Renovera kök – bästa knepen för att komma ner i pris

Det finns en hel del knep man kan ta till för att det nyrenoverade köket ska se exklusivt ut och samtidigt vara kostnadseffektivt.

Går du i tankar att renovera köket men blir förskräckt över hur dyrt det är? Du kan vara lugn! Det finns en hel del knep man kan ta till för att det nyrenoverade köket ska se exklusivt ut och samtidigt vara kostnadseffektiv.

I det här inlägget delar vi med oss av våra bästa tips för att få köksrenoveringen att komma ner i pris – utan att det syns.

”Rot-avdrag gäller när du anlitar någon för att genomföra underhåll, reparationer, ombyggnad eller tillbyggnad”.

Kök från IKEA som grund

Står man inför en köksrenovering har IKEA många varianter och modeller i sitt utbud. Ett komplett kök från IKEA brukar kosta någonstans mellan 55 000 till 80 000 kronor beroende på material och tillval, exklusive installation. Huruvida du väljer att själv sätta köket på plats eller anlita ett proffs för jobbet, påverkar självklart slutkostnaden.

Många väljer ett kök från IKEA just för att priset skiljer sig relativt mycket från de lite mer exklusiva köksåterförsäljarna så som Ballingslöv, Puustelli eller Marbodal. Du vet vad du får när du handlar på IKEA – men ibland vill man kanske ha något som sticker ut lite eller som ger intrycket av mer lyx och flärd.

Renovera köket Superfront
Källa: Superfront | luckor No Pattern i färgen Aerugo Green

Luckor från Superfront

Ett alternativ för att få ditt nya kök att se lite lyxigare ut är att köpa eller behålla stommar från IKEA, men att sedan komplettera med luckor från exempelvis Superfront eller Picky Living.

Superfront och Picky Living är två exempel på företag som specialiserar sig på att skräddarsy luckor och möbler till redan existerande stommar. Det här är ett utmärkt alternativ om du behöver hålla nere kostnaden under renoveringen men fortfarande vill att köket ska ge ett lyxigare och personligare intryck.

Lyxigare bänkskiva

För att få ditt kök att stå ut lite är ett annat tips att sätta in en måttbeställd bänkskiva. IKEA har en rad olika alternativ, men här kan det vara värt att kolla in utbudet även hos andra leverantörer. Populära material när det kommer till bänkskivor är trä, sten, laminat och rostfritt stål, där laminat och trä står för de mest prisvärda alternativen. Men innan du beslutar dig för vilken bänkskiva du ska välja kan det vara bra att fundera över hur du använder ditt kök. Alla material kräver olika typer av underhåll och är olika känsliga för exempelvis värme och syror, så se till att välja det material som passar dig bäst. Ta gärna hjälp av en hantverkare om du har frågor eller behöver hjälp med att mäta. Kolla in vår guide till olika bänkskivor.

Gjut en egen bänkskiva i betong

Om du vill gå steget längre och skapa en helt unik bänkskiva har vi ytterligare ett tips. Att gjuta en bänkskiva på plats i betong är inte bara prisvärt, utan den blir även helt anpassad efter dina mått och behov. Anlitar du en hantverkare som gör jobbet får du dessutom ett proffsigt resultat.

Källa: Dorunner-anslutna Myskje Måleri AB | Före- och efter-bilder på omlackering av köksluckor i Söderhamn

Få dina luckor omlackerade

Har du en begränsad budget och ett kök som är i helt ok skick, är ett bra knep att lackera om de gamla köksluckorna. Ny färg kan fräscha upp köket utan att det drar iväg allt för mycket i pris. Att byta ut eller förändra delar av köket är både klimatsmart och tidsbesparande jämfört med att riva ut allt och bygga upp nytt från grunden.

När man skickar in sina luckor för omlackering så spacklar de oftast igen de gamla hålen för handtagen, vilket öppnar upp möjligheter för nya knoppar eller handtag. De beslag du väljer hjälper till att sätta stilen för ditt kök.

Fynda begagnade köksdelar på Blocket

Har du någon gång sökt på begagnade kök på Blocket? Det kanske inte är den första tanken som dyker upp när du går i renoveringstankar. Men faktum är att det faktiskt är många som lägger ut begagnade delar av sina kök på Blocket, ibland till försäljning och ibland till och med gratis mot nedmontering. Här finns goda chanser att fynda – det är inte sällan som det läggs ut dyr köksinredning i bra skick till riktigt bra priser.

Dags att renovera köket?

I det här inlägget har vi tagit upp några tips på hur du kan få din köksrenovering att bli precis så bra som du vill, men med fokus på hur det kan gå till utan att det kostar alltför mycket.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför köksrenoveringen löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Köksrenovering

Kök- och badrumsrenoveringar är två typer av renoveringar som ofta drar upp värdet på bostaden. Lyckade förändringar av planlösningen kan också vara väldigt positivt rent ekonomiskt vid en försäljning.
Vid en renovering brukar en av de största funderingarna handla om hur mycket det kan tänkas kosta. I det här inlägget reder vi ut frågetecknen och tar reda på priset för en köksrenovering.
Det finns en hel del knep man kan ta till för att det nyrenoverade köket ska se exklusivt ut och samtidigt vara kostnadseffektivt.
Ofta lär man sig av sina misstag, men ibland behöver man inte göra dem själv för att undvika dem. Vi har samlat de bästa tipsen för dig som snart ska renovera köket. Vad ska man tänka på och vilka misstag kan man undvika?

Det är många val vid en köksrenovering, och ett stort beslut som påverkar både ekonomi och stilen på köket är…

Efter många års trogen tjänst så är det dags att byta ut dina vitvaror i köket. Det här är ett…