Skaffa flytthjälp – våra bästa tips när du ska välja flyttfirma

Hur hittar man en flyttfirma som man känner sig trygg med, men som fortfarande inte kostar skjortan? Vi går igenom några viktiga saker att tänka på när du ska anlita flyttfirma.

Att flytta kan vara både spännande och överväldigande. Det är början på någonting nytt. En ny fräsch bostad, nya livssituationer och kanske till och med en ny stad eller ett nytt land. Det blir snabbt mycket att ta in och mycket som ska fixas med. Då kan det ibland kännas värt att faktiskt ta in hjälp med flytten.

Idag finns det en uppsjö med flyttfirmor och flyttrelaterade tjänster att välja mellan. Allt från flytthjälp, flyttstäd och packhjälp till magasinering och transporttjänster för att flytta stora tunga föremål så som kassaskåp eller piano.

Men hur hittar man då en bra flyttfirma som man kan känna sig trygg med, men som också har rimliga priser? Vi går igenom några viktiga saker att tänka på, samt vad du ska kolla efter när du anlitar en flyttfirma.

Hitta hjälp via Dorunner

”Ju mer information du kan ge företaget i förväg, desto mer exakt blir ditt kostnadsförslag och du behöver inte våndas över att det kostar mer än vad du planerade för”

Innan din flytt

1. Hitta din flyttfirma – rätt pris för rätt jobb

En tumregel om du vill hitta ett bra pris – ta alltid in ett flertal offerter! En offert är ett prisförslag från flyttfirman till dig som kund. Företaget gör då ett estimat utifrån information du har gett dem, och ger ett förslag på vad jobbet kan komma att kosta. En offert är aldrig bindande förrän du godkänner det – och därför kan du be om flera pris- eller kostnadsförslag samtidigt för att jämföra kostnaden (och förmånerna) innan du bestämmer dig.

För att hitta flera flyttfirmor rekommenderar vi att använda dig av en samlingsportal för företag, så som Dorunner. På så vis låter du företagen komma till dig med attraktiva erbjudande, istället för att du ska behöva jaga dem. Ett annat sätt är såklart att googla och kontakta varje flyttfirma var för sig. Fördelen med att använda tjänster som Dorunner är att företagen blir granskade och behöver godkännas innan de läggs till på plattformen, vilket ger dig som kund extra trygghet.

Hur du än väljer att gå tillväga, så rekommenderar vi att inte bara gå på det billigaste alternativet. Utan se till att gå igenom offerten ordentligt och se vad som faktiskt ingår i priset. Ring gärna och prata med företaget också för att få en känsla för vilka de är.

2. Boka flytthjälp – räkna ut priset

Priset för en flyttfirma är först och främst baserat på hur stor din nuvarande bostad är, det vill säga antalet kvadratmeter. Vissa prislistor definieras per antal timmar, men även dessa är baserade på kvadratmeter, och utgör ett estimat på antal arbetstimmar per kvadratmeter. Kostnaden kan dessutom variera en hel del beroende på vart du bor, om det är en flyttfirma i Stockholm, Göteborg eller i någon annan städer. Vill du läsa mer om vad det kan kosta? I denna artikel har vi gjort ett prisexempel.

Ytterligare faktorer som kan påverka priset:

  • Om flyttbilen kan parkeras utanför bostaden eller ej.
  • Om det finns hiss eller inte.
  • Om du har ett förråd med saker som också ska flyttas med.
  • Avståndet mellan din gamla och nya bostad (till exempel om du ska flytta till en annan stad eller kanske till och med utomlands).
  • Om du flyttar på en helgdag, obekväma tider eller populära veckor (början och slutet på månaden).

Ju mer information du kan ge företaget i förväg, desto mer exakt blir ditt kostnadsförslag och du behöver inte våndas över att det kostar mer än vad du planerade för – så länge du inte glömmer att nämna det där förrådet som ska tömmas också!

Andra tjänster kopplade till flytthjälp

Tips!

Svårt att parkera flyttbilen utanför bostaden? Se då till att kolla ut alternativa lösningar i god tid. Kanske kan du boka upp en plats i närheten? Eller gå ut och ”paxa” en lastplats? Se dock till att försöka hitta något så nära din ytterdörr/port som möjligt. Ju längre flyttfirman behöver bära din last, desto längre tid kommer flytten att ta = dyrare slutpris!

Tilläggstjänster som inte inkluderas i vanlig flytthjälp:

  • Flyttstädning: Visst kan man städa bostaden själv, men liksom själva flytten innebär det en hel del tid och kraft som du istället kan lägga på ditt nya hem. Många flyttfirmor idag samarbetar med städföretag vilket innebär att du i de flesta fall kan boka flyttstädning via flyttfirman.
  • Hyra flyttlådor: Många flyttfirmor har idag egna flyttkartonger som ingår i själva flytthjälpen, vilket innebär att du inte behöver köpa egna. Men kom ihåg att meddela firman om detta.
  • Packningshjälp: Behöver du hjälp att packa så kan din flyttfirma lösa även detta. De står då för flyttkartonger, bubbelplast, och annat material som behövs för att packa, samt ansvarar för att dina saker är tryggt och säkert packade. Synka med din flyttfirma om detta är något du önskar.
  • Magasinering: Om du ska renovera innan inflytt, flytta till en annan stad eller av någon annan anledning behöver förvara möbler någon annanstans så erbjuder en del flyttfirmor alternativ för magasinering. Du kan också hyra förvaringsutrymme på egen hand och endast ta hjälp med själva transporten.
  • Möbelmontering: Har du stora möbler som behöver skruvas isär för att få plats i flyttbilen? Eller möbler som behöver monteras ned från väggen? Det går oftast ganska snabbt att göra det själv, men har man inte verktygen eller tiden så kan det vara skönt att anlita någon.
  • Återvinning: Ett livslångt sparande av saker kan vid flytt se dagens ljus, vissa saker är värda att spara men troligtvis är det mesta som kommer fram bara ”gammalt skräp” som du vill göra dig av med. Då finns alternativet att låta din flyttfirma köra dessa saker till en återvinningscentral, Myrornas, eller annat second hand-ställe. Räkna dock med att det tar ut en extra kostnad för detta.
  • Tungt gods: Har du ett gammalt piano, ett tunga kassaskåp eller andra ovanligt tunga möbler som ska med? Då kan man behöva lägga till transport av extra tungt gods.

Tips!

Att strukturera och planera din flytt i förväg är alltid att rekommendera. Ju mer förberedd du är desto mindre stressigt blir det under själva flytten. Gå igenom vår checklista för att se till att du inte har glömt något, till exempel att adressändra eller kanske att ta kontakt med flyttfirman för att hyra gratis flyttkartonger.

3. Se över offerten – välj din flyttfirma

Skriftligt offert

Du som kund har alltid har rätt till ett skriftligt offertförslag. Många flyttfirmor ringer upp för att diskutera detaljer samt fastslå ett pris där och då. Begär alltid ett skriftligt offertförslag i slutet av samtalet, på så sätt har du något att hänvisa till om det skulle uppstå problem vid ett senare skede.

I ett korrekt uppsatt offertförslag ska du kunna se vad som ingår i flytten och till vilka kostnader. Tar de extra betalt för att hyra flyttkartonger? Vad blir kostnaden för att köra mellan Stockholm och Göteborg? Ingår packning, magasinering och flyttstädning i priset?

Företagets kundomdömen

Innan du väljer vilket företag du ska anlita, se till att kontrollera företagets kundomdömen. Om du går via Dorunner för att hitta flyttfirma, så samlas alla företag du varit i kontakt med på ett och samma ställe. Via vår plattform kan du gå in på företagets profilsida, läsa omdömen, se tidigare referensjobb och checka av vilka certifikat och granskningar varje flyttfirma har genomgått. På så vis blir det enkelt att se och jämföra de olika företagen inför ditt slutgiltiga val.

Självklart kan du alltid också göra sökningar via trogna gamla Google, men tänk då på att göra ordentlig research, leta upp omdömen och helt enkelt försäkra dig om att det är ett seriöst företag.

Betalmetod

En annan viktig aspekt att tänka på är att komma överens om betalmetoden före flyttdagen. Det kan lätt bli osämja om man inte har tagit upp dessa frågor innan projektet drar igång.

Det vanligaste är att företaget skickar en faktura, men olika flyttfirmor har olika standarder så se till att stämma av innan så att du är på den säkra sidan. Se upp för firmor som vill att du ska betala i förväg, framför allt med kontanter!

Flytthjälp via Dorunner

Hos Dorunner hittar du företag med expertis inom flytt, transport, packning, magasinering och flyttstädning av allt från hela bohag till enstaka möbler eller hela kontor. Oavsett om du ska flytta mellan städer, har ett stort eller litet bohag som ska flyttas så har vi duktiga flyttfirmor som står redo att hjälpa dig med allt från början till slut.
Det enda du behöver göra är att beskriva vad du behöver och därefter invänta att bli kontaktad av upp till 5 flyttfirmor som är intresserade av att hjälpa dig. Sedan kan du i lugn och ro jämföra, fundera och välja. Självklart är det är alltid gratis att leta flytthjälp på Dorunner och de offerter du får in är aldrig bindande innan du har godkänt dem. Vi kopplar ihop dig med de bästa företagen i ditt område och samlar alla firmor du kommer i kontakt med på en och samma plats, allt för att göra det smidigt och enkelt för dig.

Under flytten

1. Vad ingår i flytthjälp?

Den vanligaste typen av flytthjälp innebär att du får bär- och transporthjälp av alla dina tillhörigheter, mellan två olika bostäder. Oftast är det runt två personer som kommer och hjälper till med flytten, men beroende på hemmets storlek kan det bli fler. Se till att flyttfirman har en ansvarsförsäkring och försäkring enligt Bohag 2010 för att hålla ditt bohag försäkrat om någonting skulle gå sönder under flytten.

Detta ansvarar flyttfirman för:

  • Lastbil och lastbilstransport från dörr till dörr.
  • Bära ut allt från din nuvarande bostad, samt bära in allting på den nya adressen.
  • Lättare nedmontering av till exempel lampor och liknande (kan variera från firma till firma).
  • Redskap och föremål för att skydda möbler under transport i form av filtar, spännband och överdrag.

Detta har du ansvar för vid flytten:

  • Att allting är packat och klart för att flyttas ut innan flyttfirman anländer (såvida du inte har begärt packhjälp också).
  • Att du har tillgång till den nya bostaden, förrådet eller magasineringen (om flyttfirman inte har möjlighet att hjälpa med magasinering).
  • Att skydda golv och ytor som är extra känsliga.
  • Se till att flyttbilen kan komma så nära ytterdörren som möjligt.
  • Att hålla gångvägar fria för att flyttkillarna effektivt ska kunna bära tunga, otympliga lådor och möbler mellan bostad och flyttbil.

2. Hur långt tid tar ett flytt?

I genomsnitt så brukar man säga att det tar 4-6 timmar för 2 personer, från dörr till dörr. Men det kan skilja sig ganska markant beroende på hur stort ditt bohag är, hur långt det är att köra mellan din nuvarande adress till den nya adressen, hur trafiken ser ut, hur många personer det är som hjälper till med flytten, om det finns hiss eller inte, för att tala om några faktorer. Men en bra grundregel är att 3-4 kvm tar 1 timme/person. Sen tillkommer ju restid på det också.

Efter flytten

1. Ta vara på skattereduktionen

Som privatperson har du rätt till en skattereduktion på 50% av arbetskostnaden när du tar in hushållstjänster. RUT-avdrag som står för renhållning, underhåll, tvätt är ett skatteavdrag som du kan ha rätt till. RUT-avdraget omfattar flytthjälp, städning, barnpassning, trädgårdsarbete med mera, och kan utnyttjas med upp till 75 000 kr per person per år.

Så är ni många i ett hushåll så kan in slå ihop ert RUT-avdrag och komma upp i 150 000 kr per år i avdrag. Om du har rätt till avdraget så görs detta oftast direkt av flyttfirman, så du behöver sällan tänka på det. Läs mer om hur RUT-avdrag fungerar.

2. Flyttlådor

Har du lånat flyttlådor så glöm inte att lämna tillbaka dessa! Oftast brukar man få hyra lådorna i upp till två veckor efter flytten, men kolla med din flyttfirma om hur det fungerar i ditt fall. Frakten ingår för det mesta i priset, men det kan variera.

Lycka till med flytten!

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför flytten löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från flyttfirmor. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Flytt

Vad ingår i en flyttstädning?

Ska du flytta och planerar att anlita en städfirma för flyttstädningen? Då kan det vara bra att veta vad som egentligen ska ingå i en flyttstädning, så du får det du vill ha och betalar för. Tänker du städa själv är det ännu viktigare att ha koll på vad som ska göras.

Läs mer »