Vad kostar en flyttstädning?

Vad kostar egentligen en flyttstädning? I den här artiklen reder vi ut vad som påverkar priset och vad en flyttstädning kostar per kvm.

Flyttstädningen är förstås en av de tråkigare sakerna när du flyttar, samtidigt som det är viktigt då det är ditt ansvar som säljare att lämna över bostaden i fräscht skick. Därför kan det vara skönt att anlita en städfirma som gör jobbet åt dig. Här har vi samlat de vanligaste frågetecknen kring kostnaden för flyttstädning och vad som är bra att tänka på när du väljer städfirma.

”Det som tar allra längst tid är kök och badrum, så har du flera badrum påverkar det ofta priset. ”.

Vad påverkar priset?

Priset beror förstås på hur stor din bostad är, men faktum är att ju större bostaden är, desto billigare blir städningen per kvadratmeter. Eftersom städningen sker när du är utflyttad och alla möbler är borta går det förhållandevis snabbt att städa stora fria ytor. Det som tar allra längst tid är kök och badrum, så har du flera badrum påverkar det ofta priset. Andra faktorer som kan påverka kostnaden är när du vill ha flyttstädningen gjord. Du kommer undan billigast om städningen görs på dagtid under en vardag. Det blir dyrare under kvällar och helger. I storstäderna brukar restiden för städpersonalen ingå men bor du långt bort dit restiden blir längre kan det tillkomma en kostnad.

Vad kostar flyttstädningen per kvadratmeter?

Vissa städfirmor tar betalt per kvadratmeter och andra per timme. Anlitar du en städfirma som tar betalt per timme finns risken att kostnaden drar iväg. Då är det tryggare att anlita en städfirma med avtal om ett fast pris som avgörs av storleken på din bostad, antal badrum, storlek på kök etc.

Enligt en grov uppskattning blir priset på en flyttstädning efter rut-avdrag ungefär:
 • Lägenhet upp till 50 kvm – 1000–2000 kronor.
 • Lägenhet upp till 75 kvm – 2000–2500 kronor.
 • För en större lägenhet eller ett hus mellan 100 och 150 kvm – 30–60 kronor per kvadratmeter. En villa på 120 kvadratmeter skulle då kosta mellan 3600–7200 kronor.

Prisuppskattningen ger dig ett hum om vad en flyttstädning brukar kosta. Ta helst in flera offerter för att avgöra vad som är rimligt att betala för en flyttstädning av din bostad. Hos oss kan du jämföra offerter från flera olika flyttstädfirmor.

Glöm inte rut-avdraget

Du får göra rut-avdrag på hälften av arbetskostnaden, det vill säga för arbetstiden och inte materialet för flyttstädningen. Detta gäller oavsett om du bor i hus, bostadsrätt eller hyresrätt och du får göra avdrag på upp till 75 000 kronor per år, per person. Tänk på att rot- och rutavdraget räknas ihop, rot-avdraget får dock vara högst 50 000 så 25 000 är öronmärkt för rut. Städfirman ansöker om rut-avdrag åt dig så du behöver inte göra det själv. Utöver fakturan med rut-avdraget specificerat får du hem ett brev från Skatteverket som en bekräftelse på ansökan. Du behöver dock uppfylla vissa kriterier för att kunna utnyttja avdraget:

 • Du ska ha fyllt 18 år.
 • Du ska ha betalat inkomstskatt för minst 90% av din totalinkomst.
 • Du måste bo där flyttstädningen utförs, åtminstone delvis.
 • Barn kan ta del av rut-avdraget av sina föräldrar, men inte tvärtom.
 • Ett dödsbo kan göra avdraget men bara om städningen är gjord innan dödsfallet.

Hur mycket du behöver tjäna för att utnyttja maxbeloppet på rut-avdraget beror på. Läs mer och räkna ut hur mycket du kan ta del av på Skatteverket.

Vad kostar en flyttstädning?

Vad ingår i priset för flyttstädningen?

Vad som ingår i en flyttstädning varierar men vad som bör ingå är dammsugning och moppning av golv och rengöring av alla fria ytor såsom lister, väggar, element, strömbrytare, persienner, fasta lampor och dörrar. Garderober och annan fast inredning ska rengöras utvändigt och invändigt. Även garage och andra byggnader på din tomt ska städas.

I kök och badrum krävs en större städinsats för att få bort ingrott fett och annan smuts. I köket ska förutom luckor och bänkar också spis, ugn, köksfläkt, kyl, frys och diskbänkar rengöras noggrant. I badrummet ska badkar, duschkabin och handfat vara skinande rena på alla håll och kanter. Det är viktigt att säkerställa att rengöring av golvbrunnar, vattenlås och ytan bakom spisen ingår och genomförs i flyttstädningen. Det är nämligen inte ovanligt att det missas. Har du tvättmaskin och torktumlare ska dessa rengöras in- och utvändigt, men även bakom och under.

Vad ingår inte i en flyttstädning?

I en flyttstädning ingår generellt inte städning av ytor i trädgård eller borttagning av spikar och krokar från väggar. Inte heller fönsterputs, tvättning av väggar och tak, eller bortforsling och återvinning av sopor. Ofta kan du köpa till dessa tjänster för en extra kostnad. När du väljer städfirma, se över vad som ingår i priset för en flyttstädning.

Vilka garantier gäller vid flyttstädning?

Många städfirmor har nöjdhetsgaranti vilket innebär att de står för eventuella åtgärder om flyttstädningen inte är korrekt utförd. Det bästa är om du kan hitta ett företag som kan erbjuda en skriftlig garanti och som har ett besiktningsansvar. Det innebär att bostaden kontrolleras genom en besiktning när städningen är klar.

Hur hittar jag en prisvärd flyttstädfirma?

Gå inte bara efter vad som är billigast när du jämför olika städfirmor. Speciellt inte om du bor i en storstad där många städfirmor konkurrerar med varandra, vilket ökar risken för oseriösa aktörer. Förutom att se om de har nöjdhetsgaranti kan du läsa tidigare kunders omdömen och undersöka om alla delar som bör ingå i en flyttstädning verkligen ingår i deras erbjudande. Seriösa städfirmor har försäkring för skador på personer såväl som på föremål och det kan därför vara värt att titta efter.

Ska jag flyttstäda själv eller ta in en flyttstädfirma?

Självklart blir det billigare om du flyttstädar själv, men tar du in en flyttstädfirma kan du ändå komma undan billigt, särskilt om du ansöker om rut-avdrag. För att inte glömma all den tid och möda som krävs för dig att städa på egen hand. Samtidigt som du personligen då bär ansvar för att den nya bostadsägaren blir nöjd med din städning. Att genomföra en flyttstädning kan nämligen vara svårare än du tror och det är lätt att missa viktiga moment.

Fördelar med att anlita en städfirma:

 • Städfirman har all städutrustning som behövs och du slipper köpa den själv.
 • Du sparar dyrbar tid som du istället kan lägga på flytten till din nya bostad.
 • Städningen utförs av professionell personal.
 • Med en garanti slipper du oroa dig för klagomål och oväntade kostnader.

Skapa en gratis offertförfrågan

Vill du lämna över bostaden skinande ren utan att behöva göra jobbet själv? Hos oss hittar du över 2500 anslutna städföretag i hela landet, som är riktiga proffs på flyttstädning. Kontakta oss för att få en offert för din flyttstädning!

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från flyttstädfirmor. 

Städning

Ska du flytta och planerar att anlita en städfirma för flyttstädningen? Då kan det vara bra att veta vad som egentligen ska ingå i en flyttstädning, så du får det du vill ha och betalar för.
Hur lång tid en flyttstädning tar och hur du ska planera för att flyttstädningen ska hinna bli gjord med ett så bra resultat som möjligt kan vara knepigt. I det här inlägger går vi igenom hur lång tid en flyttstädning tar beroende på om du gör det själv eller anlitar en flyttstädfirma.
Vad kostar egentligen en flyttstädning? I den här artiklen reder vi ut vad som påverkar priset och vad en flyttstädning kostar per kvm.
Vi kan hjälpa dig att styra upp livspusslet. Våra medlemsföretag finns inom många branscher, och erbjuder en mängd olika tjänster som underlättar vardagen. Genom rut-avdraget för hushållsnära tjänster kan du dessutom komma undan billigare.
Är det dags för en storstädning? Gör det själv eller ta in riktiga proffs. Hos oss hittar du de bästa tipsen för hemmafixaren och duktiga städare bland våra medlemsföretag.
Har du också känslan att en stor del av alla bråk i familjer rör städning? Vi med. Ett enkelt sätt att slippa tjafset på hemmaplan är att anlita en städfirma för regelbunden städhjälp i hemmet.

Leave a comment