Stenläggning runt huset, på uteplatsen eller på uppfarten – hur ska man tänka?

Dags för stenläggning runt huset, på uteplatsen eller på uppfarten? Då finns det en hel del saker att tänka på. Här har vi samlat våra bästa tips på hur du ska tänka kring materialval, utförande och underhåll inför din stundande stenläggning.

Dags för stenläggning runt huset, på uteplatsen eller på uppfarten? Då finns det en hel del saker att tänka på. Här har vi samlat våra bästa tips på hur du ska tänka kring materialval, utförande och underhåll inför din stundande stenläggning.

Vi reder ut när på året det passar att lägga sten runt huset och ger dig en snabbguide i stenläggning.

”Natursten är i regel mer exklusivt än betong, och används därför ofta på premiumytor som runt poolen, huset eller på uteplatsen”.

Optimala tiden för stenläggning utomhus

Även om sommaren känns som den optimala tiden för stenläggning, går det faktiskt att lägga sten utomhus under de flesta av årets månader. Så länge tjälen gått ur marken och du kan gräva för att få till ett bra bärlager, är det fritt fram så fort andan faller på. Det är vackert om stenen passar såväl omgivningen och naturen runt ditt hus som husets arkitektur i sig. Vilket kan vara enklare att se under sommarens blomstrande månader.

Betong eller natursten?

Idag finns det en hel uppsjö av olika stensorter, färger och storlekar att välja mellan. Men det största valet är oftast mellan betong och natursten. Natursten är i regel mer exklusivt än betong, och används därför ofta på premiumytor som runt poolen, huset eller på uteplatsen.

Naturstenen erbjuder stora variationer i stil och utseende – från hård granit till marmorerad skiffer och borstad kalksten. Betongsten är å andra sidan ett populärt alternativ på grund av den billigare prislappen och enkelheten i läggningen. Den kan med fördel användas på standardytor såsom uppställningsytor eller garageuppfarter. Dessutom finns betongsten numera i en stor variation av stilar och utseenden, och är ett bra alternativ till naturstenen.

Huruvida du väljer betong eller natursten är alltså ett val som styrs av tycke och smak liksom platsen för stenläggningen – och din budget såklart.

Snabbguide i stenläggning

För att lägga marksten som klarar tidens slitage är det viktigt att följa alla steg. Här kommer en snabbguide:

1. Gräv ut området där stenen ska placeras

Du gör det lättast genom att markera ytan som ska grävas upp med en markörspray. Du kan också fästa riktsnören på pinnar som placeras ut längs ytan. Titta gärna över husritningar innan du börjar för att undvika skador på el- och vattendragningar. Tänk på att aldrig anpassa stenläggningen efter gräsytor eftersom dessa kan vara ojämna. Använd vattenpass och rätbräda för att få en jämn läggning.

2. Täck ytan med fiberduk

Låt fiberduken gå upp över kanterna på gropen för att säkerställa att den korrekt uppfyller sina två viktiga roller som växt- och markavskiljare. Köp gärna lite mer fiberduk än du behöver så att det finns tillräckligt för att täcka hela ytan och lite till.

3. Lägg på stenkross

Stenkrosslagret ska packas ordentligt, gärna med hjälp av en markvibrator. Ha i åtanke att bärlagret sjunker med ungefär 15 procent när du använder markvibratorn. Köp stenkross med lite extra marginal.

4. Fyll på med stenflis eller stenmjöl

Detta lager syftar till att jämna ut markytan och hindra fukt från att vandra upp i stenplattorna. Du kan oftast använda både stenflis och stenmjöl. Dubbelkolla alltid att din valda marksten klarar underlaget innan du fyller på. Fördela skiktet jämt och fint, och packa det tätt med hjälp av markvibratorn för att undvika att ytan senare sätter sig.

5. Lägg markstenen och fyll springor

Börja uppifrån och arbeta dig nedåt. Lägg gärna stenarna med några millimeters avstånd till varandra för att skapa utrymme för fogsanden. Fyll sedan alla springor mellan stenarna med fogsand. Följ instruktionerna för fogen du valt att använda för bäst resultat. Beställ stenen i god tid, så att beställningstiden inte stoppar upp arbetet.

Underhållet varierar

Beroende på vilken sten du valt att lägga, varierar nivån av underhåll. På tålig natursten och hårdfog kan du använda en normal högtryckstvätt. Betong och känsligare natursten rengörs med alg- och mossrengöringsmedel som du sköljer bort med vatten. En god idé kan vara att impregnera stenytan med medel som går att köpa för både natursten och betong. Tänk på att betong även behöver bytas ut ungefär var femtonde år, medan naturstenen kan ligga kvar och åldras med skönhet.

Ta in hjälp med stenläggningen

Funderar du på att ta tag i stenläggningen utomhus är det viktigt att jobbet görs korrekt för att minska skador längre fram. Om du vill ta hjälp av ett proffs för jobbet kan du hitta hjälpen via Dorunner. En registrerad hantverkare hos oss kan förutom att göra jobbet även svara på frågor kring val av sten, bärlager och utformning. Så att du får en vacker marksten som håller över tid.

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Trädgård & uteplats

Ett utekök kan byggas stort eller litet, med alla tillbehör du kan tänka dig eller bara de mest väsentliga såsom en grill och ett arbetsbord. Vi hjäper dig att hitta rätt lösning för just dina förutsättningar.
Går du i tankarna att bygga en inglasad altan, ett extrarum som du kan vistas i oavsett väder? Möjligheterna är många beroende på hur du vill använda din inglasade altan. Här har vi har samlat våra bästa tips för att du ska få ditt drömrum på plats!
Dags för stenläggning runt huset, på uteplatsen eller på uppfarten? Då finns det en hel del saker att tänka på. Här har vi samlat våra bästa tips på hur du ska tänka kring materialval, utförande och underhåll inför din stundande stenläggning.
Njuter du av att påta i trädgården eller vill du helst bara njuta i en solstol? I det här inlägget tipsar vi om hur du skapar en trädgård som just passar dig.
Funderar du på att bygga ett uterum men vet inte riktigt vilken typ som passar bäst eller vilka regler som gäller? Här listar vi olika sorters uterum och vad du behöver ha koll på för att komma i mål.
För att altanen ska bli den plats som ni drömmer om är det bra att ta in ett proffs som kan hjälpa er. Med rätt så enkla medel så kan ert altanprojekt leda till ett extra uterum. En plats där det är mysigt att umgås och under hela året, när vädret tillåter det.