Vad kostar visningsstädning & vad ingår?

Ett bra första intryck av din bostad inför en visning kan vara skillnaden mellan en lyckad försäljning och en försäljning som drar ut på tiden och inte når sitt fulla potential.

Visningsstädning kan göra mycket för att maximera värdet av din bostad vid en försäljning. Därför kan det vara värd att investera i en städfirma för att göra försäljningsjobbet både enklare för dig och din mäklare.

För en visningsstädning kan du räkna med ungefär 27 – 33 kr per kvadratmeter, då inklusive moms och RUT-avdrag. Priset för en visningsstädningen kan därför ligga mellan 1 300 – 2 800 kr för en bostad mellan 40 – 100 kvadratmeter.

I denna artikel diskutera vi kring vad priset för en visningsstädning beror på, vad den kan landa på, och gå in i detalj i hur en städning inför visning brukar gå till.

Hitta hjälp via Dorunner

”Grovt räknat tar det ungefär 3-4 timmar att städa ett hem på 100 kvm. ”

Visningsstädning – pris per kvadratmeter

Så vad kostar det egentligen när någon annan hjälper dig att städa din bostad inför en visning? Många företag som utför visningsstädning prissätter efter storleken på bostaden, och då ser priserna ut ungefär utefter tabellen nedan.

STORLEK1-40 KVM41-60 KVM61-80 KVM81-100 KVM101+  KVM
Arbetskostnad / kvm*6661585655
RUT-avdrag-33-30-29-28-27
Total arbetskostnad3330292827

*Detta är ett estimat och ej den slutgiltiga kostnaden.

Priset kan se olika ut beroende på vilken nivå av städning som krävs, när uppdraget utförs och om du vill ha hjälp med något extra som inte vanligtvis ingår i visningsstädning. Störst fokus vid visningsstädning brukar vara att alla ytor i bostaden ska bli fläckfria och rena.

Dags att sälja bostaden?

Se till att du får ut det din bostad är värd. Anlita en städfirma som löser visningsstädet åt dig. Det tar bara några minuter och helt förbehållslöst.

Faktorer som påverkar priset för visningsstädning

Priset för städningen ökar såklart om hemmet är väldigt smutsigt. Det finns även vissa saker som vanligtvis inte ingår i en visningsstädning men som du kan lägga till för en extra kostnad.

Arbetsmoment som INTE ingår i en visningsstädning - men som kan läggas till

 • Invändig rengöring av ugnen.
 • Invändig rengöring av kyl och frys (fryst ska vara avfrostad innan).
 • Fönsterputs på inglasad balkong.

Andra faktorer som kan ha en påverkan

Fönsterputsning

Rena fönster är oftast underskattade, men de kan göra mycket för hemmets första intryck. Dessutom framhäver rena fönster utsikten från fönstren, vilket kan göra att bostaden känns inbjudande och i slutändan ökar värdet av bostaden.

Därför ingår fönsterputsning för det mesta i grundpriset för visningsstädning hos många städföretag. Om du märker att fönsterputsning inte är inkluderad i grundpriset hos städfirman kan det alltså vara en god idé att lägga till fönsterputsning.

Värd att tänka på är att det kan finnas sammanhang då fönsterputs inte ingår, tex om fönsterputs för svåråtkomliga fönster, eller fönster som öppnas inåt, har sprickor eller som helt enkelt inte äns går att öppna.

Kundnöjdhetsgaranti och RUT-avdrag

Många städfirmor har en så kallad ”kundnöjdhetsgaranti”, vilket innebär att de kommer tillbaka och gör rent utan extra kostnad om du skulle upptäcka brister. 

Inte nog med det – du kan dessutom få RUT-avdrag när du bokar städning inför visning. RUT-avdrag innebär att du får skattereduktion på cirka 50 % av priset.

Helg- eller röda dagar

Vilken dag i veckan städfirman utför visningsstädningen kan också spela stor roll för priset. Om du till exempel behöver hjälp med visningsstädning under en helgdag eller under röda dagar kan det tillkomma ett så kallat helgtillägg som kan ligga mellan ca 400 – 800 kr.

Bostadsort

Slutligen kan det även spela roll var du bor. Det är till exempel vanligt att en visningsstädning i Stockholm kostar mer än visningsstädningar i mindre orter.

Hur lång tid tar en visningsstädning?

Hur lång tid en visningsstädning tar beror helt och hållet på boytan samt hur grundlig rengöring företaget behöver göra. Grovt räknat tar det ungefär 3-4 timmar att städa ett hem på 100 kvm. I genomsnitt säger de flesta företag att de kan slutföra en visningsstädning på 100 kvm på ca 3 timmar.

Vad du kan räkna med när du bokar visningsstädning

I allmänhet handlar en visningsstädning om att ge ditt hem en fräsch känsla för potentiella köpare. 

För att uppnå detta fokuserar städföretagen främst på att göra rent stora ytor och möbler som drar till sig mycket uppmärksamhet genom dammsugning, torkning, skurning eller putsning.

Mer specifikt är det dessa arbetsmoment som många städföretag utför vid en visningsstädning:

städ-torka-av-spis

Allmänt

 • Dammsugning och/eller våttorkning av golv och väggar.
 • Avtorkning av alla synliga ytor (möbler, golvlister, ytor, lampknappar, vägguttag, element, dörrhandtag osv).
 • Rengöring av mattor (skakning eller dammsugning).
 • Dammsugning av textilmöbler.
 • Tömning av papperskorgar.
 • Putsning av speglar.

Kök

 • Avtorkning och utvändig rengöring av köksskåp.
 • Rengöring av ventiler, köksfläkt, spis och ugnsplåtar.
 • Rengöring av kökskran, handfat, köksbänk och kakel.
 • Utvändig rengöring av ugn och vitvaror.

Badrum

 • Skurning inuti och rengöring utanpå toalettstol.
 • Avtorkning och utvändig rengöring av badrumsskåp.
 • Rengöring av handfat, kran, munstycken och synliga rör.
 • Rengöring av badkar och duschkabin.
städ-rengör-ytor

Öka chanserna till en lyckad budgivning

Att sälja sitt hem kan vara en av de mest stressiga och utmanande sakerna man kan göra. Det är mycket som ska göras för att förbereda bostaden inför visningar och budgivningar, och det kan vara svårt att veta var man ska börja. Men det finns några saker man kan göra för att öka sina chanser till en lyckad budgivning och en smidig försäljning.

För det första är det viktigt att presentera bostaden på ett sätt som lockar potentiella köpare. Detta innebär att se till att hemmet är välstädat och organiserat, göra renoveringar som ökar värdet eller enkla, nödvändiga reparationer

En visningsstädning är därför en av de enklaste och mest effektiva sättet att säkerställa att bostaden ser sitt bästa ut för besökarna. Rena fönster, dammfria ytor, nytvättade golv och fräscha dofter kan göra en stor skillnad för hur potentiella köpare uppfattar bostaden.

Visningsstädning enligt lag

Inför en bostadsförsäljning

När det gäller en bostadsförsäljning är det inte obligatoriskt att göra en städning inför visning. En visningsstädning vid detta sammanhang är främst för att skapa ett gott intryck hos potentiella köpare, vilket också kan öka intresset och värdet av bostaden inför försäljningen. 

Ett ostädat hem kan utan tvekan dra ned på försäljningspriset, och därför kan det vara värd att boka en visningsstädning och kanske till och med homestyling inför din visning för att verkligen maximera värdet av bostaden.

Vad gäller om du är hyresgäst?

Som hyresgäst är du skyldig att hålla lägenheten tillgänglig för visning innan flytt, men det finns däremot inga bestämmelser kring hur lägenheten behöver städas inför detta. 

Som hyresgäst är du dock skyldig att hålla lägenheten i gott skick samt att flyttstäda innan du lämnar bostaden.

städ dammsuga möbler
städ-torka-persienner

Varför boka hjälp med städning inför visning?

Genom att boka professionell städning inför visning ser du till att att all rengöring görs på bästa möjliga sätt. 

Med alla förberedelser som behövs göras inför en bostadsförsäljning och all stress som kommer med, så kan det vara skönt att överlåta städningen till någon annan, så att du själv kan lägga din tid och energi på andra saker som rör bostadsförsäljningen.

Hitta rätt städföretag – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför din lägenhetsvisning löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga entreprenörer och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat företaget hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från städfirmor. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaden.

Fler artiklar inom Städ
stora fönster i vit sovrum

Hemstädning – vad kostar det & vad ingår?

Kostnaden för en städtjänst kan variera stort eftersom både frekvensen och typ av tjänst kan skilja sig åt. Du kan få hjälp allt från veckovis till årsvis, inom en mängd olika saker. Därför kan det vara svårt att avgöra vilken typ av tjänst som bäst passar dina behov – vi hjälper dig!

Läs mer »