Bygga utekök – njut av matlagning utomhus

Ett utekök kan byggas stort eller litet, med alla tillbehör du kan tänka dig eller bara de mest väsentliga såsom en grill och ett arbetsbord. Hitta rätt lösning för dig.

Med ett eget utekök går drömmen i uppfyllelse om att laga sommarens måltider utomhus! Njut av årets varma dagar och kvällar och slipp springet mellan köket och grillen. 

I det här inlägget tipsar vi om olika sorters utekök och går igenom några olika saker som kan vara bra att tänka på innan du drar igång.

pergola

Hitta hjälp via Dorunner

”Ett utekök kan byggas stort eller litet, med alla tillbehör du kan tänka dig eller bara de mest väsentliga såsom en grill och ett arbetsbord – endast fantasin sätter gränserna!”

Vilka olika utekök finns det?

Arbetsbänk, grill, kokplatta, diskho, bar eller en stenugn? Ett utekök kan byggas stort eller litet, med alla tillbehör du kan tänka dig eller bara de mest väsentliga såsom en grill och ett arbetsbord – endast fantasin sätter gränserna! Det är helt upp till dig och hur du föreställer dig att du ska använda uteköket.

Börja med att planera utifrån vad du vill ha, vilka möjligheter du har på din tomt och vilka förutsättningar du har ekonomiskt.

Utekök på altanen

Har du en altan kan det passa att ha uteköket på eller i anslutning till altanen. Då har du nära mellan ditt utekök och matplatsen, och maten kan enkelt serveras direkt på utekökets avlastningsytor. Ska du bygga det bredvid altanen, direkt på mark, se då se till att det placeras på en plan grund som är skyddad mot eventuella gnistor från grillen.

Utekök med tak

Det bästa uteköket har både sol och skugga plus att det har skydd mot regn. Ett tak är absolut inget måste men då kan du laga mat även när det regnar, vilket inte är så dumt givet den svenska sommaren… Om du ska ha ett kylskåp i ditt utekök är det en god idé att ha ett tak som skyddar det.

Du kan även välja att bygga uteköket delvis under tak och komplettera med markiser eller en pergola som ger sådär lagom mycket skugga.

El och belysning i ditt utekök

Med el kan du med fördel ansluta olika köksapparater som förenklar matlagningen. Du kan även ansluta belysning i form av exempelvis en ljusslinga som gör det extra mysigt under varma sommarkvällar. Det enklaste du kan göra är att dra att skarvsladd som är avsedd för utomhusbruk från närmaste uttag.

Vill du ha en mer långsiktig lösning där sladdar inte är i vägen kan du anlita en elektriker som utför en säker installation.

Hitta proffs nära dig

Vill du ha hjälp att bygga ett utekök? Ta hjälp av Dorunner för att hitta den optimala lösningen för just dig. Hos oss kan du hitta duktiga elektriker, rörmokare och hantverkare som kan hjälpa dig med hela projektet eller delar av det.

Bygg med lecablock eller välj något mer exklusivt

Vilka material du väljer avgör livslängden på ditt utekök. Bänkskivor, golv, skåp och förvaringsmöbler ska vara i material som tål regn och vind, så som betong, rostfritt stål, zink eller behandlat trä.

En annan lite enklare lösning är att bygga en arbetsbänk med lecablock som du sedan placerar en bänkskiva över. Grillen kan vara fristående bredvid. Välj gärna ett material som passar med utseendet på ditt hus, så att det smälter in naturligt.

Bygga utekök från grunden eller färdigt?

Det behöver inte vara särskilt svårt att bygga ditt eget utekök. Det finns en uppsjö av olika byggbeskrivningar som du kan följa, oavsett om du vill bygga i trä eller sten. Ett alternativ är att bygga uteköket på hjul, så att du kan flytta omkring det och även ställa undan det på vintern. Vill du inte bygga själv finns det modulbyggda utekök som du kan designa efter dina önskemål.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför ditt byggprojekt löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Några extra tips på vägen

Ett utekök kan göras i en relativt enkel utformning, eller så kan du ta steget längre och bygga ett komplett kök med integrerad grill, diskho och till och med kylskåp. Oavsett vad du väljer att göra finns det några tips som är bra att tänka på inför bygget av ditt nya utekök:

  • Se till att el och vatten finns tillgängligt redan innan uteköket är på plats.
  • Snåla inte med ytorna – se till att det finns gott om yta för avlastning av mat och disk.
  • Planera för förvaring – med hyllplan eller skåp kan du förvara tallrikar, glas och bestick.
  • Ha nära tillgång avfallshantering – så slipper du springa med skräpet till sopkorgen.
  • Addera en öppen spis så blir uteköket en härlig plats även vintertid.
Så funkar Dorunner
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Uteplats
Bygg ett uterum och få en längre säsong

Bygga uterum – allt du behöver veta

Funderar du på att bygga ett uterum men vet inte riktigt vilken typ som passar bäst eller vilka regler som gäller? Här listar vi olika sorters uterum och vad du behöver ha koll på för att komma i mål.

Läs mer »