Måla om – Färgens torktid och hur den kan torka snabbare

Hur snabbt en färgen torkar efter att du har målat beror på en hel rad olika faktorer. I denna artikel går vi igenom dessa samt tipsar om vad du kan göra för att få färgen att torka snabbare.

Tänk om det hade funnits EN enda optimal torktid att kunna utgå från när du målar, oavsett underlag eller färgtyp? Vad enkelt allt hade varit… Tyvärr är det inte så lätt utan färgens torktid beror på en rad olika faktorer så som luftfuktigheten, temperaturen och luftflödet i rummet samt vilken typ av färg du målar med. Vissa färger torkar helt enkelt snabbare än andra beroende på färgtyp och kvalité. Vilken tur att du har oss!

I denna artikel går vi nämligen djupare in på de olika faktorerna som kan påverka färgens torktid, och således också ger dig tips om vad du kan tänka på för att påskynda själva torkningsprocessen.

Hitta hjälp via Dorunner

”för säkerhets skull rekommenderar vi att alltid dubbelkolla på färgburken för att få den korrekta torktiden för just din färg”

Färgtypen påverkar torktiden!

Den troligtvis största faktorn som spelar in när det kommer till hur snabbt en färg torkar är vilken typ av färg du målar med. Är det en vattenbaserad eller oljebaserad målarfärg?

Latexfärg och andra vattenbaserade färger

Latexfärger torkar mycket snabbare än oljebaserade färger. Det tar vanligen ungefär 1 timme innan ett första lager inte längre känns vått och cirka 4 timmar innan en ny applicering kan göras.

Oljebaserade färger

Oljebaserade färger däremot kräver upp till 8 timmar innan den känns helt torr och ytterligare 24 timmar innan ett nytt lager kan appliceras.

Kalkfärg

Målar du med kalkfärg så kan du räkna med snabb torktid. Denna är nämligen en av de mest snabbtorkande färgerna och blir torrt på bara cirka 30 minuter och övermålningsbart efter cirka en timme. Ska du även lacka kalkfärgen så kan du dock med fördel vänta ett litet tag till för att vara säker på att all fukt har trängt ur färgen.

”Ett bra sätt för att förbättra torktiden är att hålla ett fönster öppet vid målning av väggar inomhus”.

Andra faktorer som kan påverka att torkningen tar längre tid

Färgkvalité och tillverkare

Även om du oftast kan lita på att färgtyperna är desamma trots tillverkare, så finns det tillfällen då färgkvalitén och således torktiden trots allt kan skilja sig beroende på tillverkare.

Så för säkerhets skull rekommenderar vi att alltid dubbelkolla på färgburken för att få den korrekta torktiden för just din färg.

Ta hjälp av någon som kan

Känns det hela som ett stort orosmoment? Är du rädd för att det inte ska bli bra. Då kan du alltid ta in professionell målarhjälp och låta dem sköta hela jobbet istället medans du kan slappna av och få tid till annat.

Temperatur

Beroende på vilken färgtyp du använder, finns rekommenderade temperaturförhållanden. Latexfärg bör du applicera i en temperaturer mellan 10 och 30 grader, medans en oljebaserad färg funkar att måla i en temperatur mellan 4 och 32 grader.

Skulle du måla utanför den rekommenderade temperaturzonen så riskerar torktiden att bli märkbart långsammare då avdunstningsprocessen påverkas av temperaturen.

Hitta målarfirma

Genom att lägga upp ditt projekt hos oss på Dorunner slipper du själv leta efter målerifirmor. Istället kommer du att bli kontaktad av upp till 5 firmor, varpå du i lugn och ro kan jämföra offerter, läsa omdömen och besluta vilka som känns bäst för dig.

Luftfuktigheten

Även luftfuktigheten har stor betydelse för hur lång tid det tar för färgen att torka.

Inomhus

Ska du måla inomhus så försök att måla i rum med 50 % luftfuktighet eller lägre, då en färg torkar snabbare i låg luftfuktighet kontra hög. Detta för att vattnet inte avdunstar lika lätt om luftfuktigheten är hög.

Utomhus

För utomhus målning så bör luftfuktigheten inte vara högre än 80%, men heller inte lägre än 40%. På SMHI kan du hålla koll på luftfuktigheten för just ditt område. Tänk också på att luftfuktigheten i vissa områden kan variera under dygnet, vilket innebär att det kan ta längre tid för färgen att torka in i träet om det till exempel är hög luftfuktighet på natten.

Ventilation

Ett bra sätt för att förbättra torktiden är att hålla ett fönster öppet vid målning av väggar inomhus (var dock vaksam för om det regnar ute, då detta ökar luftfuktigheten i rummet). Vid dåligt luftflöde och ventilation så tar det betydligt längre tid för färgen att torka. Frisk luft däremot uppmuntrar vattenmolekylerna att avdunsta snabbare.

Väder och vind (för utomhusmålning)

När det kommer till utomhusmålning så gäller det verkligen att hålla koll på väderprognosen inför din målning. I regel brukar man säga att den optimala tiden för utomhusmålning är från slutet av april till slutet av september. Då är förhållandena som bäst, dvs i måttlig luftfuktighet och temperaturer mellan 10 och 25 grader. Det ska heller inte ha regnat de senaste 7 dagarna innan du börjar måla då fukten påverkar torktiden.

Direkt solljus bör du också försöka undvika eftersom det istället gör att färgen torkar för snabbt inte tränger in ordentligt i träet. Så tänk därför på att måla de olika fasadväggarna baserat på hur solen står i förhållande till huset.

Vill du läsa mer om vad du ska tänka på vid utomhusmålning? Då kan du spana in denna artikel där vi går igenom allt du behöver veta om just utomhusmålning. Eller läsa Våra bästa tips vid en stundande fasadmålning.

Ytskicket

Hur ser ytan du ska måla på ut? Är den ordentligt förarbetad så kommer det att påverka torktiden positivt, men om ytan däremot inte är förberedd korrekt så kan det påverka negativt. Ska du måla med oljebaserad färg på en yta där latex tidigare har målats med (eller vice versa), så kan även det påverka torktiden. Så tänk på att alltid lägga god tid på grundarbetet innan du sätter igång med målningen.

Applicering

I allmänhet kan man säga att ju tunnare lager du målar med, desto snabbare torkar den. Och därför är oftast en roller att föredra framför pensel då det ger ett tunnare och jämnare lager. Se dock till att inte måla allt för tunt, då det istället kan skapa färgskiftningar och leda till att du istället måste måla fler lager. Vilket ju i slutändan tar längre tid. Huvudsaken är alltid att lagret blir jämnt och utan mjuka kanter eller rinnande strimmor.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför ditt målningsprojekt löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med upp till 5 olika målerifirmor som skickar offerter till dig. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Hur man får färgen att torka snabbare – tips från oss

För att sammanfatta det hela så finns det faktiskt flera saker att ha i åtanke om du vill att din färg ska torka så snabbt som möjligt:

  • Dubbelkolla alltid på färgburken vad som gäller, då tillverkare och kvalité kan påverka torktiden.

  • Håll dig inom de rekommenderade temperaturzonerna för att ge optimal torktid.

  • För inomhusmålning kan du höja temperaturen i rummet. Högre temperaturer hjälper färgen att torka snabbare.

  • Ha koll på att luftfuktigheten ligger på en bra nivå. Hög luftfuktighet kan bromsa torkningsprocessen.

  • Öka luftflödet i rummet. Detta hjälper färgen att torka snabbare.

  • För utomhusmålning är vädret A och O. Så håll koll på väderprognosen i förväg.

  • Se till att inte slarva med grundarbetet. Ytan du målar på påverkar hur bra färgen torkar.

  • Lagom tunna lager är bäst. Tunna lager torkar snabbt men de bör inte vara för tunna då du riskerar att behöva måla fler lager då.

  • Är du osäker på om färgen har torkat ordentligt så rekommenderar vi att alltid hellre vänta lite för länge innan du applicerar nästa lager. Att måla nytt lager på färg som inte torkat kan ge ödesdigra konsekvenser.

 

Lycka till med målningen!

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från målare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Målning & tapetsering