Måla tak inomhus – Kan man använda väggfärg i taket?

Funderar du på om det går att använda väggfärg i taket? Du inte ensam. Många står med väggfärg över inför deras takmålning och undrar om det går att använda samma färg? Ja och nej… Vi reder ut alla frågetecken.

Har du nyligen målat din vägg och har färg över för att måla tak? Då finns det några saker du bör tänka på.Det viktigaste är att förstå dig på vilket typ av förarbete du behöver göra för att måla ditt tak. Diverse färgsorter och ytskikt behöver förberedas på olika sätt. Har du däremot gjort ett ordentligt grundarbete, då ska det inte vara några problem att måla på med väggfärgen.

Det sägs att ett målningsprojekt är 3/4 förarbete, och 1/4 att måla. Utan förarbete riskerar du mer jobb än vad du planerat för.

Hitta hjälp via Dorunner

”Vilket typ av grundarbete som krävs baseras på den befintliga färgtypen du har på ditt tak”.

Tänk på detta innan du målar med väggfärg på taket

Största skillnaden mellan färger på väggar och färger på tak är glansvärdet. Man vill sällan att taket ska reflektera ljus från lampor och fönster, så se till att glanstalet inte är för högt i den färg du ska använda till ditt tak.

Förbered rummet

En annan skillnad är färgens konsistens. Takfärg är i allmänhet tjockare då man vill undvika färgstänk eller att den ska droppa, medan färg som är ämnad för vägg är mer flytande. Förbered rummet väl och täck för möbler och golv för att undvika färgfläckar på oönskade ytor.

Ska man tvätta taket innan man målar?

Om ditt tak behöver tvättas eller inte innan beror helt på vilken typ av färgsort du har på ditt tak.

Kontrollera färgens egenskap

Innan du målar taket är det därför viktig att kontrollera färgens egenskaper så att du kan planera vilka steg du behöver ta när du ska göra en uppfräschning av taket. Vilket typ av grundarbete som krävs baseras på den befintliga färgtypen du har på ditt tak.

Testa din takfärg

Ett enkelt sätt att testa takfärgen är att gnugga taket med en fuktig trasa eller svamp. Olika typer av färg kommer att reagera annorlunda på olika ytor, och utifrån det blir det enklare att utläsa vad bästa tillvägagångssättet blir innan du ska måla.

Vill du få taket målat utan krångel?

Ta hjälp av en målare och slipp oroa dig om färgsort och ytskikt. Frigör istället tid till att välja rätt kulör och få in rätt stämning i ditt hem!

1. Latexfärg (akrylatfärg)​

Om färgen inte löser upp efter att du har gnuggat med en fuktig trasa, är det högst troligt att du handskas med latexfärg.

Hur du förbereder ett tak belagd med latexfärg

Torka då bara av taket med en trasa eller svamp och ljummet vatten. Är det extra smutsigt och belagt med fettfläckar, se då till att använda målartvätt för att kunna få en bra grund innan du börjar måla taket.

2. Limfärg

Löser färgen upp sig på den fuktiga trasan är det förmodligen limfärg du har på händerna. Limfärg kan vara extremt jobbigt att få bort och används oftast på vävda- eller pappytor, som kan vara känsliga mot vatten.

Hur du förbereder ett tak belagt med limfärg

Istället för att tvätta taket med ljummet vatten kan du få bort limfärgen med hjälp av en skrapa och tapetklister. Lägg helt enkelt på ett lager tapetklister och låt klistret verka en stund, utan att det torkar. Skrapa sedan ned limfärgen. Avsluta med att rengöra taket med en lätt fuktig svamp och låt det torka innan du kan börja med att måla på med ett lager med grundfärg följt utav två lager av vald kulör.

3. Kalkfärg (slamfärg)

Fastnar färgen på dina fingrar när du drar över med handen? Då är det sannolikt kalkfärg du har på taket.

Hur du förbereder ett tak belagt med kalkfärg

Borsta bara bort färgen och torka av ytan med en torr trasa. Följ upp med en grundfärg innan du ska måla taket, så kan du vara säker på att den nya färgen fäster på ytan.

Vilken typ av färg ska man måla taket med?

Det finns många olika typer av färgsorter som kan användas till ditt tak, och allt från glanstal till kulör och färgsorter ska tas i beaktning när du väljer. Vill du veta mer om hur du väljer rätt kulör då har vi den perfekta artikeln för dig!

En tumregel när du målar ditt tak

En enkel tumregel är att måla hela taket med samma färgtyp som användes innan. Om du däremot har en annan typ av färg än vad ditt nuvarande tak har, rekommenderar vi att måla ett lager med grundfärg först. Det kommer se till så att färgen stannar kvar på taket.

Rätt färgsort för att måla på innertak

En färg har många olika egenskaper som kan skilja sig åt, till exempel hur färgen är framställd, vad den innehåller, hur den lägger sig eller agerar på olika material och ytor. Därför är det alltid värt att göra ordentlig research innan du ska besluta vilken färg du ska köpa till att måla på tak.

1. Akrylat- och latexfärg

Både akryl- och latexfärger är vattenlösliga, vilket innebär att de är snällare mot miljön samt ofarliga att andas in när man ska måla. Fördelen med akryl- eller latexfärger är att de inte gulnar. Dessutom är de enkla att handskas med, vilket gör dessa till de mest populära färgsorterna.

Att måla tak med latexfärg

Ska du måla ditt tak med latexfärg är det speciellt viktig att torka av utrymmet ordentligt innan målningen. Latexfärg lägger sig som en hinna över materialet och tränger sig inte ner i målningsunderlaget vilket ställer extra stort krav på att ytan under är bra, så att färger fäster ordentligt.

Innan du målar med latexfärg

Ska du måla med latexfärg på en yta av kalkfärg eller limfärg är det extra viktigt att rengöra ytan. Om du slarvar med rengöringen finns det en risk att färgen flagnar och takfärgen rasar ned, vilket i slutändan kommer innebära mer arbete än vad du först planerat. Bra grundfärg kan du enkelt hitta i butiker såsom Flügger eller Hornbach.

2. Akyldfärg

Akyldfärger har en längre torktid, men när den väl sitter så behöver du inte tänka på att måla taket på ett tag.

För- och nackdelar med akyldfäg

Akyldfärg kallas ibland även för oljefärg och är en färg som binder upp underlaget, vilket kan vara ett alternativ om taket ”hänger”. Däremot kan färgen gulna efter ett tag.

Ta hjälp av experten

Om du är osäker på vilken färgtyp som kan målas på ditt innertak kan det vara skönt att ta hjälp av en professionell målarfirma. De kan ge dig råd om vilken färgsort som är bäst och hur den ska appliceras så att du kan uppnå det resultat du vill ha.

Måla med väggfärg på innertak

Att det finns många typer av färg till att måla tak har vi ju koll på vid det här laget. Vårt bästa tips är dock alltid att ta reda på vilken typ av färg som har målats med tidigare, och utgå från det.

För bästa resultat

Många vill måla direkt, men vill du få det bästa resultatet så är grundarbetet alltid A och O i ett målningsprojekt inomhus. Hoppar du över grundarbetet kan det bli mer jobb än vad som är värt i längden.

Hitta rätt målare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför målningsprojektet löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga målare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat målerifirmor hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från målerifirmor. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Målning