Välj rätt bänkskiva till köket

Det är många val vid en köksrenovering, och ett stort beslut som påverkar både ekonomi och stilen på köket är bänkskivan. När du ska välja bänkskiva är det bra att utgå ifrån hur du använder ditt kök. Bakar du mycket? Är du noga med att hålla rent under matlagningen? Vill du ha ett underhållsfritt material som tål det mesta? Är priset det viktigaste? Vi listar populära material när det kommer till bänkskivor.

 

 

Sten

 

Bänksskiva i marmor med en plåt fylld av chokladkakor

Sten är ett vackert naturmaterial, där varje stenblock är unikt. Stenens utseende beror på vart i världen stenen bryts och det finns en stor variation av färger och mönster.

 

Marmor är känsligt för syror

Det som är viktigt att känna till när man väljer ett stenmaterial är att sten ofta är känsligt för värmeväxling och syra. Den populära marmorn är en kalksten, vilket är ett poröst material som bryts ner av syror som exempelvis citronsaft, tomat och frätande rengöringsmedel.

Granit däremot är en otroligt hård sten, vilket gör den lämplig för köket. Granit kräver mycket lite underhåll och blir oftast vackrare med åren. Stenen är dock även känslig för värme och syror, även fast motståndskraften är bättre än vid till exempel marmor.

 

Kompositmaterial

Det finns även olika typer av kompositmaterial som är lämpliga för köksmiljöer. En stenkomposit tillverkas av en blandning av stenmjöl och bindningsmedel, vilket gör den till en slät och formbar produkt som beställs utefter dina specifika mått och önskemål.

 

Ta hjälp att mäta

När du väljer sten som bänkskiva är det viktigt att mäta ordentligt. Det bästa är att låta din hantverkare eller stenleverantör att göra det, så att allt blir rätt. Tänk på att mätningen sker i det steg i renoveringen när ni vet exakt hur stor den tillgängliga ytan är, eftersom det är väldigt svårt att justera stenens storlek i efterhand.

 

 

Trä

 

En bänkskiva i trä behövs oljas in regelbundet

Trä är ett levande naturmaterial som skapar värme till ditt kök och ofta är det ett väldigt prisvärt material. Materialet kräver dock en del löpande underhåll och bänkskivan bör oljas in regelbundet för att bättre kunna stå emot vatten.

Det som är bra med trä är att du själv kan underhålla det under årens lopp. Uppstår skador som exempelvis hack och repor kan du själv slipa och olja in det. Tänk på att välja en olja som är anpassad för kök.

 

 

Laminat

 

En bänkskiva i laminat är ett slitstarkt material

Laminat innebär oftast att bänkskivans kärna består av ett billigare spånmaterial och att en skiva med yttermaterial har limmats på. En klassisk laminatskiva är exempelvis Perstorp-skivan, med det klassiska mönstret Virrvarr formgiven av Sigvard Bernadotte. Det är även vanligt med mönster som imiterar exklusivare material som exempelvis marmor. Fördelen med laminat är oftast priset, då det är ett billigt material.

En skiva i laminat har en hård yta vilket gör den slitstark. Materialet är dock känsligt för stark värme, olika kemikalier och syror. En bänkskiva i laminat är nästintill underhållsfri och oftast räcker det med att torka av bänkskivan med en fuktig trasa.

 

 

Rostfritt stål

 

Rostfritt stål är ett billigt, tidlöst och slitstarkt material som håller en livstid. Materialet är underhållsfritt och tål vatten, syror och värme. Det är möjligt att välja kantprofiler och böjning utefter tycke och smak. Rostfritt stål är ett bra val ur en hygienisk synpunkt, eftersom det är lätt att rengöra. Viktigt att känna till är dock att repor ofta uppkommer i materialet.

Precis som med en bänkskiva av sten är det viktigt att mäta ordentligt när det gäller rostfritt stål. Låt gärna din hantverkare eller leverantör hjälpa dig så att allt blir rätt.

Bänkskivor är bara en del av en köksrenovering. Är du i planeringstagen för att renovera ditt kök och vill undvika de vanligaste misstagen? Kolla in vår artikel för att slippa gå i fällorna.

Behöver du hjälp att skapa ditt drömkök? Anlita ett proffs från Dorunner.