5 vanliga fallgropar när du bygger hus – arkitekten berättar hur du undviker dem
Hör den erfarne arkitekten Per Söderberg dela med sig om de vanligaste fallgroparna när det kommer till att bygga hus.
Vill du bygga nytt eller bygga ut? Har du massor av tankar och idéer, men vet inte hur du ska konkretisera ner allting? Då kanske du ska anlita en arkitekt som kan hjälpa dig med just det! Men ingen fara, vi förstår, det ÄR många frågetecken som dyker upp när det kommer till att just anlita arkitekt. Men i detta inlägg reder vi faktiskt ut några frågetecken som kan uppstå om du går i tankar att arbeta med en arkitekt:
Vad innebär det att arbeta som arkitekt? Man brukar säga att arkitekten är han eller hon som förverkligar dina husdrömmar och som hjälper dig konkretisera alla dina husidéer. Men även han eller hon som kommer med realistiska och smarta lösningar som du själv kanske inte tänkt på.
Vad ska du tänka på innan du anlitar en arkitekt? De viktigaste sakerna att tänka på är att vara ordentligt förberedd innan du möter arkitekten. Att våga säga ifrån och hålla fast vid delar du känner start för. En arkitekt ska skapa utefter dina behov. Det är även viktigt att arkitekten du anlitar är ordentligt försäkrad.
Vad kostar det att anlita en arkitekt? Det brukar ligga på runt 750-1500 kronor i timmen, beroende på förutsättningar och vem du anlitar. Timpris är det vanligaste men det finns även de som erbjuder fast pris. Läs vidare för att veta mer!
”Man brukar säga att det är en långsiktig investering att ta in en arkitekt i ett tidigt skede, eftersom det är dennes jobb som ligger till grund för de kommande byggkostnaderna”.
Kort förklarat kan man säga att en arkitekt planerar och gestaltar inom- och utommiljöer och kan hjälpa dig att visualisera dina olika drömmar. För privatpersonen kan det handla om allt från ett helt nytt hus till en utbyggnad, och för företag kan det handla om arkitektur av stora byggnader, parker eller annan stadsarkitektur. Arkitekten tar fram förslag, lösningar och ritningar utifrån dina önskemål.
Man brukar säga att det är en långsiktig investering att anlita en arkitekt i ett tidigt skede, eftersom det är dennes jobb som ligger till grund för de kommande byggkostnaderna. Här kan man alltså göra stora besparingar på lång sikt genom att ta in professionell personal.
En arkitekt kan även hjälpa dig att ta fram en planritning för att skicka in till Byggnadsnämnden inför ett bygglovsärende och ritningen fungerar även som en form av karta för dina hantverkare, som kan få en överblick av arbetet och information kring alla tekniska bitar.
Kom förberedd. Ha koll på din budget och dina förutsättningar. Prioritera vad som är viktigast för dig i bygget, och kommunicera detta till arkitekten så att ni har samma bild av projektet. Det kan vara lätt att man glorifierar arkitektens tankar och idéer, och tappar dig själv i det. Så kom ihåg att verkligen prioritera dina behov och önskemål, och våga säga ifrån om du inte är nöjd med det arkitekten tar fram. Ofta är det en kombination av dina tankar och idéer av det hus du vill bygga, och arkitektens lösningar och ritningar som, blir det bästa utfallet.
Hitta en arkitekt som är duktig på just din typ av projekt. Olika arkitekter i Sverige har olika arbetsområden, arbetar på olika sätt och är framför allt duktiga på olika saker. En arkitekt har ofta en egen speciell stil eller uttryck i sin arkitektur. Därför är det alltid rekommenderat att be din arkitekt om ett par referensprojekt för att se hur tidigare arbeten sett ut.
När du valt arkitekt ska du kontrollera att de har de försäkringar som krävs. Arkitekten ska framför allt ha en konsultansvarsförsäkring, så det är bra att kolla upp innan ni påbörjar processen. Om skador uppstår som beror på att arkitekten gett dig felaktiga råd, beräkningar, anvisningar, ritningar eller beskrivningar så ska en sådan försäkring täcka uppkomna skador.
Oavsett vilken typ av hjälp du behöver inför ditt husprojekt löser vi på Dorunner det åt dig. Vi matchar ihop dig med proffsiga arkitekter eller hantverkare och du får upp till fem olika offerter från passande företag. Då kan du i lugn och ro jämföra och anlita det företag som passar just dig och dina behov bäst.
På vår webbplats kan du dessutom läsa omdömen från andra som har anlitat arkitekt hos oss – allt för att du som kund ska känna dig så trygg som möjligt.
De flesta arkitekter tar ut en timavgift, som kan ligga mellan 750-1500 kronor beroende på erfarenhet och specialkunskaper. Men det kan vara möjligt att få ett fast pris om ni kommer överens om vad som ska ingå. Oavsett kommer priset att variera beroende på dina behov och önskemål, storleken på projektet samt arkitektens tidigare erfarenheter. I artikeln Vad kostar det att anlita en arkitekt? har vi benat ut mer kring vad det kostar och vilka olika faktorer som kan påverka priset.
Byggnadsnämnden kan svara på om ditt projekt kräver bygglov. Kontakta nämnden i den kommun där din bostad ligger. Om de anser att du behöver ett bygglov kan de ge dig vägledning och råd gällande hur du ska gå vidare med ditt ärende.
Läs mer om vad bygglov innebär samt vilka krav och bestämmelser som finns, i vår artikel Bygglov – allt du behöver veta.
Börja alltid på Dorunner om du behöver hjälp. Hos oss hittar du tusentals medlemsföretag som kan hjälpa dig med dina hantverks- och tjänstebehov.
På Dorunner hittar du tusentals medlemsföretag som kan stå till tjänst när du har hantverks- och tjänstebehov, däribland arkitekter och arkitektbyråer.
Låt oss veta vad du behöver hjälp med! Vi kopplar ihop dig med duktiga företag nära dig.
Jämför offerter, chatta direkt med företag, läs omdömen och se tidigare referensprojekt innan du väljer företag.
Känn dig trygg med att få hjälp av erfarna hantverkare och företag, och njut av all den extra tid du helt plötsligt har!
När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från arkitekter. Du får då en bra första uppfattning av vad det kommer att kosta.
Hör den erfarne arkitekten Per Söderberg dela med sig om de vanligaste fallgroparna när det kommer till att bygga hus.
Att svara på frågan ”hur lång tid tar det att bygga ett hus” är sällan en lätt uppgift. Men i detta inlägg har vi gjort ett försök!
Det är en långsiktig investering att ta in en arkitekt i ett tidigt skede, eftersom det är i den fasen man kan förändra byggnadskostnaderna.
Att bygga hus är kostsamt, men exakt hur kostsamt är svårt att säga och beror på en rad olika faktorer. Här ger vi dig en bild av vad som påverkar priset, och vilka kostnader som vanligtvis tillkommer.
Är du osäker på vad det innebär att anlita en arkitekt, vad det kan kosta och vad du får för pengarna? Här har vi samlat det du behöver veta.
Dorunnervations är en del av tjänsteförmedlingstjänsten Dorunner. På Dorunner är det enkelt att komma i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare och tjänstemän och det är gratis att skapa en offertförfrågan. Börja alltid på Dorunner när du behöver hjälp med något och på Dorunnervations när du vill få tips och inspiration.
Dorunner AB | Karlavägen 50 | 114 49 Stockholm | info@dorunner.se