De 5 viktigaste sakerna att tänka på vid utvändig målning

Om du är ägare till en villa eller en stuga i trä kommer du någon gång att behöva stå inför en situation där fasaden behöver målas om. Trä är ett otroligt hållbart material som kan stå sig väldigt länge, men färgen kan snabbt börja flagna och ge huset ett tråkigt yttre. När du ska utföra utvändig målning finns det en del saker som du behöver ha koll på. Här har vi samlat de bästa tipsen, så att du kan få ett så bra resultat som möjligt om du ska ta hjälp av ett proffs eller utföra målningen själv.

Så lyckas du med din utvändiga målning

  • Mät upp dina ytor – Detta för att beräkna åtgång av färg. Kom ihåg att det kan krävas fler strykningar. Är du osäker prata med en fackman.
  • Rengöring innan målning – En fasad behöver vara så ren som möjligt innan du lägger på ny, fräsch färg. Beroende på fasadens skick kan du behöva använda målartvätt eller ammoniak. Kom ihåg att du alltid ska skydda händer och ögon när du arbetar med ammoniak. Skölj av fasaden där tvätten är genomförd.
  • Rätt nyans – Att välja rätt färg är naturligtvis mycket viktigt för att man ska bli nöjd med resultatet. Färgprover ser aldrig likadana ut i butik som i verkligheten, vilket du troligtvis märkt av om du målat om en möbel, ett tak eller ett rum tidigare. Är du osäker? Välj den ljusare nyansen. Ljusa färger har en tendens att förstora ytan som de sitter på, till många husägares förtjusning.
  • Rätt verktyg för din fasad – Ska du måla om ett trähus är en pensel att rekommendera. Trä har ingen 100 % slät yta och därför kommer en roller bara att ge dig extra jobb som du klarar dig utan. När det kommer till trä är penseln det optimala verktyget. Specifikt framtagna fasadpenslar finns att köpa som är både breda och väldigt täta.
  • Torr yta – Ytan som ska målas behöver vara helt torr innan du sätter igång. Max 15% fukt får finnas för att resultatet ska bli snyggt och hållbart. Det kan naturligtvis vara väldigt svårt att veta om fasaden är tillräckligt torr eller inte. Få personer har förmåga att med handen avgöra om en yta är max 15% fuktig eller inte. Hos din färghandel kan du i många fall låna en så kallad fuktkvotsmätare, som med enkelhet informerar hur pass torr ytan är.

Ett snyggt resultat

Förberedelse är det absolut viktigaste när du ska måla om ditt hus utvändigt. Det är vanligtvis också förberedelsen som tar mest tid. Det ska mätas, tvättas och torkas, men utan alla dessa steg skulle målningen inte bli optimal. Även om det finns målarfärg som fungerar utmärkt i minusgrader är det både skönare, roligare och mer bekvämt att måla på sommaren! När solens strålar lyser kommer både färg och fukt att torka upp snabbare.

Anlita ett proffs 

Att måla om sitt hus är en stor och tidskrävande uppgift, dessutom är det ett hårt och tungt jobb. På Dorunner rekommenderar vi att alltid konsultera ett proffs och som regel anlita en kvalificerad professionell målare. Det ger i de flesta fallen helt enkelt ett bättre resultat än om man gör jobbet själv. Kom ihåg att du har möjlighet att utnyttja rotavdraget när du anlitar hantverkare, kolla in vår rot- och rutguide för mer information kring avdraget.