Ska du bygga attefallshus eller bolundare? Detta behöver du veta!

Attefallshus och bolundare går att bygga i flera olika stilar och storlekar. I det här inlägget får du koll på vilka regler som gäller och vilken typ av byggnad som passar dig bäst.

Har du planer på att bygga en komplementbyggnad på din tomt för att få mer utrymme för dina gäster, din hobby eller kanske för att använda som kontor?

Attefallshus går att bygga i flera olika stilar och storlekar. I det här inlägget får du koll på vilka regler som gäller.

Hitta hjälp via Dorunner

Vad är skillnaden mellan attefallshus och bolundare?

Före regeländringen den 1 augusti 2020 fick ett attefallshus vara maximalt 25 kvm och en bolundare fick vara upp till 30 kvm. Bolundaren var tvungen att vara fullt bebolig och inneha både badrum och kök, något som inte krävdes för attefallshuset. Nu har dock reglerna ändrats och du får bygga ett attefallshus upp till 30 kvm – utan några krav på att det måste finnas kök och badrum.

Använd huset till vad du vill

Vad du använder ditt hus till är upp till dig, du kan använda det som självständig bostad (komplementbostadshus) eller kontor, garage eller hobbyrum (komplementbyggnad) – så länge du inte bygger större än 30 kvadratmeter. Du kan även bygga flera attefallshus på din tomt, så länge de inte överstiger 30 kvm tillsammans.

Ja vid fritidshus, nej vid kolonistuga

Ett attefallshus får bara uppföras på en tomt där det finns ett befintligt en- eller tvåbostadshus. Ett fritidshus räknas som en- eller tvåbostadshus, vilket innebär att du får bygga ett attefallshus vid ett fritidshus. Har du en kolonistuga räknas dock det inte som ett en- eller tvåbostadshus, och du får därmed inte bygga ett attefallshus vid kolonistugan.

Hitta proffs nära dig

Ska du bygga ett attefallshus? Ta hjälp av Dorunner för att hitta den optimala lösningen för just dig. Ta in upp till fem offerter, läs omdömen från andra kunder och titta på referensjobb från proffsen du är mest intresserad av. Våra medlemmar är duktiga hantverkare som gärna hjälper dig i ditt projekt.

Vilka regler för attefallshus bör jag ha koll på?

Du behöver inget bygglov för ett attefallshus, men du ska göra en anmälan till byggnadsnämnden och få klartecken att påbörja bygget. Dessa regler gäller för attefallshus:

  • Höjden på huset får max vara 4 meter, du kan alltså bygga i två mindre våningar eller en våning med högre tak.
  • Du får bygga flera hus på din tomt men tillsammans får de inte överstiga 30 kvadratmeter
  • Huset får endast byggas i närheten av din bostad. Be grannar om lov om du ska bygga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen.
  • Du får bygga en altan till ditt attefallshus utan bygglov förutsatt att den byggs inom 3,6 meter från huset samt att golvet inte ligger högre än 1,8 meter från marken.
  • Du kan inte göra ROT-avdrag.
  • I vissa områden, som till exempel nära en flygplats får du inte bygga attefallshus och bolundare – kontakta byggnadsnämnden om du är osäker på vad som gäller för dig.
  • Följ Boverkets byggregler som kan skilja sig beroende på vad och var du bygger. Läs mer på Boverkets hemsida.

Källa: Boverket

Hur går jag till väga och vad kostar det?

Attefallshus finns i flera olika stilar och prisklasser och priset varierar beroende på vad du ska använda det till. Vill du bygga en bolundare är det bra att utnyttja varje kvadratmeter och därmed klokt att ha en tydlig och korrekt ritning att utgå ifrån när du planerar. Vill du ha hjälp med ritning och planering kan du anlita en arkitekt för att skräddarsy den lösning som passar dig bäst.

Känner du inte för att rita eller bygga själv finns det nyckelfärdiga attefallshus som du antingen sätter ihop på egen hand eller med hjälp av en hantverkare. Uppskattningsvis kan priset för ett bostadsfärdigt attefallshus landa mellan 100 000 och 700 000 kronor. Men om du ska bygga något enklare, exempelvis ett förråd, kan det landa på runt 30 000 kronor för en färdig byggsats.

Tips och inspiration

Är du ute efter ett gästhus, kontor, förråd eller hobbyrum? Möjligheterna är många och bara fantasin sätter gränserna. Vill du använda huset som ett extra boende kan du exempelvis maximera boytan med ett lyxigt och härligt loft som kan användas som sovrum. Eller varför inte en altan för sommarens varmaste dagar? Skjutdörrar och hörnhandfat sparar yta.

Ett annat tips är att du kan hyra ut ditt attefallshus om du inte själv använder den. Oavsett vad du väljer för typ av komplementhus så är det viktigt att du tänker igenom allt som rör bygget innan det påbörjas. Välj material och teknik med omsorg för att skapa ett hus av god kvalitet och som är anpassat efter omgivningen.

Hitta rätt hantverkare – Dorunner hjälper dig

Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför ditt kommande projekt löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga hantverkare och du får upp till 5 olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och välja det som passar just dig och dina behov bäst.

På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat hantverkare hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.

Så funkar vår offertförmedling
Berätta om ditt projekt

1. Berätta om ditt projekt

Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.

Välj företag

2. Välj företag

Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.

3. Låt proffsen göra jobbet

Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Fler artiklar inom Regler