Maxa priset vid bostadsförsäljning med homestyling

Ska du sälja din bostad och undrar hur du ska kunna maxa slutpriset? Svaret heter homestyling och i detta inlägg berättar vi mer om varför det är ett av de bästa knepen att ta till.

Att köpa en ny bostad är för många en av de största investeringarna som görs i livet. För ett så stort beslut har köparen en oerhört kort tid på sig att känna in deras nya hem innan de illa tvunget måste fatta ett beslut.

Det blir därför extra viktig för dig som går i tankar att sälja din bostad att se till att din potentiella köpare inte bara tycker att bostaden duger och ser fin ut, men att köparen även förälskar sig i hemmet.

”Jaha, lättare sagt än gjort” kanske du tänker. Vi alla vet att ”love at first sight” är en sällsynt företeelse, om det ens sker överhuvudtaget.  Men det finns faktiskt några tips och knep man kan ta till för att framhäva bostadens bästa sidor och potentiellt öka värdet inför din försäljning.

Hitta hjälp via Dorunner

Låt köparna förälska sig i ditt hem

Det är ingen hemlighet att första intrycket är viktigt. Detta gäller särskilt när du säljer din bostad.

Köpare letar efter ett utrymme som uppfyller deras behov och förväntningar när det gäller både funktion och stil. Ett av de bästa sätten att se till att din bostad ger ett bra första intryck är att investera i homestyling, även kallad för homestaging.

Homestyling - öka bostadsvärdet vid försäljning​

Homestyling eller homestaging är en process för att styla bostaden så att det blir så tilltalande som möjligt för potentiella köpare.

Det kan handla om allt från att städa och möblera om till att lägga till nya inredningsdetaljer såsom tavlor, blommor eller byta ut textilier inför visning och fotografering.

Trots att det kan verka som en onödig utgift är homestyling nästintill en nödvändighet idag om du vill maxa slutpriset.

Hallen är det viktigaste rummet när du ska styla inför visning

Köp inga nya möbler vid homestyling

En snyggt stylad bostad har alltid större sannolikhet att säljas på kortare tid, få fler intressen och därmed säljas för ett högre pris.

Det behöver dock inte alltid handla om stora förändringar. Ibland kan några lånade möbler från familj, vänner eller mäklaren räcka gott och väl – eller varför inte ta in offerter från företag kopplade till Dorunner och jämföra uthyrningspriset.

Vissa inredningsbutiker i ditt lokala område kan också låna ut möbler mot en avgift. Anställer du en inredningsstylist däremot, så finns nästan alltid möjligheten att låna möbler.

Måla om väggarna inför din visning
Fin soffa till homestylning

Påverka slutpriset med homestyling

Självklart kan man alltid styla bostaden på egen hand. Men om du verkligen vill öka chanserna till värdeökning av bostaden så är det rekommenderat att anlita en professionell inredningsstylist. Deras främsta uppgift är att framhäva din bostads bästa sidor och skapa ett behagligt och tilltalande helhetsintryck.

Fundera på vad du blev förälskad av i lägenheten och se till att stylisten framhäver dessa egenskaper för att få andra att också falla för den. Kanske var det utsikten, köket eller fönstret som du föll för?

En bra stylist ska med hjälp av inredning kunna leda köparnas uppmärksamhet till fastighetens främsta fördelar och ge tips och råd om vilka renoveringar eller förändringar som skulle vara mest fördelaktiga att göra för just ditt hem.

Fördelen med en inredningsstylist är också att de kan se ditt hem objektivt och med ett kritiskt öga. Vilket kommer göra att din homestaging blir mer tilltalande för potentiella köpare.

Hitta proffs nära dig

Vill du ha hjälp att hitta rätt inredningsstylist? Låt oss på Dorunner ta fram den optimala lösningen för just dig. Ta in upp till fem offerter, läs omdömen från andra kunder och titta på referensjobb från proffsen du är mest intresserad av. Vi arbetar bara med kvalitetssäkrade företag, som mer än gärna svarar på dina frågor

Hur mycket kostar en homestyling?

Kostnaden för homestyling kan variera mycket beroende på hemmets storlek, skick, adress, samt vilka inredningskonsulter du anlitar.

Vissa inredningskonsulter jobbar bara med designmöbler, andra med lite enklare märken. Allt beror på vilken målgrupp du vill nå ut till och vad din bostad behöver.

Anpassa därför din styling till målgruppen, en bra tumregel är att utgå från kostnaden av fastigheten. Är det en dyrare fastighet, då passar det kanske med dyrare möbler och inredning.

I genomsnitt kan du räkna med att homestyling för en 2:a i innerstan i Stockholm med helstyling och möblemang kan kosta från 20 000 kr och uppåt. En kostnad som snabbt lönar sig om du jämför det med det faktiska försäljningspriset på ditt hem.

Renoveringar som höjer värdet på din bostadsrätt

Vilka renoveringar ökar egentligen värdet på bostaden? Är det värt att måla om? Styla hela lägenheten? Vi nystar i vilka typer av renoveringar som ökar värdet på bostaden mest och hur du ska tänka inför en kommande försäljning.

Läs artikeln här.

Styla sovrummet inför visning

Hur hittar man en bra stylist?

Innan du bestämmer dig för att anlita någon för styling av din bostad, så är ett bra tips att spana deras Instagram eller hemsida. På så vis kan du se tidigare projekt och få en känsla för hur deras styling er ut. Passar deras stil på homestyling dig? Kan stylisten ta till vara på existerande möbler och detaljer och ändå göra underverk? Kan de framhäva just din bostad på rätt sätt?

När du letar efter en duktig stylist, sätt då hellre fokus på att hitta en stil som passar dig i smaken än att noja över offerten. En homestyling är alltid värdefull i slutändan om du vill maxa priset vid försäljning.

Öka bostadsvärdet med en homestyling

Fler tips som höjer värdet på din bostad

Städa alltid din bostad inför fotografering eller visning

Ett av de största misstag många gör är att inte ta sig tid att städa och rensa sitt hem ordentligt inför fotografering eller visning. Att storstäda bostaden kan vara avgörande för slutpriset.

Det är aldrig uppskattat för en potentiell köpare att se en ostädad bostad, speciellt när det handlar om en så stor investering. Inte ens homestyling kommer att kunna framhäva en bostad som inte är skinande ren.

Första intrycket av bostaden

Första intrycket spelar större roll än vad man tror och har stort betydande för slutpriset av försäljningen. Ett bra första intryck skapar en skön känsla och en positiv inställning samt förväntan på resterande del av utrymmet.

Just därför är hallen ett av de viktigaste rummen att piffa till. Se till att ställa fram dina snyggaste ytterplagg, färgkoordinera det med ett par finskor och välj en snygg lampa så att ingången till resten av ditt hem är väl upplyst samt ser inbjudande och ren ut.

Även om det är ett litet rum som man bara spenderar några minuter i, så blir det det första och det sista rummet besökarna ser.

Har du en trädgård så är även denna viktig, speciellt om trädgården ligger vid ingången till fastigheten.

Se till att köparen kan se sig själva i hemmet

Ett vanligt misstag är att göra hemmet alltför personligt. Visst vill man skapa en hemtrevlig känsla, men att ha personliga föremål kan göra det svårare för potentiella köpare att föreställa sig själva i bostaden.

Så se därför till att plocka bort personliga föremål så som foton och hygienartiklar, för att instället ge plats åt köparen och dess möjlighet att se sig själv i bostaden.

En tumregel är att rensa bort 3/4 av din personliga inredning och möblemang för att få bostaden att kännas luftigare och större.

Växter skapar en bra känsla vid hemstyling
Öka bostadsvärdet med en homestyling

Luftiga och ljusa detaljer - Värdeökning med ca 5%

Neutrala och ljusa färger gör att bostaden känns stor och luftig. Ett knep som kan ses som ett av de enklare att ta till för att öka chanserna att få fastigheten såld.

Bara att måla väggarna ljusa, byta ut olika textilier i hemmet till ljusa färger, få upp stora speglar och addera fler växter och blommor kan potentiellt öka värdet på din bostad med ca 5%.

Även detaljer som att sprutlackera luckor, byta ut handtag, kranar, eller duschset kan göra en hel del för helhetskänslan och bidragandet till ökat slutpris.

Ytterligare värdeökning med ca 2-3%

Golven kan göra väldigt mycket för en bostad. Vill du öka värdet ytterligare så är en rekommendation att slipa och lackera om ditt gamla golv.

Om du bara kan välja ett rum för renovering, så välj hallen. Som vi nämnt tidigare i detta inlägg är det första intrycket A och O för att kunna maxa försäljningen av ditt bostad – där också visningsstädning och homestyling kan ha en avgörande roll för din framgång!

Lycka till!

Hitta hjälp via Dorunner

1.

2.

3.

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se​

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.​

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs.​

Fler artiklar inom Flytt
Flyttlådor i lägenhet

Vad kostar en flyttfirma?

Dags att flytta? Då har du troligtvis en massa saker att fundera över. Vi reder ut vad du behöver tänka på inför en flytt och vad det kostar att flytta.

Läs mer »

Kostnad för transport av möbler

Ibland är allt man vill att bara kunna förflytta sina saker från punkt A till punkt B. Men som med så mycket annat är det ibland svårt att veta hur man går till väga. I denna artikel går vi igenom några olika alternativ.

Läs mer »