6 inspirerande inredningstrender för 2022

Vågade pasteller, naturnära toner och mjuka former. Vi går igenom sex inspirerande inredningstrender för 2022 där hållbarhet är i fokus

Kanske har den dystra pandemin fått oss att längta till mer färg och glädje. För nu är det nämligen vågade pasteller, naturnära toner och mjuka former som gäller i våra hem. I det här inlägget går vi igenom sex inspirerande inredningstrender för 2022 där hållbarhet och harmoni är i fokus.

Hitta hjälp via Dorunner

”I takt med att vi blir mer miljömedvetna och samtidigt lever i en snabbrörlig värld, vill vi komma närmare naturen och lugnet”

1. Miljö och hållbarhet

Att hållbar och miljövänlig inredning är ett av årets största inredningstrender, kommer knappast som en överraskning. 

År 2022 är vi kreativa, vi blandar gammalt och nytt och väljer material som håller länge. Förutom att renovera upp och fräscha till det vi redan äger köper vi möbler och inredningsprylar på second hand. 

Det finns mycket du kan göra själv för att piffa till en stol eller en gammal byrå. På nätet finns oändlig inspiration för DIY (Do It Yourself) för att ge gamla loppisprylar nytt liv. Ge stolsitsar ett lyft genom en omklädning, eller slipa och måla om en trämöbel. 

Möjligheterna är många. Att shoppa second hand och renovera upp äldre möbler är inte bara roligt och snällt mot plånboken, utan ett utmärkt sätt att skapa ett personligt hem med vackra och klassiska detaljer.


Tips för dig som vill skapa ett mer hållbart hem:

  • Satsa på hållbara material som håller över tid.

  • Ge dina möbler ett lyft med nya tyger och färger.

  • Blanda gammalt och nytt.

Vill du hoppa på någon av dessa inredningstrender?
Hitta rätt hantverkare för ditt projekt!

Oavsett om du vill renovera hela köket, lackera om köksluckor eller piffa badrummet med microcement kan vi matcha dig med rätt hantverkare. 

Hos oss får du upp till fem olika offerter från passande företag. Du kan i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

Hos oss kan du även läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

2. Asymetriska former

Assymetriska och organiska former ersätter raka och trista linjer. 

Inredningstrender i vardagsrum och sovrum får en ny dimension med vågiga speglar och mattor, böljande bordsskivor, snirkliga ljusstakar och bulliga, runda soffor. 

Det skapar en känsla av rörelse samtidigt som det bidrar till ett lugn. Även tyger kommer i mer kreativa former, med täcken, plädar och kuddar i quiltade tyger och möbler som kläs i mjuk teddy.

3. Vågade pasteller

Efter en lång period med blygsamma färger börjar det nu poppa i inredningsbutikerna. Kanske längtar vi tillbaka till det färgglada, kanske vill vi få in mer glädje och energi i våra hem? 

Pastellfärger och geometriska former kommer starkt i årets inredningstrender, och färgen lila tillsammans med rostrött, ljusblått och skogsgrönt är trendsäkra val. 

Vi hör också talas om colorblocking, som innebär att enstaka ytor, väggar och möbler i starkare färger skapar en häftig kontrast mot ljusa toner.

4. Naturnära toner

 Möbler i naturnära toner har blivit populärt igen. I takt med att vi blir mer miljömedvetna och samtidigt lever i en snabbrörlig värld, vill vi komma närmare naturen och lugnet. Därför skapar vi rum som ger en utomhuskänsla och inreder med feng shui som inspirationskälla. Här spelar toner tagna från trä, öken och sand huvudrollen. 

Toner som skapar en hemtrevlig och ombonad känsla, istället för det vita och kalla som har varit ett stående inslag under lång tid. Vi ser nu mer varma träslag som ek, valnöt och furu på både köksluckor och möbler. 

Men även i form av parkettgolv. Hemmet inreds med flätade korgar, sisalmattor och lampskärmar i rotting för att maxa känslan av natur.

5. Badrum med microcement

Vad gäller badrum fortsätter den industriella och urbana känslan vara en populär inredningstrend och även här vill vi ha lugna och naturnära färger, såsom trä och betong. Detta har lett till att allt fler har fått upp ögonen för så kallad microcement, som är ett cementpulver du applicerar på väggar, golv och bänkskivor. 

Microcement kan du med fördel använda om du vill piffa till ditt badrum utan att behöva riva ut någonting. Du applicerar det nämligen direkt på befintligt kakel, klinkers, tapet eller trägolv. Microcement är vattentätt, lätt att göra rent och oerhört slittåligt vilket gör det passande att använda i badrummet.

Går du i tankarna att renovera om badrummet? I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om badrumsrenovering 2022. Osäker på om en badrumsrenovering är värt investeringen? Ta del av våra tips i artikeln Renoveringar som höjer värdet på din bostadsrätt.

6. Luftiga kök med träbeslag

Vi vill göra medvetna val för miljön vad gäller möbler och inredning, och köket är inget undantag. Nu vill vi bygga kök som håller och som andas funktion, med platsbyggda lösningar och ytor för umgänge. 

Det blir mer populärt att piffa upp kök istället för att riva ut genom att exempelvis lacka om köksluckor och byta beslag. Även här tar trä och naturnära färger större plats efter en lång era av vita kök. När vi blir mer miljömedvetna påverkar det också vår konsumtion och vi vill inte längre fylla våra skåp med ett överflöd av köksattiraljer. 

År 2022 prioriteras en lyxig look med fria ytor, framför maffiga köksskåp (som många nu skippar helt och hållet). Då köket numera är hemmets hjärta blir köksön ett viktigt inslag, där familj och vänner kan samlas. Köksön ska gärna ha spis och vask för att även den som lagar mat ska kunna delta i umgänget.

Är du sugen på en köksrenovering men osäker på vad det kan kosta dig? Läs vår tidigare artikel om kostnad för att renovera kök.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför inredningen löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Inredning