Staket, stängsel och grind

Med ett staket eller stängsel så skapar vi en trygg plats, oavsett om vi gör det själva eller anlitar ett proffs. Barnfamiljer har stort behov av att hålla barn inne på tomten och det ordnas med ett vackert staket. Dessutom så kan ett stängsel se till att de som inte ska komma in på tomten stannar utanför. Djur som inte kan hoppa över staketet kan heller inte öppna grinden.

Staket eller stängsel?

Ett klassiskt trästaket är vackert. Det fungerar fint för att hålla små barn inne på tomten. Det kommer också tydligt att visa var gränsen går. Ett vackert trästaket har många fördelar:

  • Är det impregnerat så krävs inget större underhåll
  • Det kan höja värdet på fastigheten
  • Det skapar en ombonad känsla

Ett lägre trästaket kan dock vara mindre önskvärt om det finns äldre barn eller djur som kan ta sig över det. Då kan det vara smartare med ett stängsel som är högre och svårare att forcera.

Ett stängsel är gjort av metall och det är otroligt hållbart. Det här är den typ av inramning som vi ser omkring förskolor och andra officiella lokaler. Det beror just på att det är så kraftfullt. Samtidigt så går det att välja vacker design.

Det är svårare att klättra över stängsel. Det gör att barn som älskar att klättra låter bli. Även grinden som hör till villastängslet kan ha en design som gör att den inte bjuder in till lek i form av klättring.

Staket av metall

Ett bra val av staket är smidesstaketet. Det är gjort av metall och ger liksom metallstängslet mycket god hållbarhet. Men smidesstaketet är också god smak. Det är en klassisk detalj i svenska trädgårdar.

Det går att skräddarsy smidesstaketet så att det passar perfekt omkring huset och tomten. Den här typen av staket kan också ha en imponerande grind som gör att er entré ser klassisk ut. Höjden på staketet kan varieras vilket är bra. Det går att göra det mer eller mindre svårt att klättra på. Topparna kan dessutom vara toppiga så att icke inbjudna gäster drar sig för att försöka ta sig över.

Ett viltstängsel håller vilda djur borta

På landet så kanske det inte behövs något skydd för barn som ska hållas inne. Då kanske ni väljer ett klassiskt trästaket för att det ska se fint ut. Med en vacker trägrind så skapas en romantisk känsla.

Men det kan också finnas behov av viltstängsel. Det kan ställas upp mot skogen för att hindra vilda djur från att ta sig in på tomten. Verkligen att rekommendera då ni inte vill att fruktträd och rabatter ska bli umgängesplatser för skogens vilda invånare.

Mer än skydd och skönhet

Ett staket kan vara mer än skydd och vacker design. Då det ska omge en veranda så behövs det kanske ingen grind. Men här tänker man mer på höjden för att till exempel få ett insynsskydd och en plats som är i lä.

Staket som är gjorda av glas är också populära för att de inte stänger för utsikten. Det här kan vara det allra bästa valet för en uteplats som vetter mot vackert landskap eller havet. Glas kan lätt kombineras med stolpar av trä eller metall.

Glöm inte bort att staket och stängsel också kan fungera som bullerskydd. Då trädgården och infarten vetter mot en väl trafikerad väg så kan ett högre staket med tät textur vara önskvärt.

Bygga staket själv eller låta proffsen ta hand om jobbet

Det kan vara riktigt roligt att bygga ett eget staket eller ett plank som omger husets trädgård. Material som trä är inte svåra att jobba med. Med stolpar och ett enkelt Eurofence-nät så blir det också en inramning som är lätt att ordna.

Om du ska bygga staketet själv så gäller det att du har tid och tålamod. Det här är ett arbete som kräver precision och god planering. Det är viktigt att använda rätt material och att inte slarva med dimensioner. Om något blir snett så blir hela staketet krokigt.

Det kostar mer att få professionell hjälp med staket, stängsel och grind. Men det kan det vara värt. I varje fall då du vill ha en konstruktion som det går att lita på. Och då du är ute efter ett hållbart resultat med minimala underhållskrav.

Leave a comment