Fönsterputs – vad kostar det & vad ingår?

Vårsolen är skoninglös. Det går inte att blunda för att fönstrena behöver putsas, men du har varken tid eller lust att ta tag i saken. Professionell fönsterputs blir räddningen.

Prisskillnaden för fönsterputs är främst baserad på fönstrets design, men också storlek, åtkomlighet och sist men inte minst städfirman man anlitar. 

Priset för fönsterputs kan variera mellan ungefär 30-150 kr per fönster efter RUT-avdrag, inklusive moms. Är det fönster på inglasad balkong kan kostnaden per fönster komma upp till 300 kr per fönster. 

I den här artikeln ger vi en rad exempel på priser för olika projekt och tar också upp vad som händer med glaset om du skulle strunta i att putsa dina fönster.

Hitta hjälp via Dorunner

”Priset för fönsterputs av en inglasad balkong är främst baserad på om fönstret är enkelsidig, dubbelsidig eller treglas.”

Fönsterputsning - pris per timme*

Faktum är att i stort sett alla fönsterputsare tar betalt per fönster istället för per timme. Det betyder att du allt som oftast enkelt kan få en klar bild över kostnaden genom att räkna antalet fönster.

För en lägenhet eller hus med vanliga fönster utan pröjs kan priset för fönsterputs variera mellan 30-80 kr per fönster, RUT-avdraget medräknat. Detta pris inkluderar oftast både insidan och utsidan av fönstren, torkning och rengöring av fönsterkarmar och eventuella fönsterbänkar.

För överhängande fönster eller fönster med spröjs kan priset åka upp till 90-150 kr per fönster, då spröjs och karmar gör det svårare att rengöra och tar således mer tid. 

Tänk på att det nästan alltid tillkommer en fast avgift för fönsterputsning som gäller för rengöring av minsta antal fönster. Den avgiften ligger vanligen på ca 300-500 kr. Vad som anses som minsta antal fönster vid en fönsterputs kan variera mellan städföretag, men oftast behöver man komma över 8-12 fönster innan den fasta avgiften inte längre läggs på den totala arbetskostnaden. 

Det är alltid bra att kontakta flera olika företag för att jämföra priser och se vad som ingår i priset innan du bestämmer dig för att anlita en fönsterputsare.

Kostnad - fönsterputs av inglasad balkong*

Priset för fönsterputs av en inglasad balkong är främst baserad på om fönstret är enkelsidig, dubbelsidig eller treglas. Självklart spelar faktorer såsom, storlek och åtkomligheten också stor roll. 

För att räkna ut på ett ungefär vilka priser man kan förvänta sig, så kan man räkna med en kostnad på ca 500-1500 kr för en ingladas balkong i standardstorlek. Detta pris inkluderar oftast rengöring av båda sidor av fönstren, torkning av fönster och rengöring av eventuella ramar och balkongdörrar.

Om balkongen är större eller om balkongen ligger på en högre våning och kräver specialutrustning kan priset också vara högre.

*Notera att dessa priser är en ungefärlig uppskattning och att det kan skilja sig mellan olika fönsterputsare. Det är alltid en god idé att ta in offerter från flera företag och jämföra priser innan du väljer en att anlita en leverantör.

Vad ingår i en professionell fönsterputs?

När du anlitar en professionell fönsterputsare, ingår vanligtvis följande i priset:

  • Tvättning av fönsterrutorna på både insidan och utsidan (om det är tillgängligt).
  • Rengöring mellan fönsterglasen inklusive borttagning av smuts på ramarna.
  • Torkning av fönstren för att ta bort eventuellt kvarvarande vatten och smuts.
  • Rengöring av fönsterkarmar och eventuellt fönsterbänkar.
  • Borttagning av fläckar eller smuts på fönstren, om möjligt.
  • Användning av rengöringsmedel och verktyg för att rengöra fönstren, inklusive rengöringslösningar, trissor, skrapor och svampar.
  • Försäkring för eventuella skador som kan uppstå under arbetet.

Notera dock att vad som ingår i priset kan variera beroende på vilken städfirma du anlitar och vilken typ av service du behöver. Fråga alltid vad som ingår i priset innan du bestämmer dig för vilken fönsterputsare du ska anlita.

torka fönsterkarm

Hur ofta ska man putsa fönster?

Hur frekvent du ska putsa dina fönster beror på var du bor och förhållandena i omgivningen. Vanligtvis rekommenderas det att man putsar fönster minst två gånger per år, en gång under våren och en gång under hösten.

Bor du nära en trafikerad väg eller i ett område med höga halter av luftföroreningar kan det vara nödvändigt att putsa fönster oftare för att hålla dem rena. På samma sätt, om du bor nära havet eller i ett område med hög luftfuktighet, kan fönster behöva putsas oftare på grund av salt och fukt som kan orsaka korrosion.

Visste du att...

Regn, smuts och damm som samlas på glaset kan skada ytan och göra att fönsterglaset kan få permanenta skador över tid.

Smutspartiklar kan nämligen tränga in i glasets porer och kan med tiden skapa repor eller få glaset att tappa sin transparens.

Vad händer om man inte putsar sina fönster alls?

Om du helt struntar i att rengöra dina fönster kan det leda till flera problem på sikt. För det första kan smuts och damm som samlas på dina fönster orsaka skador på ytan på lång sikt. Detta kan göra att fönstren ser tråkiga och missfärgade ut, och kan försämra genomskinligheten. 

Smuts och damm som inte tas bort kan också göra att fönstren blir sköra och spröda, vilket kan göra att de lättare går sönder när de utsätts för påfrestningar.

Fönster som inte rengörs regelbundet löper en större risk för att bli en grogrund för bakterier och mögel, något som kan orsaka allergier och andra hälsoproblem. Utöver dessa problem kan fönster som inte rengörs regelbundet också försämra bostadens estetiska utseende och påverka värdet på fastigheten negativt. Därför är det alltid en bra idé att ta hand om dina fönster.

vita fönster med ljus som silar in
torka utvändig fönster

Så lång tid tar fönsterputs

Tiden det tar att putsa fönster beror på flera faktorer: antalet fönster, fönstrens storlek, om de är spröjsade, hur smutsiga de är, och om det krävs specialutrustning för att komma åt dem.

Generellt sett tar det vanligtvis mellan 1 – 3 timmar att putsa fönster i en normalstor bostad med ungefär 10-15 fönster. Om fönstren är mycket smutsiga eller om det krävs specialutrustning, kan tiden det tar att putsa fönster vara längre.

Det är viktigt att ge sig tillräckligt med tid för att putsa fönster noggrant, särskilt om du gör det själv. Att skynda igenom arbetet kan leda till att du missar fläckar och flisor som kan vara svåra att ta bort senare. Läs mer om hur du putsar fönster på bästa sätt.

Om du anlitar en professionell fönsterputsare kan tiden det tar att putsa fönster variera beroende på deras erfarenhet och antal personer som arbetar samtidigt. Det är alltid en bra idé att fråga om tidsramen när du anlitar en professionell för att veta vad du kan förvänta dig, men eftersom du vanligen betalar per fönster så är tidsåtgångens betydelse ofta underordnad.

Vad behöver du göra innan fönsterputsaren anländer?

Här är några smarta tips för att förbereda inför en professionell fönsterputsning:

Rensa fönsterområdet. Flytta bort alla möbler, gardiner eller andra föremål som kan hindra tillträde till fönstren. Detta kan också skydda dina föremål från rengöringsmedel eller vatten som kan droppa ner. Passa på att ta ner och tvätta gardinerna eller byta till nya gardiner efter fönsterputsen.

fönstertvätt-inglasad balkon

Plocka undan prydnadssaker. Ta bort prydnadssaker, fönsterdekorationer eller andra föremål från fönsterbrädan eller fönsterkarmen. Detta kommer att göra det lättare för fönsterputsaren att komma åt hela området i och kring fönstret samt göra rent och fint på fönsterbrädan.

Informera om eventuella problem. Om det finns några speciella krav för fönsterputsningen, t.ex. om det är en svåråtkomlig balkong eller om det finns några sprickor i fönstren, informera fönsterputsaren i förväg så att leverantören kan förbereda sig och planera för problemen.

Säkerställ att tillträde är möjligt. Se till att det finns en tillräckligt stor plats för fönsterputsaren att parkera nära ditt hem och att det finns tillräckligt med utrymme för att arbeta runt fönstren.

Genom att förbereda inför en professionell fönsterputsning kan du hjälpa till att göra processen smidigare och mer effektiv för både dig och fönsterputsaren. Här kan du be om offert från flera olika företag.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför fönsterputsningen löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga leverantörer och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat städfirmor hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

Få en bra första uppfattning av arbetskostnaderna. Skapa en offertförfrågan.

Fler artiklar inom Städ

Anlägg trädgården – vad kostar det?

Att skapa eller omforma en trädgård kan kännas både överväldigande och spännande på en och samma gång. Därför kan det vara värt att skapa en uppfattning om kostnader som kan vara inblandade innan du ger dig i kast med projektet. 

Läs mer »