Vad kostar det att måla om huset? 5 saker som kan påverka


Måla hus - kostnad

Att budgeten är en väsentlig del när du planerar att måla om huset, eller vilket annat projekt som helst för den delen, är inte direkt något att hymla med. Därför blir det extra viktigt att göra ordentlig research innan det är dags att måla, för att inte riskera att det hela blir alldeles för dyrt och att du helt enkelt går över din budget. Men att räkna ut vad det kostar att måla om fasaden kan kännas knepigt för många och det finns flera olika saker värt att tänka på. Vad är det egentligen jag ska räkna på? Och hur?

I denna artikel går vi igenom 5 olika faktorer som kan påverka vad slutpriset blir när det kommer till just fasadmålning. Samt ger dig en sammanställande kostnadskalkyl på det pris som det hela kan landa på.

”Om du är svensk skattebetalare kan du nyttja det så kallade ROT-avdraget för att få ner slutkostnaden avsevärt, i de fall du anlitar professionella målare”

Fasadmålning gjord av Elyars Husservice

1. Totala ytan på fasaden som du ska måla

För att komma igång med din priskalkyl inför att måla om huset, så är första steget att räkna ut den exakta ytan som ska målas. Hur stor yta du ska måla, avgör hur mycket material du måste köpa in och således påverkar det också det slutgiltiga priset för ditt projekt.

2. typ av färg till din fasadmålning

När du väl vet ytan på fasaden som ska målas så är det relativt enkelt att räkna ut hur mycket färg som behöver köpas in. Men det gäller att ha koll på vilken typ av färg du behöver, då olika färgtyper kan ha olika stor färgåtgång.

Oljefärg och akrylatfärg

För dessa färgsorter räcker ca 1 liter färg till en yta på 6-8 kvadratmeter. Kostanden för 10 liter av dessa färger ligger på mellan 1 300 och 2 400 kronor, vilket innebär 16-40 kronor/kvadratmeter. Hur många strykningar behövs då? Ofta behövs två strykningar, så räknat med det får vi också dubbla detta till 32-80 kronor/kvadratmeter.

Slamfärg

När det kommer till slamfärg så räcker 1 liter av det däremot bara till ca 3 kvadratmeter. Kostnaden för 10 liter slamfärg kan ligga på så lite som 400 kronor, det vill säga ca 13 kronor/kvadratmeter. Hur många strykningar som behövs påverkar också vilken kostnad det landar på. Räknat med att en extra strykning behövs, så dubblar vi detta till 26 kronor/kvadratmeter.

I vår artikel Allt du behöver veta om väggfärg inomhus kan du läsa mer om olika färgsorter, vilka egenskaper de har och vilken färgtyp som passar vart

Kvalité

Något som också kan påverka priset är färgens kvalité och tillverkare. Olika färger kan hålla olika länge, väljer du till exempel en billigare färg av lägre kvalité så riskerar du att behöva göra om målningen tidigare än vad du hade behövt med en färg av bättre kvalité. Långsiktigt kan du alltså tjäna på att välja en mer hållbar färg.

Hitta proffs nära dig

Står du inför en fasadmålning? Ta hjälp av Dorunner för att hitta den optimala lösningen för just dig. Ta in upp till fem offerter, läs omdömen från andra kunder och titta på referensjobb från proffsen du är mest intresserad av. Vi arbetar bara med kvalitetssäkrade målare, som mer än gärna svarar på dina frågor.

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

3. Måla om fasaden själv

En annan faktor att ta hänsyn till är om du ska göra jobbet och helt enkelt måla om fasaden själv, eller om du ska anlita en till två målare som ska måla huset åt dig. Om du är händig och har gott om tid kan du spara in en hel del pengar genom att måla huset själv. Tänk dock på att det då tillkommer kostnad för verktyg så som penslar, skrapor och tvättmedel, eventuella byggnadsställningar eller stegar.

4. Anlita en professionell målarfirma

Är du däremot osäker på dina målarkunskaper så kan det vara värt att betala lite extra för att få det professionella resultatet på din fasadmålning. Priset kan skilja sig ganska mycket, men i runda slängar kan man räkna med att en målare tar ut mellan 350-700 kronor i timmen, och att de hinner måla ca 2-5 kvadratmeter i timmen. Det innebär att arbetskostnaden per kvadratmeter ligger på mellan 70 och 350 kronor. Även här påverkar antal strykningar. Räknat med två strykningar så landar vi på en total arbetskostnad per kvadratmeter yta på 140-700 kronor.

Ta in offerter från upp till 5 målare

Vill du få ett mer exakt prisförslag och komma i kontakt med målerifirmor, så kan du lägga upp ett uppdrag hos oss. Därefter kommer du bli kontaktad och få offerförslag från upp till 5 olika företag. På så vis kan du i lugn och ro jämföra pris och fundera innan du beslutar dig för vilka du kommer att anlita.

Måla inomhus istället?

Ska du måla om väggarna inomhus och vill veta vad kostnaderna för det blir? I vår artikel Måla om – vad kostar det per kvadratmeter? specialiserar vi oss på just inomhusmålning och vad det kostar det blir per kvadratmeter.

Blå fasadmålning av Elyars Husservice
Blå fasadmålning av Elyars Husservice

5. Glöm inte ROT-avdraget!

Om du är svensk skattebetalare kan du nyttja det så kallade ROT-avdraget för att få ner slutkostnaden avsevärt, i de fall du anlitar professionella målare. ROT-avdrag innebär att du som privatperson kan dra av 30% från arbetskostnaderna, det vill säga det du betalar målerifirman. Men bara upp till 75 000 per privatperson och år.

I vår artikel Allt du behöver veta kring RUT- och ROT-avdrag förklarar vi mer hur ROT- och RUT-avdraget fungerar.

Så, vilket pris landar vi på?

Vad blir då kostnaden i slutändan? Vi har tagit snittet för varje kostnad och satt samman i nedan tabell.

1 kvm  50 kvm 100 kvm 200 kvm
Arbetskostnad
294 kr
14 700 kr
29 400 kr
58 800 kr
Kostnad färg
56 kr
2 800 kr
5 000 kr
10 000 kr
Övriga kostnader/material
20 kr
1 000 kr
2 000 kr
4 000 kr
Totalt
370 kr
18 500 kr
36 400 kr
72 800 kr

Fasadens yta och skick påverkar vad det kostar

Utöver dessa kostnader så kan det även tillkomma kostnader för själva förarbetet. Kanske har träpanelerna ruttnat och behöver bytas ut? Eller putsen släppt och behöver lagas? Fasadens skick är alltså en avgörande faktor i vad slutpriset landar på.

Behöver fönster och dörrar målas?

Att måla om fönster och dörrar på huset tar i regel längre tid jämfört med att bara måla själva fasaden. Dessutom krävs en annan typ av färg. Därför är det viktigt att komma ihåg att även detta kan ha en inverkan i slutpriset på ditt fasadmålning.

Använd Coloramas kostnadskalkyl

Är du fortfarande osäker över vad just din kostnad blir så kan vi rekommendera Coloramas kostnadskalkylator för att få ett ungefärligt pris på vad det kostar att måla om just ditt hus.

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från målerifirmor. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Målning & tapetsering

Leave a comment