5 tips för att lyckas med ditt altanprojekt 

För att altanen ska bli den plats som ni drömmer om är det bra att ta in ett proffs som kan hjälpa er.

Med rätt så enkla medel så kan ert altanprojekt leda till ett extra uterum. En plats där det är mysigt att umgås och under hela året, när vädret tillåter det.

Med rätt så enkla medel kan ert altanprojekt leda till ett extra uterum. En plats där det är mysigt att umgås och under hela året, när vädret tillåter det. Om du installerar en värmekälla intill uteplatsen kan kvällarna och säsongen utomhus även bli längre.

För att altanen ska bli den plats som ni drömmer om kan ni ta in ett proffs som hjälper er. En snickare kan bygga den bärande konstruktionen, räkna på åtgången av material och se till så att altanen blir en vacker plats att vara på. Med rotavdraget blir det dessutom extra fördelaktigt att ta in hjälp, då du får dra av 30% av arbetskostnaden. Här kan du lära dig mer om rot- och rutavdraget.

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

”Tänk på att du kanske inte ser det ett tränat öga kan upptäcka. Det går kanske att bygga altanen i en vinkel som ger mer plats på ett helt naturligt sätt”.

Så här lyckas du med ditt altanprojekt

1. Se till förutsättningarna

Oavsett om du ska bygga en altan eller vill utveckla det som redan finns på plats så gäller det att tänka rätt. Storleken på altanen styrs av hur stor trädgården är. Tänk på att du kanske inte ser det ett tränat öga kan upptäcka. Det går kanske att bygga altanen i en vinkel som ger mer plats på ett helt naturligt sätt.

2. Tänk på insyns- och vindskydd

Ett plank som löper runt hela eller bara vid vissa delar av altanytan kan vara bra på flera sätt. Insynsskydd är viktigt. Även om ni trivs med era grannar så är det inte alltid så att ni vill att de ska veta precis vad ni gör på altanen. Insynsskyddet är också ett vindskydd. Det gör att ni kan sitta utomhus, grilla och ha det trevligt även då det är lite blåsigt.

3. Möbler som ger förvaring

Ta till vara på ytan som finns med smarta möbler. Det går till exempel att bygga bänkar som också är förvaringslådor. I dessa placerar ni saker som dynorna som ni vill ha på bänken då ni sitter på den. Det går också att bygga ihop en altan med en mindre bod. Det ger utmärkt förvaring som smälter samman fint med altanens arkitektur.

4. Ljusa och varma kvällar

För att kunna sitta ute och umgås på altanen en sen kväll så behövs det ljus. Fundera över hur det går att använda spotlights och utomhuslampor på ett bra sätt. Det kan också finnas intresse av någon form av uppvärmning vid sittplatser då ni planerar utomhusaktiviteter under vår och höst. Med ljus och värme så blir altanens yta ett extra rum under större delar av året.

5. Sköt om din altan!

När ni har renoverat eller byggt en ny altan så är det viktigt att fortsatt sköta om den. Missa inte att impregnera trä. Det går att göra med linolja. Kanske är det dags för att måla allt trä i en ny färg för att fräscha upp och förnya.
Ett altanprojekt är egentligen aldrig slutfört. Genom att ta hand om altanens trädpartier och sköta den inredning som finns på den så förblir platsen trivsam och vacker. Ta för vana att underhålla altanens alla delar inför varje säsong. Då blir det också dags för mindre altanprojekt för att uppdatera och förbättra uteplatsen.

Hitta rätt hjälp på Dorunner

Behöver du hitta en pålitlig hantverkare som kan göra jobbet åt dig? Skapa en offertförfrågan hos oss och jämför olika företag och offert – välj sedan enkelt det företag som passar dig bäst!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Trädgård & uteplats

Ett utekök kan byggas stort eller litet, med alla tillbehör du kan tänka dig eller bara de mest väsentliga såsom en grill och ett arbetsbord. Vi hjäper dig att hitta rätt lösning för just dina förutsättningar.
Går du i tankarna att bygga en inglasad altan, ett extrarum som du kan vistas i oavsett väder? Möjligheterna är många beroende på hur du vill använda din inglasade altan. Här har vi har samlat våra bästa tips för att du ska få ditt drömrum på plats!
Dags för stenläggning runt huset, på uteplatsen eller på uppfarten? Då finns det en hel del saker att tänka på. Här har vi samlat våra bästa tips på hur du ska tänka kring materialval, utförande och underhåll inför din stundande stenläggning.
Njuter du av att påta i trädgården eller vill du helst bara njuta i en solstol? I det här inlägget tipsar vi om hur du skapar en trädgård som just passar dig.
Funderar du på att bygga ett uterum men vet inte riktigt vilken typ som passar bäst eller vilka regler som gäller? Här listar vi olika sorters uterum och vad du behöver ha koll på för att komma i mål.
För att altanen ska bli den plats som ni drömmer om är det bra att ta in ett proffs som kan hjälpa er. Med rätt så enkla medel så kan ert altanprojekt leda till ett extra uterum. En plats där det är mysigt att umgås och under hela året, när vädret tillåter det.