plan på hur man vill ha det. Det kan vara svårt att veta exakt vad man vill ha i sitt nya kök, men genom att gå igenom olika alternativ och ta hänsyn till både funktion och estetik kan du förhoppningsvis hitta ett slutresultat som passar dig och ditt nya kök. Det finns många olika saker att tänka på när man planerar sin köksrenovering, men här nedan har vi listat 10 punkter som kan vara en bra utgångspunkt för planeringen av din stundande renovering:

  1. Budget
  2. Funktion
  3. Estetik
  4. Materialval
  5. Tidsplan
  6. Professionellt vs gör-det-själv
  7. Miljöpåverkan
  8. Garantier och reklamationer
  9. Eventuella begränsningar
  10. En trygg leverantör

Val av material och produkter till ditt nya kök

När man renoverar köket är valet av material och produkter väsentlig, för att säkerställa en hållbar och användarvänlig lösning. Det finns många olika alternativ på marknaden, så det kan vara svårt att veta vilka som passar just ditt kök. Här är några tips på hur du kan gå tillväga:

1. Budget

Det är bra att först fastställa en budget för din köksrenovering, så att du inte går över ditt förnuftiga pris. Detta gäller såväl materialval för ditt nya kök, som arbetstid och andra kostnader. Det kan vara lönt att undersöka vilka erbjudanden som finns på marknaden och jämföra priser.

2. Funktion

Tänk på vad du vill använda köket till, samt vad som är viktigast för dig. Ska det vara ett familjekök med plats för många, eller ett mer modernt och stilrent kök? Dessutom kan det vara bra att tänka på hur lätt eller svårt materialen i köket är att underhålla och rengöra.

3. Estetik

Även om funktion är viktigast, så vill man ju ändå att köket ser bra ut också. Tänk på vilken stil du gillar och vad du vill ha för inredning i ditt kök. Men glöm inte bort funktionen. När du till exempel väljer bänkskiva vill du ju ha nått snyggt men även funktionellt utifrån dina behov. Här guidar vi dig till rätt val av bänkskiva.

Vad kostar det att renovera kök?

Det är svårt att säga exakt vad det kostar att renovera ett kök, eftersom det är en hel del olika faktorer som påverkar priset. Dessa inkluderar materialval, vitvaror, arbetstid, professionell hjälp och många andra faktorer. Generellt kan man säga att det kostar cirka 10 000 – 15 000 kronor per kvadratmeter för renovering av ett kök, men detta är bara en generell indicering och vi rekommenderar alltid rådfråga en professionell för en exakt kostnadsberäkning. Vill du få en bättre prisbild utan att kontakta hantverkare så kan vi tipsa om vår artikel: Vad kostar det att renovera ett kök?.

Generellt kan man ändå säga att det lönar sig att renovera kök. Dels får man mer värde för pengarna, och dels kan det vara en bra investering i framtiden. Här kan du läsa om fler renoveringar som höjer värdet på din bostad.

Vill du ändå försöka komma ner i pris?

Tyvärr kommer du inte undan att en renovering av kök kommer innebära en stor utgift, oavsett om du gör det själv eller anlitar hantverkare. Är du ändå orolig för att kostnaden kommer sticka iväg? Ja men då finns det faktiskt ett antal tips och knep du kan ta till för att komma ner i pris på din köksrenovering.

IKEA som grund

Vårt främsta tips är att våga använda IKEA som grund för ditt kök. De har ett brett utbud och få som kan konkurrera mot deras priser. Då kan du istället lyxa till detaljerna, så som bänkskiva, vitvaror och beslag.

Lackera om dina köksluckor

Ett annat tips är att få dina luckor i ditt nuvarande kök omlackerade. Genom att bara byta ut eller göra små förändringar i köket sparar du såklart en hel del pengar, och dessutom är det både klimatsmart och tidsbesparande jämfört med att riva ut allt och bygga upp nytt från grunden.

Köp begagnade köksdelar på Blocket

Vem gillar inte att fynda?! Lägg en bevakning på Blocket eller Marketplace så kan du ha tur och komma över dyr köksinredning i bra skick till riktigt bra priser. Faktum är att det faktiskt är ganska vanligt att folk lägger ut begagnade delar av sina kök på Blocket.

Fler tips och knep?

Vill du få fler tips på hur du kan komma ner i pris på din köksrenovering? I denna artikel går vi in på djupet och ger dig massvis med knep.

Köksrenovering av Likana Bygg & Platt AB.

Hur lång tid tar en renovering av köket?

En köksrenovering tar vanligen mellan 4-8 veckor beroende på hur stor renoveringen av ditt kök är samt vilka material och produkter du väljer. Någonting som ofta stöka till det vid renoveringar är leveranstiden. Har du tur så finns allt du vill ha i lager, men det kan hända att någon av dina produkter eller vitvaror har leveranstid på flera månader. Just därför är det oerhört viktigt att du planerar renoveringen noggrant och tidsplanerar så att du inte drabbas av onödigt stress. Vi rekommenderar dock alltid att rådfråga en professionell hantverkare, för att få en bättre uppfattning av hur lång tid renoveringen beräknas ta.

Nyttja ROT-avdraget

Om du väljer att anlita hantverkare till renoveringen av ditt kök så kan du som privatperson ta del utav det så kallade ROT-avdraget. Kortfattat innebär ROT-avdraget att du får göra avdrag på 30% av arbetet som hantverkarna gör, dvs arbetskostnaderna. Men dock bara upp till 75 000 per privatperson och år. I vår artikel Allt du behöver veta kring rut- och rot-avdrag förklarar vi mer kring hur ROT- och RUT-avdraget fungerar.

Är du osäker på om du är berättigad till att göra ROT-avdrag så har Skatteverket en beräkningstjänst som heter Räkna ut rot- och rutavdrag, som hjälper dig ta reda på hur mycket ROT- och RUT-avdrag du kan ha rätt till.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför köksrenoveringen löser vi på Dorunner det åt dig.

Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Kök