Välj rätt bänkskiva till köket

Välj bänkskiva baserat på hur du använder ditt kök. Vi listar för- och nackdelar med marmor, komposit, trä, rostfritt stål och laminat.

Det är många val vid en köksrenovering, och ett stort beslut som påverkar både ekonomi och stilen på köket är bänkskivan. När du ska välja bänkskiva är det bra att utgå ifrån hur du använder ditt kök. Bakar du mycket? Är du noga med att hålla rent under matlagningen? Vill du ha ett underhållsfritt material som tål det mesta? Är priset det viktigaste? Vi listar populära material när det kommer till bänkskivor.

Hitta hjälp via Dorunner

”Precis som med en bänkskiva av sten är det viktigt att mäta ordentligt när det gäller rostfritt stål. Låt gärna din hantverkare eller leverantör hjälpa dig så att allt blir rätt.”

Sten

Sten är ett vackert naturmaterial, där varje stenblock är unikt. Stenens utseende beror på vart i världen stenen bryts och det finns en stor variation av färger och mönster.

Marmor är känsligt för syror

Det som är viktigt att känna till när man väljer ett stenmaterial är att sten ofta är känsligt för värmeväxling och syra. Den populära marmorn är en kalksten, vilket är ett poröst material som bryts ner av syror som exempelvis citronsaft, tomat och frätande rengöringsmedel.

Granit däremot är en otroligt hård sten, vilket gör den lämplig för köket. Granit kräver mycket lite underhåll och blir oftast vackrare med åren. Stenen är dock även känslig för värme och syror, även fast motståndskraften är bättre än vid till exempel marmor.

Kompositmaterial

Det finns även olika typer av kompositmaterial som är lämpliga för köksmiljöer. En stenkomposit tillverkas av en blandning av stenmjöl och bindningsmedel, vilket gör den till en slät och formbar produkt som beställs utefter dina specifika mått och önskemål.

Ta hjälp att mäta

När du väljer sten som bänkskiva är det viktigt att mäta ordentligt. Det bästa är att låta din hantverkare eller stenleverantör att göra det, så att allt blir rätt. Tänk på att mätningen sker i det steg i renoveringen när ni vet exakt hur stor den tillgängliga ytan är, eftersom det är väldigt svårt att justera stenens storlek i efterhand.

Behöver du hjälp att skapa ditt drömkök?

Hos Dorunner kan du hitta rätt hantverkare för ditt projekt. Genom att skapa en förfrågan kan du få offerter från upp till 5 olika företag!

Skapa din förfrågan nu

Trä

Trä är ett levande naturmaterial som skapar värme till ditt kök och ofta är det ett väldigt prisvärt material. Materialet kräver dock en del löpande underhåll och bänkskivan bör oljas in regelbundet för att bättre kunna stå emot vatten.

Det som är bra med trä är att du själv kan underhålla det under årens lopp. Uppstår skador som exempelvis hack och repor kan du själv slipa och olja in det. Tänk på att välja en olja som är anpassad för kök.

Laminat

Laminat innebär oftast att bänkskivans kärna består av ett billigare spånmaterial och att en skiva med yttermaterial har limmats på. En klassisk laminatskiva är exempelvis Perstorp-skivan, med det klassiska mönstret Virrvarr formgiven av Sigvard Bernadotte. Det är även vanligt med mönster som imiterar exklusivare material som exempelvis marmor. Fördelen med laminat är oftast priset, då det är ett billigt material.

En skiva i laminat har en hård yta vilket gör den slitstark. Materialet är dock känsligt för stark värme, olika kemikalier och syror. En bänkskiva i laminat är nästintill underhållsfri och oftast räcker det med att torka av bänkskivan med en fuktig trasa.

Rostfritt stål

Rostfritt stål är ett billigt, tidlöst och slitstarkt material som håller en livstid. Materialet är underhållsfritt och tål vatten, syror och värme. Det är möjligt att välja kantprofiler och böjning utefter tycke och smak. Rostfritt stål är ett bra val ur en hygienisk synpunkt, eftersom det är lätt att rengöra. Viktigt att känna till är dock att repor ofta uppkommer i materialet.

Precis som med en bänkskiva av sten är det viktigt att mäta ordentligt när det gäller rostfritt stål. Låt gärna din hantverkare eller leverantör hjälpa dig så att allt blir rätt.

Undvik fällorna!

Bänkskivor är bara en del av en köksrenovering. Är du i planeringstagen för att renovera ditt kök och vill undvika de vanligaste misstagen? Kolla in vår artikel för att slippa gå i fällorna.

Renovera köket billigare

Att renovera köket är oftast kostsamt och kan ibland kännas som ett alldeles för dyrt projekt för att ta tag i. Men det finns faktiskt en hel del knep att ta till för att få köket att se exklusivt ut och samtidigt vara kostnadseffektiv. Här kan du läsa mer om det.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför köksrenoveringen löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Fler artiklar inom Kök