De 5 viktigaste sakerna att tänka på vid utvändig målning

Trä är ett otroligt hållbart material som kan stå sig väldigt länge, men färgen kan snabbt börja flagna och ge huset ett tråkigt yttre. Därför finns det en hel del att tänka på vid en utvändig målning.

Om du är ägare till en villa eller en stuga i trä kommer du någon gång att behöva stå inför en situation där fasaden behöver målas om.

När du ska utföra utvändig målning behöver du se till att mäta ytan du ska måla, rengöra ytan, välja rätt nyans och rätt verktyg för fasaden. Sist men inte minst, se till att ytan är helt torr innan du drar på med färg på fasaden.

Här har vi samlat de bästa tipsen, så att du kan få ett så bra resultat som möjligt om du ska ta hjälp av ett proffs eller utföra målningen själv.

Hitta hjälp via Dorunner

Förberedelse är det absolut viktigaste när du ska måla om ditt hus utvändigt. Det är vanligtvis också förberedelsen som tar mest tid.

Så lyckas du med din utvändiga målning

  • Mät upp dina ytor – Detta för att beräkna åtgång av färg. Kom ihåg att det kan krävas fler strykningar. Är du osäker prata med en fackman.
 
  • Rengöring innan målning – En fasad behöver vara så ren som möjligt innan du lägger på ny, fräsch färg. Beroende på fasadens skick kan du behöva använda målartvätt eller ammoniak. Kom ihåg att du alltid ska skydda händer och ögon när du arbetar med ammoniak. Skölj av fasaden där tvätten är genomförd.
 
  • Rätt nyans – Att välja rätt färg är naturligtvis mycket viktigt för att man ska bli nöjd med resultatet. Färgprover ser aldrig likadana ut i butik som i verkligheten, vilket du troligtvis märkt av om du målat om en möbel, ett tak eller ett rum tidigare. Är du osäker? Välj den ljusare nyansen. Ljusa färger har en tendens att förstora ytan som de sitter på, till många husägares förtjusning.
 
  • Rätt verktyg för din fasad – Ska du måla om ett trähus är en pensel att rekommendera. Trä har ingen 100 % slät yta och därför kommer en roller bara att ge dig extra jobb som du klarar dig utan. När det kommer till trä är penseln det optimala verktyget. Specifikt framtagna fasadpenslar finns att köpa som är både breda och väldigt täta.
 
  • Torr yta – Ytan som ska målas behöver vara helt torr innan du sätter igång. Max 15% fukt får finnas för att resultatet ska bli snyggt och hållbart. Det kan naturligtvis vara väldigt svårt att veta om fasaden är tillräckligt torr eller inte. Få personer har förmåga att med handen avgöra om en yta är max 15% fuktig eller inte. Hos din färghandel kan du i många fall låna en så kallad fuktkvotsmätare, som med enkelhet informerar hur pass torr ytan är.

Ett snyggt resultat

Förberedelse är det absolut viktigaste när du ska måla om ditt hus utvändigt. Det är vanligtvis också förberedelsen som tar mest tid. Det ska mätas, tvättas och torkas, men utan alla dessa steg skulle målningen inte bli optimal. 

Även om det finns målarfärg som fungerar utmärkt i minusgrader är det både skönare, roligare och mer bekvämt att måla på sommaren! När solens strålar lyser kommer både färg och fukt att torka upp snabbare.

Anlita ett proffs

Att måla om sitt hus är en stor och tidskrävande uppgift, dessutom är det ett hårt och tungt jobb. På Dorunner rekommenderar vi att alltid konsultera ett proffs och som regel anlita en kvalificerad professionell målare. Det ger i de flesta fallen helt enkelt ett bättre resultat än om man gör jobbet själv. Kom ihåg att du har möjlighet att utnyttja rotavdraget när du anlitar hantverkare, kolla in vår rot- och rutguide för mer information kring avdraget.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför fasadrenoveringen löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från målerifirmor. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Målning samt Fasad & Renovering
Målarfärg burk med roller och sprucken vägg

Microlit – för sprickfria väggar och tak

Upptäck fördelarna med Microlit i vår senaste bloggpost! Lär dig hur detta innovativa material förhindrar sprickor, förbättrar hållbarheten och skapar en jämn yta för målning. Utforska vår guide för att maximera resultatet av ditt målningsprojekt med Microlit idag!

Läs mer »