Bygga utekök – njut av matlagning utomhus

Ett utekök kan byggas stort eller litet, med alla tillbehör du kan tänka dig eller bara de mest väsentliga såsom en grill och ett arbetsbord. Hitta rätt lösning för dig.

Med ett eget utekök går drömmen i uppfyllelse om att laga sommarens måltider utomhus! Njut av årets varma dagar och kvällar och slipp springet mellan köket och grillen.

I det här inlägget tipsar vi om olika sorters utekök och går igenom några olika saker som kan vara bra att tänka på innan du drar igång.

Ska du till exempel bygga utekök på altanen eller någon annanstans på tomten? I de flesta fall är det fördelaktigt att bygga den på altanen. Ska du ha tak? Det kan vara bra om du vill kunna använda köket när det regnar, eller för att skydda möblerna. Ska du ha rinnande vatten och/eller belysning i köket? Eluttag i uteköket kan förenkla för dig, men oftast går det fint att också bara dra fram en förlängningssladd för utomhusbruk.

Hitta hjälp via Dorunner

”Ett utekök kan byggas stort eller litet, med alla tillbehör du kan tänka dig eller bara de mest väsentliga såsom en grill och ett arbetsbord – endast fantasin sätter gränserna!”

Vilka olika utekök finns det?

Arbetsbänk, grill, kokplatta, diskho, bar eller en stenugn? Ett utekök kan byggas stort eller litet, med alla tillbehör du kan tänka dig eller bara de mest väsentliga såsom en grill och ett arbetsbord – endast fantasin sätter gränserna! Det är helt upp till dig och hur du föreställer dig att du ska använda uteköket.

Börja med att planera utifrån dina önskemål, vilka möjligheter du har på din tomt och vilka förutsättningar du har ekonomiskt.

Utekök på altanen - enklare när du ska laga mat

Har du en altan kan det passa att ha uteköket på eller i anslutning till altanen. Då har du nära mellan ditt utekök och matplatsen, och maten kan enkelt serveras direkt på utekökets bänkskiva eller avlastningsytor.

Har du i dagsläget ingen altan men planerar att bygga en i samband med uteköket? Spana då gärna in vår artikel 5 tips för att lyckas med ditt altanprojekt, där vi går igenom saker som kan vara bra att tänka på innan du sätter igång.

Ska du bygga ditt utekök bredvid altanen eller någon annanstans i trädgården, det vill säga direkt på mark, tänk då på att placera det på en plan grund. Du vill inte att köket lutar åt något håll så se till att gjuta en ordentlig grund så att stommen, och således ditt kök blir rakt.

Tänk också på att placera uteköket så att det står skyddat mot eventuella gnistor från grillen. Om ditt kök är i trä så kan det orsaka tråkiga skador och till och med olyckor.

Rinnande vatten

Att bygga uteköket på altanen förenklar dessutom möjligheten till att ha rinnande vatten. Att ha tillgång till rinnande vatten i ditt utekök underlättar matlagningen något enormt, tänk dig bara att kunna tvätta färskpotatisen direkt där ute. Och det behöver inte heller vara så svårt att få till. Det kan räcka med att bara koppla en slang från tappkranen på huset. Tänk dock på att det behöver bara en slang gjord för dricksvatten. Vattnet som rinner ner i din diskho kan du enkelt leda ut i rabatterna.

Utekök med tak

Det bästa uteköket har både sol och skugga plus att det har skydd mot regn. Ett tak är absolut inget måste men då kan du använda köket även fast det regnar, vilket inte är så dumt givet den svenska sommaren… Om du ska ha ett kylskåp i ditt utekök är det också en god idé att ha ett tak på plats som skyddar det.

Du kan också välja att bygga utekök delvis under tak och komplettera med markiser eller en pergola. På så vis får du sådär lagom mycket skugga.

Om du vill ha flera tips på olika sorters tak som skulle kunna funka för ditt utekök så rekommenderar vi att läsa vår artikel Värt att veta om du ska bygga en pergola.

El och belysning i ditt utekök

Med el kan du med fördel ansluta olika köksapparater som förenklar matlagningen. Du kan även ansluta belysning i form av exempelvis en ljusslinga som gör det lite extra mysigt under varma sommarkvällar. Om du inte kan eller vill dra ut el till uteköket skulle du istället kunna dra fram en skarvsladd som är avsedd för utomhusbruk från närmaste uttag. Detta är det absolut enklaste alternativet.

Vill du ha en mer långsiktig lösning där sladdar inte är i vägen kan du anlita en elektriker som utför en säker installation.

Hitta proffs nära dig

Föredrar du att låta andra hjälpa dig bygga ett utekök? Genom Dorunner kan du hitta den optimala lösningen för just dig. Hos oss kan du hitta duktiga elektriker, rörmokare och hantverkare som kan hjälpa dig med hela projektet för att bygga utekök, eller bara delar av det.

Oavsett vad du vill ha hjälp med så underlättar vår tjänst samtliga steg för att du ska hitta rätt hantverkare.

Bygg med lecablock eller välj något mer exklusivt

Vilka material du väljer avgör livslängden på ditt utekök. Bänkskivan, golvet, skåpen och förvaringsmöblerna bör vara av något som tål regn, vind och hårt väder. Så som betong, rostfritt stål, zink eller behandlat trä.

En annan lite enklare lösning är att bygga en arbetsbänk med lecablock som du sedan placerar en bänkskiva över. Grillen kan vara fristående bredvid. Välj gärna ett material som passar med utseendet på ditt hus, så att det smälter in naturligt.

Underhåll är viktigt

Glöm inte bort att ditt utekök också kräver underhåll, liksom allt annat runt ett hus behöver. Beroende på vilket material ditt kök har, till exempel bänkskivan, så krävs olika mycket underhåll. Har du en bänkskiva i betong så är regelbunden inoljning en god idé för att det ska kunna hålla sig i bra skick. Väljer du att ha bänkskivan i trä så kräver även det löpande underhåll, du gärna också får täcka över uteköket (samt grillen) när det inte är säsong, då kommer det hålla ännu länge.

Bygga utekök från grunden eller färdigt?

Det behöver inte vara särskilt svårt att bygga ditt eget utekök. Det finns en uppsjö av olika byggbeskrivningar som du kan följa, oavsett om du har tänkt bygga i trä eller sten.

Ett alternativ är att bygga uteköket på hjul, så att du kan flytta omkring det och även ställa undan det på vintern.

Föredrar du att inte bygga själv så finns det också flera varianter av modulbyggda utekök att köpa, som du kan designa efter dina önskemål.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför ditt byggprojekt löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Några extra tips på vägen

Ett utekök kan göras i en relativt enkel utformning, eller så kan du ta steget längre och bygga ett komplett kök med integrerad grill, diskho och till och med kylskåp. Oavsett vad du väljer att göra finns det några tips som är bra att tänka på inför bygget av ditt nya utekök:

  • Se till att el och vatten finns tillgängligt redan innan uteköket är på plats.
  • Snåla inte med ytorna – se till att det finns gott om yta för avlastning av mat och disk.
  • Planera för förvaring – med hyllplan eller skåp kan du förvara tallrikar, glas och bestick.
  • Ha nära tillgång avfallshantering – så slipper du springa med skräpet till sopkorgen.
  • Addera en öppen spis så blir uteköket en härlig plats även vintertid.
Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Uteplats

Bygga pergola – vad kostar det?

Funderar du på att förgylla trädgården med ett extra rum?

Att bygga en pergola kan vara ett utmärkt sätt att investera i något som tillför både mervärde och funktionalitet i ditt hem.

I den här artikeln kommer vi att utforska olika faktorer som påverkar kostnaden för att bygga din drömpergola.

Läs mer »
Bygg ett uterum och få en längre säsong

Bygga uterum – allt du behöver veta

Funderar du på att bygga ett uterum men vet inte riktigt vilken typ som passar bäst eller vilka regler som gäller? Här listar vi olika sorters uterum och vad du behöver ha koll på för att komma i mål.

Läs mer »