Vad ingår i en flyttstädning?

Ska du flytta och planerar att anlita en städfirma för flyttstädningen? Då kan det vara bra att veta vad som egentligen ska ingå i en flyttstädning, så du får det du vill ha och betalar för.

Ska du flytta och planerar att anlita en städfirma för flyttstädningen? Då kan det vara bra att veta vad som egentligen ska ingå i en flyttstädning, så du får det du vill ha och betalar för. Tänker du städa själv är det ännu viktigare att ha koll på vad som ska göras. I det här inlägget har vi samlat allt du behöver ha koll på för en lyckad flyttstädning!

”I ett kök samlas av naturliga skäl mer fett och smuts än andra delar av bostaden och därför sker en större del av städinsatsen där”.

Vad gäller vid flyttstädning?

Vad som gäller vid flyttstädning kan variera beroende på om du bor i bostadsrätt, villa eller hyresrätt. Flyttar du från en bostadsrätt eller villa brukar det stå i överlåtelseavtalet. Det finns ofta en checklista eller instruktion att följa. Det är du som säljare som ansvarar för att se till att checklistan följs och det är köparen som har besiktningsansvar. Vad som gäller i hyresrätter kan ibland stå i hyresavtalet, men inte alltid och då är det ditt ansvar att veta vad som bör ingå i en flyttstädning.

Oavsett om du städar själv eller anlitar en städfirma är det bra att ha koll på vad som bör ingå i en flyttstädning.

Ingår i flyttstädning – alla rum

Alla fria ytor ska dammsugas och torkas rent:

  • Damning av väggar och tak
  • Golv och golvlister
  • Dörrar och trösklar
  • Fönsterkarmar och persienner
  • Utrymmen mellan elementen
  • Garderober ska rengöras på utsidan och insidan
  • Strömbrytare, fasta lampor och andra fasta prylar
Ingår i flyttstädning – köket

I ett kök samlas av naturliga skäl mer fett och smuts än andra delar av bostaden och därför sker en större del av städinsatsen där. Det är extra viktigt att se till att allt är noggrant rengjort och med rätt medel som verkligen får bort ingrodd smuts. Förutom skåp och bänkskivor ska spisen rengöras invändigt och utvändigt och den ska dras fram för städning av ytorna på baksidan. Köksventiler och köksfläkt står för de delar där det lagras mest fett vilket kräver en extra ansträngning. Även utrymmen bakom kyl och frys ska städas. Tänk på att du själv ska frosta av frysen innan flyttstädningen som torkas rent inuti och utanpå.

Vad ingår i en flyttstädning?
Ingår i flyttstädning – badrum och toalett

Förutom köket är badrum och toaletter utrymmen som också samlar mycket orenheter såsom kalk och annan smuts. Här ska kakel, fogar och klinkers putsas. Handfat, toalettstol, tvättställ, badkar och duschkabin ska rengöras noggrant på ut- och insidor. Tvättmaskin, torktumlare avtorkas och filter rensas från ludd. Sist men inte minst ska golvbrunnar rensas och ventiler och vattenlås vara rengjorda.

Vad ingår i flyttstädningen av villa?

Oavsett om du bor i villa eller lägenhet ska allt som vi nämnt ovan ingå. Bor du i villa har du kanske ett garage och andra byggnader på tomten. Även dessa ska städas och bör ingå i flyttstädningen.

Vad ingår i flyttstädningen av lägenhet?

Flyttstädning av en lägenhet fungerar precis som städning av en villa, förutom att det är billigare då det är färre rum att städa, om du bor i en mindre lägenhet förstås. Har du balkong ska denna sopas och göras rent och har du en inglasad balkong ska glaset putsas och torkas.

Vad ingår inte i en flyttstädning?

Det mesta inuti bostaden ingår i flyttstädningen, men sällan fönsterputs och tvätt och våttorkning av tak och väggar. Ibland går det att köpa till. Att snygga till i trädgården ingår inte heller i flyttstädningen. Däremot är det bra om du lämnar den i gott skick, det vill säga ska du ta bort bråte, lövhögar och annat som inte hör hemma där.

Vad behöver jag själv göra?

Till skillnad från en vanlig storstädning ska du vid en flyttstädning helst ha tömt lägenheten på möbler. Detta för att städfirman ska komma åt alla fria ytor. Du behöver även frosta av frys och kyl inför flyttstädningen, då detta i regel inte ingår. Flyttar du under hösten eller vintern? Se till att det finns belysning i bostaden så att städfirman inte behöver jobba i mörker och då riskerar att missa något.

Regelbunden städning ger ett bättre resultat

Det är bra om du har städat regelbundet under tiden du har bott i bostaden. Ingrodd smuts sliter på ytskikt och blir svårt att få bort i flyttstädningen om bostaden inte har städats grundligt på en längre tid. Exempelvis kan kalk fastna på duschväggar och då är det bra om du har gjort rent regelbundet.

Vad gör jag om flyttstädningen inte blir bra?

Så vad gör du om du har anlitat en städfirma och upptäcker att städningen är undermålig eller om de nyinflyttade är missnöjda? Om städfirman har en nöjdhetsgaranti har du några dagar på dig att komma med synpunkter för att de ska åtgärda det utan extra kostnad. Det är alltså viktigt att inte vänta med att säga till om städningen inte är korrekt utförd.

Varför anlita en städfirma?

Att anlita en proffsig städfirma för att utföra flyttstädningen är ett bra alternativ om du vill spara tid och känna dig trygg med att det blir ett bra resultat. En bra städfirma vet exakt vad som ska göras för att flyttstädningen ska bli godkänd av inflyttande eller vid eventuell besiktning. En bra städfirma har också med sig all utrustning som behövs för ett skinande resultat.

Glöm inte att du kan göra rut-avdrag för flyttstädningen. Läs mer om rut-avdrag och vad en flyttstädning kostar.

Hitta flyttstädfirma nära dig

Ta hjälp av Dorunner för att hitta den optimala lösningen för just dig. Ta in upp till fem offerter, läs omdömen från andra kunder och titta på referensjobb från proffsen du är mest intresserad av. Vi arbetar bara med kvalitetssäkrade hantverkare, som mer än gärna svarar på dina frågor.

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från flyttstädfirmor.

Städning

Ska du flytta och planerar att anlita en städfirma för flyttstädningen? Då kan det vara bra att veta vad som egentligen ska ingå i en flyttstädning, så du får det du vill ha och betalar för.
Hur lång tid en flyttstädning tar och hur du ska planera för att flyttstädningen ska hinna bli gjord med ett så bra resultat som möjligt kan vara knepigt. I det här inlägger går vi igenom hur lång tid en flyttstädning tar beroende på om du gör det själv eller anlitar en flyttstädfirma.
Vad kostar egentligen en flyttstädning? I den här artiklen reder vi ut vad som påverkar priset och vad en flyttstädning kostar per kvm.
Dags att flytta? Då har du troligtvis en massa saker att fundera över. Vi reder ut vad du behöver tänka på inför en flytt och vad det kostar att flytta.
Vi kan hjälpa dig att styra upp livspusslet. Våra medlemsföretag finns inom många branscher, och erbjuder en mängd olika tjänster som underlättar vardagen. Genom rut-avdraget för hushållsnära tjänster kan du dessutom komma undan billigare.
Är det dags för en storstädning? Gör det själv eller ta in riktiga proffs. Hos oss hittar du de bästa tipsen för hemmafixaren och duktiga städare bland våra medlemsföretag.

Leave a comment