Renoveringar i bostadsrätt som inte kräver tillstånd

När det gäller renoveringar i en bostadsrätt så har du större frihet vad gäller renoveringar än med hyresrätt. Men du kan inte göra vad som helst. Om det rör sig om en väsentlig förändring så måste du få tillstånd. Tillståndet får du först och främst av styrelsen för föreningen. Men saken är den att det inte är helt tydligt vad som räknas som en väsentlig förändring…

Renoveringar du inte får göra utan tillstånd

Det finns några typer av renoveringar som du med säkerhet inte kan genomföra utan att få tillstånd. De är:

 

  • Förändring av en konstruktion som är bärande. Du kan till exempel inte knacka ner en bärande vägg.
  • Förändring av ledningar för vatten, avlopp, gas och värme.
  • Förändring av lägenheten utseendemässigt på ett väsentligt sätt. Det kan till exempel vara att flytta på eller täcka igen fönster. Eller att helt ändra planlösningen.
  • Ändring av färg på balkong så att den avviker från resten av byggnaden.

Kommer du att få tillstånd från styrelsen?

Om du vill genomföra en renovering som inte bara är kosmetisk så måste du alltså kontakta styrelsen för bostadsrättsföreningen för att ansöka om tillstånd. Enligt svensk lag så får föreningen inte vägra dig ett tillstånd om det du vill göra inte kommer att orsaka skador eller vara en olägenhet för föreningen.

Men det är klart att styrelsen ändå kan säga nej. Om du tycker att du borde få ett tillstånd så kan du överklaga. Det kan vara så att du har rätt. Det här kan ta lite tid men kan vara det värt om den önskade renoveringen är viktig för din livskvalitet.

Det får du med säkerhet renovera

Det finns dock saker som du inte behöver något tillstånd till. Du får till exempel måla om din lägenhet utan tillstånd, här kan du hitta våra bästa tips inför en stundande ommålning. Du kan också lägga om golvet om du vill det. Tänk bara på att det bör ha någon form av ljuddämpning.

Andra renoveringar som du får genomföra i bostadsrätt utan tillstånd är:

Inredning – Inbyggda garderober och annat som finns i lägenheten får ändras. Du kan ta bort skåp i köket och förändra annan inredning som du vill.

Badrum – Det är också tillåtet att renovera badrummet i bostadsrätt utan tillstånd. Du ska dock använda dig av fackmän och så får du inte flytta på golvbrunn utan tillstånd. Men här kan du också sätta in inredning som till exempel handdukstork utan att be om lov.

Dörrar – Du kan byta innerdörrar och ytterdörrar. Ta dock reda på om din förening har en plan för att byta ytterdörrar så att du inte lägger ut pengar i onödan på detta då ni kan få ett bättre pris när alla byter samtidigt.

Elinstallationer – Du kan sätta in nya kontakter och dra om elen om du vill det. Så länge som detta sköts av en behörig elektriker så är det okej. Vill du veta mer om olika typer av certifikat som din hantverkare rekommenderas att ha? Kolla in vår Certifikatguide.

Hitta proffs nära dig

Ska du renovera hemma? Ta hjälp av Dorunner för att hitta den optimala lösningen för just dig. Ta in upp till fem offerter, läs omdömen från andra kunder och titta på referensjobb från proffsen du är mest intresserad av. Vi arbetar bara med kvalitetssäkrade hantverkare, som mer än gärna svarar på dina frågor.

Så fungerar Dorunner

1

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se

2

Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.

3

Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs

När du gör en offertförfrågan på Dorunner får du upp till fem offerter från hantverkare. Du får då en bra första uppfattning av arbetskostnaderna.

Renovera