5 tips för att lyckas med ditt altanprojekt 

Vem drömmer inte om en stor rymlig altan i anslutning till huset? I denna artikel ger vi dig våra 5 bästa tips att tänka på om du ska ge dig på ett altanbygge.

Med rätt så enkla medel kan ert altanprojekt leda till ett extra uterum. En plats där det är mysigt att umgås och under hela året, när vädret tillåter det. Om du installerar en värmekälla intill uteplatsen kan kvällarna och säsongen utomhus även bli längre.

För att altanen ska bli den plats som ni drömmer om kan ni ta in ett proffs som hjälper er. En snickare kan bygga den bärande konstruktionen, räkna på åtgången av material och se till så att altanen blir en vacker plats att vara på. Med rotavdraget blir det dessutom extra fördelaktigt att ta in hjälp, då du får dra av 30% av arbetskostnaden. Här kan du lära dig mer om rot- och rutavdraget.

Hitta hjälp via Dorunner

”Tänk på att du kanske inte ser det ett tränat öga kan upptäcka. Det går kanske att bygga altanen i en vinkel som ger mer plats på ett helt naturligt sätt”.

Så här lyckas du med ditt altanprojekt

1. Se till förutsättningarna

Oavsett om du ska bygga en altan eller vill utveckla det som redan finns på plats så gäller det att tänka rätt. Storleken på altanen styrs av hur stor trädgården är. Tänk på att du kanske inte ser det ett tränat öga kan upptäcka. Det går kanske att bygga altanen i en vinkel som ger mer plats på ett helt naturligt sätt.

2. Tänk på insyns- och vindskydd

Ett plank som löper runt hela eller bara vid vissa delar av altanytan kan vara bra på flera sätt. Insynsskydd är viktigt. Även om ni trivs med era grannar så är det inte alltid så att ni vill att de ska veta precis vad ni gör på altanen. Insynsskyddet är också ett vindskydd. Det gör att ni kan sitta utomhus, grilla och ha det trevligt även då det är lite blåsigt.

3. Möbler som ger förvaring

Ta till vara på ytan som finns med smarta möbler. Det går till exempel att bygga bänkar som också är förvaringslådor. I dessa placerar ni saker som dynorna som ni vill ha på bänken då ni sitter på den. Det går också att bygga ihop en altan med en mindre bod. Det ger utmärkt förvaring som smälter samman fint med altanens arkitektur.

4. Ljusa och varma kvällar

För att kunna sitta ute och umgås på altanen en sen kväll så behövs det ljus. Fundera över hur det går att använda spotlights och utomhuslampor på ett bra sätt. Det kan också finnas intresse av någon form av uppvärmning vid sittplatser då ni planerar utomhusaktiviteter under vår och höst. Med ljus och värme så blir altanens yta ett extra rum under större delar av året.

Hitta rätt hjälp på Dorunner

Behöver du hitta en pålitlig hantverkare som kan göra jobbet åt dig? Skapa en offertförfrågan hos oss och jämför olika företag och offert – välj sedan enkelt det företag som passar dig bäst!

Altanbygge av Golden House Bygg & Städ

5. Sköt om din altan!

När ni har renoverat eller byggt en ny altan så är det viktigt att fortsatt sköta om den. Missa inte att impregnera trä. Det går att göra med linolja. Kanske är det dags för att måla allt trä i en ny färg för att fräscha upp och förnya.
Ett altanprojekt är egentligen aldrig slutfört. Genom att ta hand om altanens trädpartier och sköta den inredning som finns på den så förblir platsen trivsam och vacker. Ta för vana att underhålla altanens alla delar inför varje säsong. Då blir det också dags för mindre altanprojekt för att uppdatera och förbättra uteplatsen.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför ditt altanprojekt löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Uteplats

Bygga pergola – vad kostar det?

Funderar du på att förgylla trädgården med ett extra rum?

Att bygga en pergola kan vara ett utmärkt sätt att investera i något som tillför både mervärde och funktionalitet i ditt hem.

I den här artikeln kommer vi att utforska olika faktorer som påverkar kostnaden för att bygga din drömpergola.

Läs mer »
Bygg ett uterum och få en längre säsong

Bygga uterum – allt du behöver veta

Funderar du på att bygga ett uterum men vet inte riktigt vilken typ som passar bäst eller vilka regler som gäller? Här listar vi olika sorters uterum och vad du behöver ha koll på för att komma i mål.

Läs mer »