
Måla Fönster – 9 vanliga misstag vid målning av fönster
Att måla om gamla fönster är ett utmärkt sätt att sätta lite färg i hemmet. Vi har samlat de 9 vanligaste misstagen vid en fönstermålning och hur du undviker dem.
Att budgeten är en väsentlig del när du planerar att måla om huset, eller vilket annat projekt som helst för den delen, är inte direkt något att hymla med. Därför blir det extra viktigt att göra ordentlig research innan det är dags att måla, för att inte riskera att det hela blir alldeles för dyrt och att du helt enkelt går över din budget.
Men att räkna ut vad det kostar att måla om fasaden kan kännas knepigt för många och det finns flera olika saker värt att tänka på. Vad är det egentligen jag ska räkna på? Och hur?
I denna artikel går vi igenom 5 olika faktorer som kan påverka vad slutpriset blir när det kommer till just fasadmålning. Samt ger dig en sammanställande kostnadskalkyl på det pris som det hela kan landa på.
Fasadmålning gjord av Elyars Husservice
”Om du är svensk skattebetalare kan du nyttja det så kallade ROT-avdraget för att få ner slutkostnaden avsevärt, i de fall du anlitar professionella målare”
För att komma igång med din priskalkyl inför att måla om huset, så är första steget att räkna ut den exakta ytan som ska målas.
Hur stor yta du ska måla, avgör hur mycket material du måste köpa in och således påverkar det också det slutgiltiga priset för ditt projekt.
När du väl vet ytan på fasaden som ska målas så är det relativt enkelt att räkna ut hur mycket färg som behöver köpas in. Men det gäller att ha koll på vilken typ av färg du behöver, då olika färgtyper kan ha olika stor färgåtgång.
För dessa färgsorter räcker ca 1 liter färg till en yta på 6-8 kvadratmeter. Kostanden för 10 liter av dessa färger ligger på mellan 1 300 och 2 400 kronor, vilket innebär 16-40 kronor/kvadratmeter. Hur många strykningar behövs då? Ofta behövs två strykningar, så räknat med det får vi också dubbla detta till 32-80 kronor/kvadratmeter.
När det kommer till slamfärg så räcker 1 liter av det däremot bara till ca 3 kvadratmeter. Kostnaden för 10 liter slamfärg kan ligga på så lite som 400 kronor, det vill säga ca 13 kronor/kvadratmeter. Hur många strykningar som behövs påverkar också vilken kostnad det landar på. Räknat med att en extra strykning behövs, så dubblar vi detta till 26 kronor/kvadratmeter.
Något som också kan påverka priset är färgens kvalité och tillverkare.
Olika färger kan hålla olika länge, väljer du till exempel en billigare färg av lägre kvalité så riskerar du att behöva göra om målningen tidigare än vad du hade behövt med en färg av bättre kvalité.
Långsiktigt kan du alltså tjäna på att välja en mer hållbar färg.
En annan faktor att ta hänsyn till är om du ska göra jobbet och helt enkelt måla om fasaden själv, eller om du ska anlita en till två målare som ska måla huset åt dig. Om du är händig och har gott om tid kan du spara in en hel del pengar genom att måla huset själv.
Tänk dock på att det då tillkommer kostnad för verktyg så som penslar, skrapor och tvättmedel, eventuella byggnadsställningar eller stegar.
Är du däremot osäker på dina målarkunskaper så kan det vara värt att betala lite extra för att få det professionella resultatet på din fasadmålning. Priset kan skilja sig ganska mycket, men i runda slängar kan man räkna med att en målare tar ut mellan 350-700 kronor i timmen, och att de hinner måla ca 2-5 kvadratmeter i timmen.
Det innebär att arbetskostnaden per kvadratmeter ligger på mellan 70 och 350 kronor. Även här påverkar antal strykningar. Räknat med två strykningar så landar vi på en total arbetskostnad per kvadratmeter yta på 140-700 kronor.
Ska du måla om väggarna inomhus och vill veta vad kostnaderna för det blir? I vår artikel
Måla om – vad kostar det per kvadratmeter? specialiserar vi oss på just inomhusmålning och vad det kostar det blir per kvadratmeter.
Vill du få ett mer exakt prisförslag och komma i kontakt med målerifirmor, så kan du lägga upp ett uppdrag hos oss. Därefter kommer du bli kontaktad och få offerförslag från upp till 5 olika företag. På så vis kan du i lugn och ro jämföra pris och fundera innan du beslutar dig för vilka du kommer att anlita.
Om du är svensk skattebetalare kan du nyttja det så kallade ROT-avdraget för att få ner slutkostnaden avsevärt, i de fall du anlitar professionella målare. ROT-avdrag innebär att du som privatperson kan dra av 30% från arbetskostnaderna, det vill säga det du betalar målerifirman. Men bara upp till 75 000 per privatperson och år.
I vår artikel Allt du behöver veta kring RUT- och ROT-avdrag förklarar vi mer hur ROT- och RUT-avdraget fungerar.
Vad blir då kostnaden i slutändan? Vi har tagit snittet för varje kostnad och satt samman i nedan tabell.
1 KVM | 50 KVM | 100 KVM | 200 KVM | |
Arbetskostnad | 294 kr | 14 700 kr | 29 400 kr | 58 800 kr |
Kostnad färg | 56 kr | 2 800 kr | 5 000 kr | 10 000 kr |
Övriga kostnader/ | 20 kr | 1 000 kr | 2 000 kr | 4 000 kr |
Totalt | 370 kr | 18 500 kr | 36 400 kr | 72 800 kr |
Utöver dessa kostnader så kan det även tillkomma kostnader för själva förarbetet. Kanske har träpanelerna ruttnat och behöver bytas ut? Eller putsen släppt och behöver lagas? Fasadens skick är alltså en avgörande faktor i vad slutpriset landar på.
Att måla om fönster och dörrar på huset tar i regel längre tid jämfört med att bara måla själva fasaden. Dessutom krävs en annan typ av färg. Därför är det viktigt att komma ihåg att även detta kan ha en inverkan i slutpriset på ditt fasadmålning.
Är du fortfarande osäker över vad just din kostnad blir så kan vi rekommendera Coloramas kostnadskalkylator för att få ett ungefärligt pris på vad det kostar att måla om just ditt hus.
Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför målningen löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.
På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.
Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.
Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.
Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!
När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från målerifirmor. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.
Att måla om gamla fönster är ett utmärkt sätt att sätta lite färg i hemmet. Vi har samlat de 9 vanligaste misstagen vid en fönstermålning och hur du undviker dem.
Funderar du på om det går att använda väggfärg i taket? Du inte ensam. Många står med väggfärg över inför deras takmålning och undrar om det går att använda samma färg? Ja och nej… Vi reder ut alla frågetecken.
Kan man måla väggarna med takfärg? Svaret är att det kan du – ibland! I denna artikel går vi igenom när du kan, och när du inte kan använda takfärg till väggarna.
Här har vi samlat våra bästa tips på hur du ska tänka både före, under och efter arbetet, så att du kan njuta av ditt nymålade hus en lång tid framöver.
Vi går igenom 5 olika faktorer som påverkar priset vid fasadmålning och ger dig även en kostnadskalkyl över det pris som det hela kan landa på.
Dorunnervations är en del av tjänsteförmedlingstjänsten Dorunner. På Dorunner är det enkelt att komma i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare och tjänstemän och det är gratis att skapa en offertförfrågan. Börja alltid på Dorunner när du behöver hjälp med något och på Dorunnervations när du vill få tips och inspiration.
Dorunner AB | Karlavägen 50 | 114 49 Stockholm | info@dorunner.se